5 συνήθειες που καταστρέφουν την σχέση σου  | 0 bovary.gr

5 συνήθειες που καταστρέφουν την σχέση σου

Μπορεί με τον σύντροφό σας να έχετε οικειότητα, να αισθάνεστε τόσο άνετα μαζί του που νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε και να πείτε τα πάντα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν βρουν τον άνθρωπο της ζωής τους, έχουν δικαίωμα να είναι ο εαυτός τους- συγκεκριμένα ο κακός εαυτός τους. Όμως έχουν άδικο.

Όσοι έχουν μια υγιή και λειτουργική σχέση μπορούν να σας διαβεβαιώσουν για το ακριβώς αντίθετο. Πολλές συνήθειές μας μπορούν να αποβούν καταστροφικές, αν δεν τις επεξεργαστούμε, όσο καλά κι αν νιώθουμε με αυτές. Ίσως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε την καθημερινότητά σας και να ανανεωθείτε, πριν να είναι πολύ αργά.

Ποιες συνήθειες φθείρουν μια σχέση;

1) Οι βαρετές συζητήσεις και οι κουραστικοί διάλογοι

Ο σύντροφός σας γυρνάει κουρασμένος από το γραφείο κι εσείς για να του δείξετε το ενδιαφέρον σας τον ρωτάτε «πώς πήγε η δουλειά σήμερα;» θεωρώντας ότι θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας. Τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται μια καθιερωμένη ρουτίνα στις μακροχρόνιες σχέσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως σταδιακά χάνουν το νόημά τους. Αμφότεροι οι σύντροφοι αναγνωρίζουν ότι γίνονται στο όνομα μιας «πολιτικής ορθότητας», αλλά οι σχέσεις δεν χτίζονται πάντα σε ορθότητες, σωστά; Προσπαθήστε λοιπόν να ρωτήσετε τον άνθρωπό σας αν του συνέβη κάτι ευχάριστο, αν έγινε κάτι που τον έκανε να γελάσει, ή ας πούμε αν διάβασε κάτι ενδιαφέρον.

2) Δεν μπορείτε να εκφράσετε αυτό που έχετε ανάγκη

Σε έναν ιδεατό κόσμο, οι σύντροφοι έχουν υπερφυσικές ικανότητες: μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σας και να μαντέψουν τις επιθυμίες σας, πριν καν γεννηθούν στο μυαλό σας. Όμως κάτι τέτοιο, σε αυτό τον πλανήτη τουλάχιστον, δεν είναι εφικτό, αντιβαίνει τους νόμους της φυσικής. Οπότε μήπως είναι καλύτερο να πείτε τι έχετε ανάγκη στον άνθρωπο σας από το να περιμένετε πότε θα του έρθει η επιφοίτηση και θα το καταλάβει από μόνος του. Φυσικά μην περιμένετε να ανταμειφθείτε αμέσως, επειδή απλώς δώσατε μια ένδειξη για το τι μπορεί να χρειάζεστε. Οι άλλοι δεν βρίσκονται δίπλα απλώς και μόνο για να ικανοποιούν τις ανάγκες σας, οπότε μην εκνευρίζεστε όταν το αποτέλεσμά δεν είναι αυτό που προσδοκάτε.

3) Μην εμπλέκεστε σε σοβαρές συζητήσεις, αν δεν έχετε συγκεκριμένο πλάνο

Το να φέρετε στο τραπέζι βαρύνουσας σημασίας θέματα, αν δεν ξέρετε ακριβώς τι διεκδικείτε, το μόνο που θα προκαλέσει είναι ένταση, συγκρούσεις και φυσικά θυμό. Οπότε πριν προβείτε σε δηλώσεις, μήπως είναι καλύτερα να οργανώσετε τη σκέψη σας- εν ανάγκη γράψτε όσα θέλετε να πείτε - ώστε να μπορέσετε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις. Έτσι θα βελτιώσετε τον τρόπο επικοινωνίας σας με τον σύντροφό σας. Μείνετε συγκεντρωμένοι στο πρόβλημα που σας απασχολεί και αποφύγετε τις προσωπικές επιθέσεις, που δεν καταλήγουν πουθενά. Μην αφήνετε τη θλίψη, την οργή ή τη ζήλια να σας επηρεάζουν και να σας οδηγούν σε λανθασμένες ενέργειες, που αργότερα μπορεί να μετανιώσετε.

4) Λύστε τις διαφορές σας πριν πέσετε για ύπνο

Μια παλιά και σοφή παροιμία λέει: «Μην πας ποτέ για ύπνο θυμωμένος» κι έχει δίκιο. Είναι εξακριβωμένο ότι οι περισσότερες διαφορές, αν λυθούν πριν πέσουμε για ύπνο, μπορούν να ξεπεραστούν πιο εύκολα. Η βραδινή ξεκούραση, κυρίως αν ξαπλώσουμε στο πλευρό αυτού που αγαπάμε, επουλώνει με έναν μαγικό τρόπο τις πληγές και την επόμενη μέρα όλα μοιάζουν πιο εύκολα. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι ανάμεσα σε εσάς και τον άνθρωπό σας υπάρχει μια ένταση, προσπαθήστε να μην ρίξετε λάδι στη φωτιά. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, να κοιμηθείτε ήσυχοι και το πρωί με καθαρό μυαλό να βρείτε τη λύση.

5) Μην μιλάτε άσχημα για τον σύντροφό σας πίσω από την πλάτη του

Όλες κι όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να «θάψουμε» τον σύντροφό μας στους κολλητούς μας, όταν κάνει κάτι που μας στενοχωρεί ή μας εκνευρίζει. Όμως αυτή η συμπεριφορά μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Αν πραγματικά ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του ανθρώπου με τον οποίον έχετε σχέση, μην αρχίσετε να κουτσομπολεύετε δεξιά κι αριστερά, δεν πρόκειται να βρείτε λύση. Αν τα πράγματα έχουν ξεπεράσει τα όρια, τότε αναζητήστε βοήθεια. Αν πάλι δεν συμβαίνει κάτι εξωφρενικό και απειλητικό, πράγμα συνηθέστερο, τότε πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα με τη σχέση σας κι όχι με τρίτους. Δείξτε σεβασμό στον άνθρωπο με τον οποίο έχετε επιλεξει να ζείτε και μην τον εκθέτετε σε άλλους, ακόμα και σε αγαπημένους φίλους. Δεν θα νιώσετε καλυτέρα με το να γκρινιάζετε συνέχεια. Επίσης σκεφτείτε πως όταν το πρόβλημα λυθεί, το μόνο που θα έχει μείνει είναι μια άσχημη εικόνα που μόνοι σας δημιουργήσατε.

Αν λοιπόν έχετε μια από τις παραπάνω συνήθειες, τότε μάλλον η σχέση σας κινδυνεύει. Μπορείτε όμως να τις ξεπεράσετε, αποκτώντας αυτοέλεγχο και επανεξετάζοντας το πώς συμπεριφέρεστε στον σύντροφό σας.

Κανείς δεν είπε ότι η συμβίωση ή ο γάμος είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν προσπαθήσετε, σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.