Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ

Πρωταθλήτριες στο Ρίο αποκαλύπτουν το πρωινό τους


Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αυτό το ξέρουν καλύτερα απ΄ολους οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, οι οποίοι ανάλογα με το άθλημα που κάνουν παίρνουν και το κατάλληλο πρωινό.

«Οι περισσότεροι αθλητές δεν θέλουν να φάνε τίποτα όταν έχουν κάποιον κρίσιμο αγώνα ή μία απαιτική αντίπαλό να αντιμετωπίσουν» επισημαίνει η διατροφολόγος της Βρετανικής αποστολής Σοφία Κίλερ.

«Τα νεύρα, η αδρεναλίνη και κυρίως το άγχος καταστέλλουν την όρεξη , κάνοντας τους αθλητές να μην καταλαβαίνουν ότι πεινάνε. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζονται καύσιμα», πρόσθεσε η ίδια.

5 αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο μοιράστηκαν στην Daily Mail το μυστικό στο πρωινό τους που κάνει την διαφορά.

Ποδηλασία

Elinor Barker, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο (UCI) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας Ποδηλασίας το 2013 και το 2014.

Το πρωινό της περιλαμβάνει ένα μπολ από βρώμη, καρύδια, ελληνικό γιαούρτι, σταφίδες, κανέλλα, λίγο μήλο και λίγο γάλα. «Οι αθλητές σε αγωνίσματα όπως το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι πιο αδύνατοι απ΄όσους παίζουν μποξ και γι΄αυτό το πρωινό τους είναι ένα μείγμα από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Η βρώμη συμβάλει στην απελευθέρωση ενέργειας πιο αργά από άλλες τροφές, ώστε ο αθλητής να αντέχει στην πίστα, ενώ το γάλα και τα καρύδια θα προστατέψου τους μύες από μικροτραυματισμούς. Μία καλή εναλλακτική λύση που ακολουθούν είναι το τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα.

Μποξ

Σαβάνα Μάρσαλ, κατέχει παγκόσμιο τίτλο (Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μποξ (AIBA) Γυναικών) το 2012 και χρυσό μετάλλιο στο τμήμα middleweight (69.9-72.5kg) σε αγώνες της Κοινοπολιτείας

Για πρωινό τρώει μία ομελέτα με 4 αυγά, σπανάκι και 1/4 αβοκάντο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα στους μπόξερ είναι το να καταναλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτεΐνες, για να διατηρήσουν αλώβητο το μυικό τους σύστημα και να ρίξουν πιο δυνατές γροθιές στους αντιπάλους τους», λέει ο Κίλερ.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Τα καλά λιπαρά που έχουν τα αβγά και το αβοκάντο θα τους δώσει ενέργεια, ενώ το σπανάκι θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό σύστημα. Είναι ιδανικό πρωινό για σένα που κάνεις απαιτητικές προπονήσεις από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Ενόργανη

Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης το 2015, χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο και ασημένιο στον δοκό ισορροπίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2016.

Το πρωινό της είναι ένα μπολ γιαούρτι και μερικά αμύγδαλα. «Προτεραιότητα για τους αθλητές της ενόργανης είναι τα γαλακτοκομικά - επειδή χρειάζονται πολύ ασβέστιο για την αντοχή των οστών – έτσι το γιαούρτι είναι η καλύτερη λύση», λέει η Κίλερ.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

«Οι αθλητές πρέπει να καταλαμβάνουν ότι πιο χαμηλό σε θερμίδες και εύπεπτο υπάρχει πριν το αγώνας τους, ώστε να αισθάνονται ελαφρύ τον κορμό τους. Έτσι το γιαούρτι είναι ουσιαστικά μονόδρομος γι΄αυτούς», συμπληρώνει.

Τρίαθλο

Non Stanford,χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου το 2012 και το 2013.

ο πρωινό της έχει μία ομελέτα με τρία αυγά, καπνιστό σολομό και σπαράγγια.

«Το συγκεκριμένο πρωινό είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδαντάνθρακες, πράγμα που βοηθάει τους αθλητές να έχουν περισσότερη αντοχή (ειδικά τον χειμώνα).

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Ουσιαστικά η ομελέτα και ο σολομός λειτουργούν ως «ενέσεις» ενέργειας κατά την διάρκεια του αγώνα τους.

Κολύμβηση

Χάνα Μάιλι, Χρυσό μετάλλιο (400μ) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, 2012.

Για πρωινό τρώει μπάρες δημητριακών με μπανάνα, μήλο, αμύγδαλα, σπόρους κολοκύθας και σταφίδες. Λόγω του ότι οι κολυμβητές ξυπνούν αρκετά νωρίς και κάνουν προπονήσεις, αυτό που χρειάζονται είναι ένα πρωινό-σνακ.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ουσίες που «υποστηρίζουν» τη σύσπαση των μυών. Επειδή, λοιπόν, μέσα στο νερό όλες οι μύες του σώματος λειτουργούν μία ξερή τροφή με ασβέστιο θα «προθερμάνει» το σώμα σου και θα σε προστατέψει απο κράμπες και τραυματισμούς.