shutterstock
shutterstock
29|05|2017 11:57
SHARE
ΑΠΙΣΤΙΑ

Σε απάτησε μια φορά; Να γιατί θα το ξανακάνει


Πιθανώς να έχετε διαβάσει ή έστω ακούσει σε συζητήσεις ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονογαμικό ον. Απ’ ότι φαίνεται, δεν πρόκειται για την δικαιολογία-καραμέλα όσων δεν έχουν υπάρξει πιστοί στις σχέσεις τους, αλλά για πραγματικό, και πλέον βιολογικά τεκμηριωμένο, δεδομένο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Σύμφωνα με το AsapScience (ένα YouTube channel με επιστημονικά τεκμηριωμένα και άκρως διαφωτιστικά βιντεάκια πάνω σε κάθε λογής θέμα-να το ακολουθήσετε) η απιστία είναι στα γονίδια μας. Για την ακρίβεια, ο γενετικός κώδικας που υπάρχει στους υποδοχείς της ντοπαμίνη (ή αλλιώς μίας από τις ορμόνες που επιφέρουν την ευφορία), παίζει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση μας να λοξοδρομήσουμε.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς ότι η απιστία είναι εγγραμμένη στα γονίδια; Τα γονίδια, ή αλλιώς αλληλόμορφα, υπάρχουν σε δύο διαφορετικές μορφές κι έτσι χωρίζονται σε «μακρά» και «βραχέα». Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των ανθρώπων που έχουν μακρά αλληλόμορφα στους υποδοχείς της ντοπαμίνης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν σε αντίθεση με όσους γεννήθηκαν με βραχέα αλληλόμορφα.

Shutterstock
Shutterstock

Αυτό γιατί οι άνθρωποι με μακρά αλληλόμορφα έχουν πιο έντονη την τάση να αναζητούν συνεχώς «κάτι καλύτερο». Mόνο που το «κάτι καλύτερο» κάποια στιγμή γίνεται και αυτό η ίδια γνωστή καθημερινότητα και ξυπνάει πάλι η ανάγκη για φυγή. Και κάπως έτσι κάποιος καταλήγει «κατά συρροήν» άπιστος.

Επιπλέον, όσοι έχουν γεννηθεί με μακρά αλληλόμορφα είναι πιθανότερο να ενδώσουν σε πειρασμούς και πάθη, όπως αλκοολισμός, ο τζόγος ή τα ναρκωτικά.

Πέρα όμως από τη βιολογία, υπάρχει ακόμα ένας -άκρως ενδιαφέρων- παράγοντας που κάνει τους άντρες πιο ευεπίφορους στην απιστία σε σχέση με τις γυναίκες και δεν είναι άλλος από την οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις γυναίκες συντρόφους τους, είναι πιο πιθανό να τις απατήσουν.