Shutterstock
Shutterstock
ΦΑΕ ΟΣΟ ΘΕΣ!

Το μυστικό των γυναικών που τα Σαββατοκύριακα καταναλώνουν 8.000 θερμίδες και δεν παχαίνουν


Τρώτε ελεύθερα δύο μέρες και νηστεύετε πέντε.

Θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά μετά από αποτυχημένες προσπάθειες έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα πολύ αυστηρά και περιοριστικά προγράμματα διατροφής δεν είναι το φόρτε σας.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, γιατί υπάρχει λύση!

Και μάλιστα η συγκεκριμένη ιδέα σας επιτρέπει να καταναλώνετε τροφές που σας αρέσουν, ακόμα κι αν είναι πολύ λιπαρές και να φτάσετε έως και τις 4000 θερμίδες ημερησίως.

Μπορεί το πλάνο αυτό να έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές των διατροφολόγων, όμως τρεις γυναίκες αποδεικνύουν, ότι λειτουργεί, αφού το εφαρμόζουν και παράλληλα διατηρούν τη σιλουέτα τους.

«Νομίζω, πως καταναλώνω περίπου επτά ή οκτώ χιλιάδες θερμίδες το Σαββατοκύριακο», λέει η Μελίσα Κέιλι, η οποία κατανάλωσε πίτσα και ένα μπουκάλι κρασί την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο το πρωί ετοίμασε ένα πλούσιο πρωινό με πάνκεϊκς, βάφλες και σιρόπι σφενδάμου. Αργότερα απόλαυσε το μεσημεριανό της ( πουτίνγκα, πατάτες και άλλα σνακ) βλέποντας τηλεόραση στον καναπέ. Την Κυριακή το μεσημεριανό της ήταν ακόμα πιο πλούσιο και λιπαρό, ενώ το βράδυ πριν τον ύπνο ήπιε δύο ποτήρια κρασί και έφαγε μια μεγάλη μπάρα σοκολάτας.

Αναρωτιέστε αν στην αρχή της εβδομάδας χωράει ξανά στα ρούχα της;

Ενδεχομένως να ζορίζεται λιγάκι, αλλά δεν το βλέπει ως πρόβλημα, αφού ο μεταβολισμός της έχει συνηθίσει στις διατροφικές αυτές συνήθεις. Τα Σαββατοκύριακα καταναλώνει ότι θέλει χωρίς ενοχές και τις καθημερινές δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Περιορίζεται σε τοστ για πρωινό και μπάρες δημητριακών την υπόλοιπη ημέρα. Φροντίζει όμως να ασκείται είτε στην πισίνα είτε στο γυμναστήριο και έτσι δεν έχει πάντα ελεύθερο χρόνο για μαγείρεμα, οπότε το βραδινό της είναι μάλλον σούπα ή ψωμί με τυρί.

Η Μελίσα δεν είναι η μοναδική γυναίκα που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διατροφή. Στα 31 της η Κλόε Χέμπορν πιστεύει, ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρήσει τα κιλά της και παράλληλα να απολαμβάνει δίχως ενοχές το τζανκ φουντ και το αλκοόλ.

«Οι φίλοι με ρωτούν πως τα καταφέρνω. Δεν υπάρχει μυστικό. Τις καθημερινές τρέφομαι μάλλον σαν μοντέλο και τα Σαββατοκύριακα αφήνω ελεύθερο τον εαυτό μου. Αυτό μου επιτρέπει να συμμετέχω στις κοινωνικές εκδηλώσεις όποτε θέλω», λέει η Κλόε, που είναι μητέρα δύο παιδιών. Παραδέχεται, ότι τις καθημερινές δεν έχει χρόνο για πρωινό, αλλά αν πεινάσει θα προτιμήσει να φάει ένα μήλο, ενώ αποφεύγει το μεσημεριανό γεύμα. Οταν επιστρέφει στο σπίτι αργά το απόγευμα, μαγειρεύει το βραδινό για τα μικρά της παιδιά και εκείνη καταναλώνει ζυμαρικά με ψάρι και λαχανικά.  

Τα Σαββατοκύριακα της όμως διαφέρουν. «Τις Παρασκευές πηγαίνω έξω για δείπνο με φίλες μου και εκεί επιλέγω ορεκτικό, κυρίως, επιδόρπιο και κρασί χωρίς να υπολογίζω τις θερμίδες. Το Σάββατο πέφτω με τα μούτρα στον υδατάνθρακα. Τρώω πίτες, ψωμί, ζυμαρικά. Ενώ αν βγω με φίλους δεν πρόκειται να παραλείψω το τζανκ φουντ. Το πρωινό της Κυριακής μαζί με τα παιδιά είναι υπέροχο. Φτιάχνω αυγά σκραμπλ με μπέικον, τοστ και άλλες λιχουδιές. Μετά είτε μαγειρεύω στο σπίτι είτε βγαίνουμε σε κάποιο εστιατόριο και φυσικά, πίνω κρασί. Τα Σαββατοκύριακα καταναλώνω τρεις φορές περισσότερο φαγητό από τις καθημερινέ. Πώς είναι η Δευτέρα; Νιώθω εξαντλημένη. Σαν να βρίσκομαι σε λήθαργο. Εφαρμόζω όμως τη δίαιτα της νηστείας και επανέρχομαι».

Ενα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η 47χρονη Βανέσα Πόουελ, που έχει δοκιμάσει πάρα πολλές δίαιτες για να χάσει τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη, αλλά υποστηρίζει πως η μόνη που έχει καταφέρει να τη βολέψει και να διατηρήσει τη σιλουέτα της είναι αυτή.

«Εχω περιορίσει την απόλαυση του φαγητού στις δύο ημέρες την εβδομάδα. Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή τρώω ένα μικρό μπολ με δημητριακά για πρωινό. Για μεσημεριανό καταναλώνω ένα μικρό ρολό με τόνο. Το απόγευμα δεν τρώω τίποτα και το βραδινό μου αποτελείται από μισή μερίδα κοτόπουλου ή ρυζιού. Επίσης, τις καθημερινές δεν πίνω κρασί ούτε και τρώω σνακ ή γλυκά. Κάτι που αλλάζει το Σάββατο ολοκληρωτικά, μιας και το τραπέζι μου είναι γεμάτο από σάντουιτς με μπέικον για πρωινό και γεμάτες, πλούσιες μερίδες φαγητού για μεσημεριανό ή βραδινό. Μπορεί να φάω ακόμη και σνακ, σοκολάτα ή μπισκότα και να πιω κρασί. Ξέρω, ότι τη Δευτέρα πέφτω σε λήθαργο και νιώθω πρήξιμο, αλλά οι ενοχές δεν με πτοούν γιατί μπαίνω και πάλι σε πρόγραμμα νηστείας».

Ποια είναι η γνώμη των ειδικών;

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος Ανμαρί Αμπάροου προειδοποιεί ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια τέτοια διατροφή, μπορούν να αποκτήσουν ανεπάρκεια σε βασικέ θρεπτικές ουσίες, γιατί είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες πρόσληψης τους. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών το Σαββατοκύριακο το μόνο που προσθέτει είναι κενές θερμίδες.

Τέλος, η Χελένα Γκίμπσον Μουρ, διατροφολόγος του British Nutrition Foundation συμπληρώνει πως μια τέτοια ιδέα κατανάλωσης φαγητού είναι πιθανό να προκαλέσει τελικά αύξηση του σωματικού βάρους, παρά την όποια ενασχόληση με σωματική άσκηση.