Η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην κατανάλωση τροφών που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, υπόσχονται ευεξία, καλή υγεία και μακροζωία και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται ως «superfoods» ( λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας), καταναλώνονται ως γεύμα ή ως σνακ και έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα, τα περιοδικά και τις κουζίνες των σεφ.
Οι ιδιότητες τους χαρακτηρίζονται «μαγικές» αφού συμβάλλουν παράλληλα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές και τονίζουν πως η επίδραση τους στον οργανισμό μπορεί να είναι τουλάχιστον καταστροφική.
Μιλώντας για τις παρακάτω εννιά, εξηγούν.
Το ρόφημα κομπούτσα
Ενα από τα τρεντς της καλής υγείας είναι και ο ζυμομύκητας που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» και λέγεται ότι έχει θρεπτικές (όπως προβιοτικά στοιχεία) και θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, το ρόφημα αυτό είναι αρκετά όξινο και γεμάτο από γαλακτικό οξύ για αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς την κατανάλωση του. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης τον κίνδυνο παρουσίας ανθυγιεινών βακτηρίων που φτάνουν μέχρι το τσάι, όταν το ρόφημα παράγεται στο σπίτι. Ακόμη, μερικές από τις επιπτώσεις που έχουν αναφερθεί έπειτα από την κατανάλωση αυτού του τσαγιού είναι οι στομαχικές διαταραχές, η μεταβολική οξέωση και οι τοξικές αντιδράσεις.
Η κινόα
Ενα τρόφιμο ολικής άλεσης που καταναλώνεται ολόκληρο. Ανάμεσα στα θρεπτικά του συστατικά βρίσκει κανείς το σίδηρο, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, το κάλιο, τη βιταμίνη Ε και φυσικά την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες. Ομως αν δεν έχετε συνηθίσει στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών θα πρέπει να την προσέξετε ιδιαίτερα. Ακόμη, η κινόα είναι πηγή οξαλικού οξέως μιας ουσίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά υπάρχουν κάποιες διαταραχές, όπως οι πέτρες στα νεφρά, που απαιτούν τον περιορισμό στην κατανάλωση της.