8 καταστροφικές καταστάσεις που σε εμποδίζουν να πετύχεις αυτό που θέλεις | 0 bovary.gr
8 καταστροφικές καταστάσεις που σε εμποδίζουν να πετύχεις αυτό που θέλεις | 0 bovary.gr
04|04|2017 09:07
SHARE
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

8 καταστροφικές καταστάσεις που σε εμποδίζουν να πετύχεις αυτό που θέλεις


 Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιτυχία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σκληρή δουλειά  και στην  εξέλιξη των δυνατοτήτων μας. 

 Φυσικά οι δεξιότητες, οι γνώσεις και η αφοσίωση σε έναν στόχο  βοηθούν,  όμως   μια νέα μελέτη  υποστηρίζει ότι κατά βάση η επιτυχία οφείλεται στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Είναι καλύτερο λοιπόν από το να προσθέτετε συνεχώς πράγματα που νομίζετε πως θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία,  να απαλλαγείτε σύντομα από οκτώ καταστάσεις που σας κρατούν πίσω.  Κάποιες από αυτές θα διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζονται εύκολα, κάποιες άλλες πάλι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

1) Σταματήστε  τις δικαιολογίες: Οι επιτυχημένοι άνθρωποι  ποτέ δεν κατηγορούν την οικογένειά τους, τους φίλους τους, το αφεντικό τους,  τους συναδέλφους τους ή το απάνθρωπο σύστημα για όσα τους συμβαίνουν. Αντίθετα αντιλαμβάνονται πλήρως ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη ζωή τους και τις επιλογές τους και  ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.   Έτσι μπορούν να δουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν. Όταν κάποιος έχει τη συνήθεια  συνεχώς να βρίσκει δικαιολογίες για τις αποτυχίες του,  μπαίνει σε έναν κυκεώνα γκρίνιας και παραίτησης, αφού θεωρεί ότι τίποτα δεν περνάει από το χέρι του. Έτσι το μόνο που καταφέρνει είναι να  απομακρύνεται από τους  στόχους του.  

2) Η τελειομανία δεν είναι προτέρημα:  Η τελειότητα είναι μια  φρούδα  κατάσταση, οπότε το να προσπαθείτε με εμμονή να την κατακτήσετε μόνο χάσιμο χρόνου είναι.  Μην ανησυχείτε λοιπόν για τα λάθη σας ή τις ατέλειες σας- όλοι  έχουμε -  απλώς συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε και προχωρήστε με μικρά και σταθερά βήματα.  Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

3) Μην φοβάστε:  Πολλοί άνθρωποι περιορίζονται και  μάλιστα δεν το συνειδητοποιούν  εξαιτίας των φόβων τους. Για παράδειγμα, μένουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης,  ενώ έχουν κάτι να πουν.  Αποφεύγουν να πάρουν ρίσκα, γιατί πάντα σκέφτονται το χειρότερο σενάριο. Οι φοβίες όμως σας σταματούν από την επίτευξη των στόχων σας, οπότε  απαλλαγείτε σύντομα από αυτές και γίνετε πιο θαρραλέοι.  Εκφράστε ελεύθερα τις σκέψεις σας  και κυνηγήστε με τόλμη τα όνειρά σας. Άλλωστε είναι καλύτερο να  αποτύχετε, παρά να μην δοκιμάσετε καν.ι  αργά ή γρήγορα τους εκμεταλλεύονται.   Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και  μάθετε να λέτε όχι  όταν χρειάζεται.   Να θυμάστε ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, όταν  είστε συνεχώς απασχολημένοι με τις υποθέσεις  των γύρω σας.

4) Μην προσπαθείτε να έχετε τον έλεγχο των πάντων

 Δεν μπορείτε να ελέγξετε όλες τις παραμέτρους της ζωής, όσο  και να το θέλετε, γιατί πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας.   Είναι  μάταιο να  προσπαθείτε να προβλέψετε  όλες τις πιθανές εξελίξεις, όποτε το καλύτερο  που έχτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε μόνο  σε όσα περνούν από το χέρι σας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν ούτως ή άλλως, όποτε  αντιμετωπίστε τα στην ώρα τους.

5) Απαλλαγείτε από τις  προκαταλήψεις σας

 Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιες ιδέες που οφείλονται είτε σε προσωπικά τους βιώματα είτε σε κοινωνικά στερεότυπα.   Συνήθως αυτή η κατηγορία δεν είναι καθόλου ευέλικτη: αρνείται να  μάθει  κάτι καινούργιο ή να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται.  Αν ανήκετε σε αυτήν, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τα στεγανά και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Να θυμάστε ότι πάντα μπορείτε να γίνεται σοφότεροι.

6) Μην κυνηγάτε την εύκολη επιτυχία

  Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν ότι η επιτυχία έρχεται ξαφνικά και κατά τύχη. Σίγουρα κάποιες συγκυρίες βοηθούν,  όμως  δεν μπορείτε να βασίζεστε σε έναν αστάθμητο παράγοντα.  Στην πραγματικότητα χρειάζεται  χρόνο και αφοσίωση  για να φτάσετε ψηλά, οπότε  μην σκέφτεστε τόσο το μέλλον:  αφιερωθείτε στην κάθε μέρα που περνάει και απολαύστε την.

7)  Απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας

Αν περιστοιχίζεστε  από αρνητικούς και απαισιόδοξους ανθρώπους, σταδιακά θα γίνετε κι εσείς  σαν κι αυτούς.   Απαλλαγείτε λοιπόν  από τις τοξικές συναναστροφές  και βρείτε άτομα  αισιόδοξα  κι υποστηρικτικά που ενδιαφέρονται για εσάς και τα όνειρά σας.  Θα συνειδητοποιήσετε πως η   ζωή σας  θα γίνει καλύτερη, θα αποκτήσετε κίνητρο  και  το άγχος σας θα μειωθεί σημαντικά.

8) Μάθετε  να λέτε όχι

 Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αρνηθούν   στο περιβάλλον τους και συχνά λένε ναι σε πράγματα που τους καταπιέζουν.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να  ξοδεύονται σε καταστάσεις που τους βασανίζουν και να χάνουν  πολύτιμο χρόνο.   Επιπλέον αυτή η στάση τους  θυματοποιεί, μιας και  οι άλλοι μαθαίνουν σε αυτή τη συμπεριφορά και  αργά ή γρήγορα τους εκμεταλλεύονται.   Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και  μάθετε να λέτε όχι  όταν χρειάζεται.   Να θυμάστε ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, όταν  είστε συνεχώς απασχολημένοι με τις υποθέσεις  των γύρω σας.