pexels.com
pexels.com
ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές που είναι θρεπτικές αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι


Το αλάτι, που δίνει γεύση στο φαγητό, είναι γνωστό και ως «λευκός θάνατος», όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ζάχαρη, με τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι συνδεδεμένο με το πρήξιμο, με την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, με το εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις.

Παρότι γνωρίζετε όμως, ότι κάνει κακό στην υγεία σας, έχετε την τάση να το καταναλώνετε καθημερινά και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι θα έπρεπε.

Αναρωτιέστε πώς γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Το αλάτι κρύβεται σε πολλές από τις τροφές που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας και μπαίνουν στο πιάτο σας ή στα έτοιμα σνακ και τα ροφήματα που επιλέγετε τις ώρες που αναπτύσσεται το αίσθημα της πείνας, ακόμα κι όταν αυτά θεωρούνται υγιεινά.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι οκτώ τροφές που θεωρούνται θρεπτικές και ωφέλιμες, ωστόσο αποτελούν πηγές νατρίου και μειώστε τες, αν θέλετε η κατανάλωση του αλατιού στη διατροφή σας να ξαναγυρίσει στο φυσιολογικό της πλαίσιο.

Ετοιμες σάλτσες που έχουν ως βάση τη ντομάτα

Δυο κουταλιές της σούπας κέτσαπ περιέχουν περίπου 300 mg νατρίου. Αν την προσθέσετε σε ένα μπέργκερ ή στις τηγανιτές σας πατάτες (που και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αλάτι), τότε η πρόσληψη του είναι μεγάλη. Αντικαταστήστε τέτοιου είδους σάλτσες με μερικές φέτες φρέσκιας ντομάτας.

Ψωμί

Μια φέτα ψωμιού περιέχει αρκετή ποσότητα νατρίου, όμως δεν θα σας βλάψει αν περιοριστείτε σε αυτήν. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο ψωμί, προτιμήστε προϊόν ολικής άλεσης. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε επίσης και στην κατανάλωση γλυκών.

Φυστικοβούτυρο

Ο πολτός αλεσμένων φυστικιών είναι τόσο θρεπτικός και δυναμωτικός, που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα του σε νάτριο αλλά και το γεγονός ότι συνήθως συνδυάζεται με ψωμί. Επιλέξτε ένα προϊόν χωρίς αλάτι και εφαρμόστε το ίδιο και κατά την αγορά ξηρών καρπών.

Δημητριακά

Αυτή η συσκευασμένη τροφή αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτιμήσεις για το πρωινό γεύμα, αλλά δεν παύει να είναι πηγή σακχάρων και νατρίου, πολλές φορές μάλιστα φτάνοντας υψηλά επίπεδα. Εναλλακτική επιλογή είναι η βρώμη.

Αλλαντικά

Αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, με ελάχιστη θρεπτική αξία, όμως μπαίνουν καθημερινά στη διατροφή σας είτε όταν θέλετε να δώσετε λίγη περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό σας είτε όταν θέλετε ένα γρήγορο σνακ.

Ισοτονικά

Είναι στενά συνδεδεμένα με το χώρο του fitness και τους ανθρώπους που αθλούνται συστηματικά γιατί χαρίζουν ένα boost ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά από αυτήν. Παρόλα αυτά, τα ισοτονικά ροφήματα αποτελούν πηγή νατρίου, γιατί το αλάτι βοηθάει στην απορρόφηση και τη διατήρηση των υγρών.

pexels.com
pexels.com

Τροφές με χαμηλά λιπαρά

Αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας ή γενικότερα προσέχετε τη διατροφή σας,τότε πιθανότατα να επιλέγετε ένα γιαούρτι με λίγα ή μηδέν λιπαρά ή ένα light αναψυκτικό, αντί της κανονικής εκδοχής τους. Ομως αν και έχουν λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα πλήρη, μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων και νατρίου, προκειμένου να είναι εύγευστα.

Ετοιμα φαγητά σε κονσέρβα

Στην προσπάθεια σας να καταπολεμήσετε το αίσθημα της πείνας, όταν απλά δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε ενδέχεται να επιλέξετε μια έτοιμη σούπα ή όσπρια σε κονσέρβα. Ομως αυτές οι τροφές είναι «βόμβες» νατρίου, καθώς αυτό εξυπηρετεί και τη διατήρηση τους.