shutterstock.com
shutterstock.com
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πόνος στη μέση ή τον αυχένα -15 τρόποι να τον αποφύγεις


Ο πόνος στη μέση ή τον αυχένα είναι πάντα οι συνήθεις ύποπτοι που μας βγάζουν εκτός μάχης.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η οσφυαλγία, ο πόνος δηλαδή στην μέση, αποτελεί παγκοσμίως την κύρια αιτία αποχής από την εργασία και είναι επίσης η κύρια αιτία που μας περιορίζει ή μας αποκλείει από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Συναντήσαμε τον Δρ. Μάριο Λυκίσσα, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή, Ορθοπαιδικό Χειρουργό στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, ο οποίος μας μίλησε για τους λόγους που υποφέρουν οι γυναίκες κάποιες φορές περισσότερο από τους άνδρες με πόνους στη μέση αλλά και στον αυχένα.

shutterstock.com
shutterstock.com

«Οι ενισχυμένοι ρόλοι της γυναίκας στη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και οι αυξημένες καθημερινές απαιτήσεις στη δουλειά και το σπίτι, είναι συχνά οι αιτίες που τροφοδοτούν το πόνο στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα. Ορμονολογικοί λόγοι αλλά και ανατομικοί είναι υπεύθυνοι για τη συχνότερη αλλά και πρωιμότερη σε σχέση με τους άνδρες καταπόνηση της γυναικείας σπονδυλικής στήλης από παθήσεις, όπως η δισκοπάθεια, η αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων, η σπονδυλική στένωση, αλλά και τα οστεοπορωτικά κατάγματα», τονίζει ο Μάριος Λυκίσσας. Οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι, στη δουλειά, η ενασχόληση με τον κήπο, ακόμη και η κακή στάση στον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία σπονδυλική στήλη και να αποτελέσουν αιτία επίμονου ή υποτροπιάζοντος πόνου.

Πως θα αποφύγεις τον πόνο στη μέση ή τον αυχένα σου:

 • Διάλεξε μια αναπαυτική καρέκλα στο χώρο της εργασίας σου. Μια σωστή καρέκλα θα πρέπει να στηρίζει την πλάτη σου σε όλο το μήκος της, να έχει επιπλέον ενίσχυση χαμηλά για την υποστήριξη της μέσης και να διαθέτει υποστήριξη για τα χέρια σου. Ιδανικά, καλό είναι να έχει και ρόδες.
 • Φτιάξε το χώρο στο γραφείο σου έτσι ώστε τα πιο χρήσιμα αντικείμενα να βρίσκονται κοντά σου και στα υψηλότερα συρτάρια ώστε να μη χρειάζεται να σκύβεις ή να στρίβεις την πλάτη σου συχνά.
 • Να οδηγείς με τρόπο που να μην επιβαρύνεις τη σπονδυλική σου στήλη. Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες οδηγοί είναι από τους συχνότερα προσβαλόμενους από παθήσεις της μέσης. Ενίσχυσε την μέση σου με μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό ή τοποθέτησε ένα μικρό μαξιλάρι μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και της μέσης σου.
 • Εάν το όχημά σου διαθέτει cruise control χρησιμοποιήστε το. Σε μεγάλα ταξίδια κάνε συχνές στάσεις και διατάσεις.
 • Μην προσπαθήσεις να οδηγήσεις μεγάλες αποστάσεις εάν πονά η μέση σου.
 • Εαν ταξιδεύεις με αεροπλάνο τοποθέτησε ένα μικρό μαξιλάρι μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και της μέσης σου. Εαν ταξιδεύεις business class συνήθως η ενίσχυση αυτή της μέσης είναι ήδη ενσωματωμένη στις ηλεκτρονικές λειτουργίες του καθίσματος. Προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα κάθε μία ώρα για διατάσεις του αυχένα και της μέσης σου.
shutterstock.com
shutterstock.com
 • Ταξίδεψε χωρίς βάρη. Για ολιγοήμερα ταξίδια προσπάθησε να παίρνεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα.
 • Να κοιμάσαι σε πλάγια θέση με τα γόνατα και τα ισχία ελαφρώς λυγισμένα προς την κοιλιά. Το στρώμα θα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό, ενώ το μαξιλάρι να διατηρεί το κεφάλι σε ουδέτερη θέση (σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη) και να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό.
 • Εάν η δουλειά σου απαιτεί πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικό υπολογιστή ο πόνος στον αυχένα είναι συχνός. Αυτό δημιουργείται από την κούραση των μυών στη περιοχή του αυχένα ο οποίος γέρνει προς τα εμπρός καθώς προσπαθείς να συγκεντρωθείς στην οθόνη του υπολογιστή. Η λύση είναι συνήθως απλή. Σήκωσε την οθόνη του υπολογιστή στο επίπεδο των ματιών σου και κάθισε σε ευθεία θέση φέρνοντας τους ώμους προς τα πίσω και σταθεροποίησε τα χέρια σου πάνω στα χέρια της καρέκλας. Προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα κάθε μία ώρα για διατάσεις του αυχένα και της μέσης σου.
 • Ήδη απο την πρώιμη ενήλικη ζωή θα πρέπει να καταναλώνεις προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά, μικρά ψάρια, κ.α.), αλλά και να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως το κρέας (μέχρι 5-6 oz την ημέρα) και τα αεριούχα ποτά (μέχρι 8-12 oz την ημέρα). Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της τροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια της οστικής μάζας και κατ’ επέκταση την πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων.
 • Απόφυγε το κάπνισμα αφού έχει συσχετιστεί με τη δισκοπάθεια.
 • Τα ψηλά τακούνια μετατοπίζουν προς τα εμπρός τη σπονδυλική στήλη. Το σώμα στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τη μετατόπιση αυτή αυξάνει τη φυσιολογική λόρδωση της κατώτερης σπονδυλικής στήλης. Η συνεχόμενη αυτή προσπάθεια αποτελεί αίτιο πόνου λόγω της καταπόνησης των παρασπονδυλικών μυών.
 • Να γυμνάζεσαι τακτικά. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ραχιαίων και των κοιλιακών μυών. Η γιόγκα και οι πιλάτες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της υγιούς σπονδυλικής στήλης.
 • Να εκμεταλευτείς το καλοκαίρι για κολύμπι. Είναι η καλύτερη άσκηση για τη μέση σου.
 • Εαν στις διακοπές σου εμφανιστεί ένας τέτοιος πόνος, προσπάθησε να περιορίσεις τις δραστηριότητές σου. Τα αντιφλεγμονώδη και τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα σίγουρα θα βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να δίνονται κατόπιν εξέτασης από ορθοπεδικό.

Προσοχή. Συμβουλεύσου τον ορθοπεδικό σου:

 • Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος στη μέση, στην πλάτη ή στον αυχένα είναι επίμονος και ξεπερνά τις 2 εβδομάδες σε διάρκεια
 • Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα ή πόνο στα χέρια ή τα πόδια σου
 • Παθήσεις, όπως η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλοαρθρίτιδα, το κάταγμα και η δισκοπάθεια, θα πρέπει να αποκλειστούν.