shutterstock
shutterstock
30|05|2017 18:04
SHARE
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Αυτή είναι η ηλικία που είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος (και δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι!)


Με την οικονομική κρίση να κρατάει πίσω τα προσωπικά σχέδια, η δημιουργία οικογένειας μετατίθεται «για αργότερα» και κάπως έτσι το όριο ηλικίας στο οποίο οι γυναίκες γίνονται μητέρες συνεχώς αυξάνεται. Και μαζί και το άγχος για τη γονιμότητα. 

Καταλαβαίνουμε την ανησυχία σας, αλλά η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα είναι λίγο πιο φιλική. Για την ακρίβεια, έχει αλλάξει και αναδιαμορφωθεί ακολουθώντας τις συνθήκες της εποχής. Κι εξηγούμαστε.

Στη Μ. Βρετανία, για πρώτη φορά μετά από το 1947, το ποσοστό γεννήσεων των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών, ξεπέρασε αυτό των γυναικών ηλικίας 20 ετών και κάτω. Αξίζει βέβαια να πούμε πως παρά την εν λόγω ηλικιακή αύξηση, οι γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας στις ηλικιακές κατηγορίες. Ακολουθεί όμως ένα μεγάλο «αλλά».  

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρήθηκε αύξηση της γονιμότητας, κατά 3,4 %, στις μεγαλύτερες ηλικίες. Με άλλα λόγια, το ποσοστό γονιμότητας στις γυναίκες 40+ έχει τριπλασιαστεί από το 1981, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του μέσα σε σχεδόν 70 χρόνια. Πως εξηγείται όμως αυτό; 

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες καθυστερούν όλο και περισσότερο την τεκνοποίηση, γεγονός που είχε ως φυσικό αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών γονιμότητας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Παράγοντες που φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο σε αυτό, εκτός από την δυναμική παρουσία των γυναικών όχι απλώς στην αγορά εργασίας, αλλά και σε θέσεις ισχύος, είναι η επιθυμία για καριέρα που γίνεται όλο και πιο έντονη, η αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας και φυσικά, το αυξημένο κόστος ζωής και φροντίδας ενός παιδιού. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, «Η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες γίνονται πρώτη φορά μητέρες συνεχίζει μπορεί να αυξάνεται, αλλά -ακόμα τουλάχιστον- ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων που παράγονται από τις ωοθήκες δεν παύει να μειώνεται. Έτσι, πάντα υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών σχετικών με την εγκυμοσύνη».

Που καταλήγουμε; Ότι, ναι, το ιδανικό και πιο υγιές είναι να μείνετε έγκυος πριν από τα 35, αλλά αν δεν συμβεί, μη σκάτε. Οι πιθανότητές να μείνετε έγκυος στα 40 σας είναι πλέον πιο δυνατές από ποτέ.