Η υψηλή διατροφική αξία του ψωμιού είναι αδιαμφισβήτητη. Το πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό μας εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιηθεί και το βαθμό επεξεργασίας του κατά την παραγωγική διαδικασία.
Το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Τι θα συμβεί αν κάποιος σταματήσει να τρώει ψωμί; Πόσο μπορεί να αλλάξει το σώμα του αν σταματήσει να λαμβάνει αυτή την τροφή;
1) Το σωματικό βάρος πέφτει: Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων οδηγεί σε απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οταν σταματάς να παίρνεις υδατάνθρακες δεν χάνεις λίπος αλλά νερό. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Marie Spano, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις «αποθήκες» γλυκογόνου και ακολουθεί απώλεια βάρους.
2) Μείωση στα επίπεδα ενέργειας: Το ψωμί είναι πηγή σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών Β που κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά μας. Οι υδατάνθρακες λειτουργούν ως πηγή «καυσίμων» για τον οργανισμό και δεν μπορεί να γίνει πλήρης αντικατάστασή τους από άλλες τροφές.