shutterstock
shutterstock
ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ!

4 τρικ μαγειρικής που κάνουν τους υδατάνθρακες να μην παχαίνουν


Αν υπάρχει τροφή η οποία να έχει μπει στη μαύρη λίστα των ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν δίαιτα και να αποκτήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα, τότε οπωσδήποτε αυτή είναι οι υδατάνθρακες, αφού έχει δημιουργηθεί μια γενική εντύπωση για αυτούς ότι παχαίνουν.

Για το λόγο αυτό, δεν θα δείτε και πολύ συχνά στο πιάτο τους τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί και άλλα προϊόντα που είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων και έχουν αντικατασταθεί από άλλες, οι οποίες κρίνεται πως έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του οργανισμού και τη φυσική κατάσταση.

Μύθος ή αλήθεια, οι παρεξηγημένοι υδατάνθρακες δεν παύουν να είναι γευστικοί και να αποτελούν κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, για αυτό κι εμείς βρήκαμε το μυστικό που θα σας επιτρέψει να καταναλώσετε 4 από αυτούς όποτε θέλετε και δίχως ενοχές.

Ακολουθήστε απλά τα παρακάτω τρικ μαγειρικής!

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά «al dente»

Λιγότερος χρόνος στο βράσιμο σημαίνει όχι μόνο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για εσάς και τις υπόλοιπες δουλειές στο σπίτι, αλλά και έλεγχος του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα. Τα «al dente» ζυμαρικά χωνεύονται πιο εύκολα από τα παραβρασμένα και δίνουν μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο. Αυξήστε αυτή την ευεργετική τους ιδιότητα επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Καταναλώστε τις μπανάνες άγουρες

Η πέψη του ανθεκτικού αμύλου, που θεωρείται μια μορφή διαιτητικής ίνας, γίνεται στο παχύ έντερο πολύ αργότερα, στη διαδικασία της πέψης. Αυτό σημαίνει, ότι τα τρόφιμα που το περιέχουν όπως οι άγουρες μπανάνες και μάλιστα σε υψηλό βαθμό, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσουν την ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη και να αυξήσουν κορεσμό της όρεξης.

shutterstock
shutterstock

Μαγειρέψτε τις πατάτες και αφήστε τες να κρυώσουν

Οσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό, τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν άμυλο όταν μαγειρεύονται και ψύχονται, τότε είναι υψηλότερα σε ανθεκτικό άμυλο (παρά όταν δεν ψύχονται).

Μαγειρέψτε το ρύζι με λάδι καρύδας και αφήστε το να κρυώσει

Χρησιμοποιήστε το ρύζι ως συνοδευτικό ενός γεύματος που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Μαγειρέψτε το όμως με λάδι καρύδας και αφήστε το να κρυώσει, για να ενισχύσετε σημαντικά το ανθεκτικό άμυλο (ίσως δέκα φορές) και να «κόψετε» θερμίδες. Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας στο νερό που βράζει και αφού μαγειρευτεί το ρύζι και κρυώσει, βάλτε το στο ψυγείο.