shutterstock
shutterstock
TALKING SHOW

Δεν θα πιστεύεις ποια καθημερινή σου συνήθεια είναι δείγμα ευφυΐας


Πόσες φορές σας έχετε πιάσει να μιλάτε μόνη σας στον εαυτό σας; Και πόσες από αυτές τις φορές, έχετε αισθανθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς; Χρμμμ. Ε λοιπόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας απαλλάξουμε από οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να είχατε νιώσει.

Εντάξει , δεν αναλύουμε την επικαιρότητα, αλλά ένα «που να έχω αφήσει τα κλειδιά τώρα» ή ένα «Λοιπόν, πρώτα να κάνω αυτό και μετά το άλλο», όλοι, κάποια στιγμή, το έχουμε πει. Άλλοτε τελείως ασυνείδητα και άλλοτε σαν μια προσπάθεια αυτοσυντονισμού σε στιγμές που η ψυχραιμία μας δεν είναι στα καλύτερα της. Το να μιλάμε με τον εαυτό μας όχι απλώς είναι απόλυτα υγιές, αλλά κάτι παραπάνω.
 

Shutterstock
Shutterstock

Σύμφωνα με την Dr. Paloma Mari-Beffa, αυτή η περίεργη και κάπως αστεία συμπεριφορά, στην πραγματικότητα, είναι δείγμα υψηλής γνωστικής και συνειδησιακής λειτουργίας. Κοινώς είστε πιο έξυπνη, πιο εύστροφη, πιο νοήμων. Μάλιστα, χάρη στη μελέτη που διεξήγαγε, ανακάλυψε ότι το μιλάτε, εκφράζοντας λεκτικά, αυτό που έχετε στο μυαλό σας την ώρα που εκτελείτε μια εργασία, σας βοηθά να έχετε καλύτερες επιδόσεις και να ανταποκριθείτε πολύ πιο σωστά σε αυτό που κάνετε σε σχέση με τους ανθρώπους που παραμένουν σιωπηλοί.  Όπως ισχυρίζεται η Dr. Beffa, «η τάση να μιλάμε στον εαυτό μας μάς βοηθά να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας και να ελέγξουμε το σώμα μας συνολικά».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο φυσικά. Η αντίδραση του οργανισμού προέρχεται από την πρώιμη παιδική μας ηλικία, τότε που το να μιλάμε δυνατά μάς προστάτευε και μας βοηθούσε να ελέγξουμε το σώμα μας. Για παράδειγμα, όταν ένα νήπιο θα πλησιάσει μια καυτή επιφάνεια και θα το αντιληφθεί, συνήθως, θα πει «καίει, καίει» και θα απομακρυνθεί. Αυτού του είδους η αντίδραση συνεχίζεται και στην υπόλοιπη ζωή μας παίρνοντας τη μορφή του να μιλάμε στον εαυτό μας.

Δεν ξέρουμε για σας, αλλά, σε εμάς εδώ, έκανε ρεύμα από τα «φιου» ανακούφισης που ακούστηκαν όταν διαβάσαμε αυτή την είδηση. Εκφραστείτε ελεύθερα λοιπόν και την επόμενη φορά που θα πιάσετε κάποιον να σάς κοιτάζει περίεργα επειδή μιλάτε μόνη σας στο μετρό, απλώς πείτε του «η επιστήμη λέει ότι είμαι πιο έξυπνη από σένα!».