Το αλάτι, που δίνει γεύση στο φαγητό, είναι γνωστό και ως «λευκός θάνατος», όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ζάχαρη, με τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι συνδεδεμένο με το πρήξιμο, με την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, με το εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις.
Παρότι γνωρίζετε όμως, ότι κάνει κακό στην υγεία σας, έχετε την τάση να το καταναλώνετε καθημερινά και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι θα έπρεπε.
Αναρωτιέστε πώς γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Το αλάτι κρύβεται σε πολλές από τις τροφές που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας και μπαίνουν στο πιάτο σας ή στα έτοιμα σνακ και τα ροφήματα που επιλέγετε τις ώρες που αναπτύσσεται το αίσθημα της πείνας, ακόμα κι όταν αυτά θεωρούνται υγιεινά.
Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι οκτώ τροφές που θεωρούνται θρεπτικές και ωφέλιμες, ωστόσο αποτελούν πηγές νατρίου και μειώστε τες, αν θέλετε η κατανάλωση του αλατιού στη διατροφή σας να ξαναγυρίσει στο φυσιολογικό της πλαίσιο.
Ετοιμες σάλτσες που έχουν ως βάση τη ντομάτα
Δυο κουταλιές της σούπας κέτσαπ περιέχουν περίπου 300 mg νατρίου. Αν την προσθέσετε σε ένα μπέργκερ ή στις τηγανιτές σας πατάτες (που και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αλάτι), τότε η πρόσληψη του είναι μεγάλη. Αντικαταστήστε τέτοιου είδους σάλτσες με μερικές φέτες φρέσκιας ντομάτας.
Ψωμί
Μια φέτα ψωμιού περιέχει αρκετή ποσότητα νατρίου, όμως δεν θα σας βλάψει αν περιοριστείτε σε αυτήν. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο ψωμί, προτιμήστε προϊόν ολικής άλεσης. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε επίσης και στην κατανάλωση γλυκών.
Φυστικοβούτυρο
Ο πολτός αλεσμένων φυστικιών είναι τόσο θρεπτικός και δυναμωτικός, που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα του σε νάτριο αλλά και το γεγονός ότι συνήθως συνδυάζεται με ψωμί. Επιλέξτε ένα προϊόν χωρίς αλάτι και εφαρμόστε το ίδιο και κατά την αγορά ξηρών καρπών.