shutterstock
shutterstock
13|03|2017 10:00
SHARE
ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νέα έρευνα: Γιατί δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα


Ξυπνάς ένα ωραίο πρωί και αναρωτιέσαι, αν η σχέση σου με τον κολλητό σου είναι πράγματι φιλική ή πρόκειται για κάτι περισσότερο, που απλά δεν είχες συνειδητοποιήσει έως τώρα.

Το ζήτημα της φιλίας ανάμεσα στα δύο φύλα απασχολεί πράγματι πολλούς ανθρώπους και ανήκει σε εκείνα τα ερωτήματα που δεν παίρνουν ποτέ σαφή απάντηση.

Μια νέα έρευνα έρχεται ωστόσο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ρίχνοντας φως στο θέμα, με τη διαφορά, ότι δεν το προσεγγίζει με το κριτήριο της σεξουαλικής έλξης, αλλά βάζει στο επίκεντρο το πώς ορίζει κάθε φύλο το θέμα της φιλίας.

Ενώ λοιπόν οι γυναίκες θεωρούν τους καλύτερους τους φίλους σαν αδερφές ψυχές τους, οι άντρες από τη δική τους πλευρά βλέπουν τις φίλες τους με χαλαρή διάθεση, λέει ο καθηγητής Ρόμπιν Ντάνμπαρ από το Πανεπιστήμιο του Oxford, που κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από μελέτη στις αλλαγές που σημειώνει μια φιλική σχέση, όταν τα άτομα περνούν από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο.

«Μια φιλία ανάμεσα σε κορίτσια, που άντεξε στο χρόνο, εξαρτιόταν από το πόσο συχνή τηλεφωνική επαφή είχαν μεταξύ τους. Στην περίπτωση των αντρών όμως, αυτού του τύπου η επαφή και επικοινωνία δεν ήταν προϋπόθεση. Αυτό που στήριζε τη φιλία των αγοριών ήταν οι κοινές τους δραστηριότητες: να βγουν για ένα ποτό, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Οι γυναίκες έχουν σαφέστατα πιο στενούς φιλικούς δεσμούς, σε αντίθεση με τους άντρες, που μπορούν απλά να συμβιβαστούν με την παρουσία κάποιου αριθμού  άλλων αντρών και να μοιράζονται πράγματα και εμπειρίες. Είναι πιο χαλαροί οι άντρες», λέει ο καθηγητής, που σημειώνει ότι αυτή η συμπεριφορά τους επεκτείνεται και στις φιλικές τους σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Η παραπάνω εικόνα πιθανότατα να μην σε ξενίσει, ιδιαίτερα αν είχες την τύχη ή την ατυχία να έχεις κάποιον κολλητό στα είκοσι ή τα τριάντα σου. Στην αρχή, τα πράγματα έμοιαζαν να κυλούν υπέροχα. Βγαίνατε, περνούσατε καλά, διασκεδάζατε, μοιραζόσασταν προβλήματα και συμβουλεύατε ο ένας τον άλλο. Μέχρι τη στιγμή που άρχιε μια νέα σχέση, μετακόμισε σε άλλη περιοχή  ή άλλαξε δουλειά. Οταν αλλάξει κάτι στη ζωή των αντρών, τότε απλά σε αντικαθιστούν με αυτό και δεν βρίσκουν ποτέ λίγο χρόνο να σου αφιερώσουν.

Οι άντρες δεν βλέπουν τη φιλία με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς οι γυναίκες. Το σεξ δεν είναι η αιτία. Αυτό που φταίει είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν για να διατηρήσουν μια τέτοια σχέση. Για τους άντρες πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση στη γωνία, να τους περιμένει για μια έξοδο.