Shutterstock
Shutterstock
06|06|2017 14:43
SHARE
ΕΚΘΕΣΗ

Αυτά είναι τα 10 τρόφιμα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη


Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας Πόρων (NRDC) των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τα τρόφιμα που έχουν τον σημαντικότερο αντίκτυπο στην αλλαγή του κλίματος. Και τα νέα είναι άσχημα για τους παμφάγους.

Μπορεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να θεωρεί ότι κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κατασκεύασμα κινέζικων συμφερόντων, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια το αντίθετο. 

Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή, η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει και οι πάγοι λιώνουν. Η ζωή μας, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκτός όμως από τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή μας στην κλιματική αλλαγή. Το NRDC έδωσε τη λίστα των 10 τροφών που έχουν μερίδιο ευθύνης.

Η λίστα

1.Βοδινό κρέας

2.Αρνί

3.Βούτυρο

4.Οστρακόδερμα

5.Τυρί

6.Σπαράγγια

7.Χοιρινό

8.Μοσχαρίσιο κρέας

9.Κοτόπουλο

10.Γαλοπούλα

 

Τα σπαράγγια είναι ο ένοχος έκπληξη, αφού σύμφωνα με το NRDC, το πρόβλημα εντοπίζεται στα μίλια των αεροσκαφών. Τα περισσότερα σπαράγγια που πωλούνται στις ΗΠΑ μεταφέρονται από τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με το λαχανικό. Η ίδια η παραγωγή σπαραγγιών δεν αποτελεί πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το CNN, «Το βόειο κρέας αναγνωρίζεται ευρέως ως το πιο επιβλαβές για το κλίμα από όλα τα τρόφιμα».

Η εκτροφή αγελάδων για το κρέας και τα γαλακτοκομικά αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της γεωργίας-κτηνοτροφίας. Χρειάζονται έως και 10 κιλά φυτικής τροφής  για να παράξουν οι αγελάδες μισό κιλό κρέας. Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν ως αποτέλεσμα το αέριο που παράγεται από αγελάδες, το μεθάνιο που είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Εκτός από το μεθάνιο, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που το κρέας κάνει κακό στο κλίμα. Η κοπριά. Τα ζωικά απόβλητα απελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου, έναν ένοχο που ευθύνεται για την αλλαγή του κλίματος και είναι 298 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι η εκτροφή ζώων για φαγητό είναι «ένας από τους δύο ή τρεις σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα σε κάθε κλίμακα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο».