SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
ΑΡΩΜΑ

Aρωμα γνωστού οίκου, ανακηρύχθηκε το τέλειο αντικουνουπικό


Μια από τις πραγματικά αφόρητες καταστάσεις του καλοκαιριού πέρα από τον καύσωνα και τον ιδρώτα, είναι και η «μάχη» που καλούμαστε να δώσουμε σχεδόν καθημερινά με τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, τα κουνούπια.

Είτε στη βόλτα, είτε στη βεράντα και τον κήπο ή ακόμα και στο κάμπινγκ, κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τον ήχο τους αλλά κυρίως με το τσίμπημα τους, που προκαλεί ερεθισμό και φαγούρα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μολύνσεις.

Κι ενώ έχουμε δοκιμάσει πολλές λύσεις όπως αντικουνουπικά προϊόντα που εφαρμόζονται στο σώμα ή ακόμα και ειδικά αρωματικά χώρου ή έχουμε βάλει τον ελληνικό καφέ να σιγοκαίει δίπλα μας, ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Mexico διαπίστωσαν, πως πολύ κοινά είδη κουνουπιών απωθούνται περισσότερο από τα αρώματα και μάλιστα όταν αυτά έχουν την υπογραφή συγκεκριμένου οίκου!

Η έρευνα με τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Insect Science και προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα τους, οι ειδικοί εξέτασαν αντικουνουπικά προϊόντα της αγοράς και τοποθέτησαν κουνούπια μέσα σε σωλήνες σε σχήμα "Υ" και έφραζαν με τις παλάμες τους τα δύο άκρα (με διαφορετικό προϊόν πάνω σε κάθε παλάμη) και παρατηρούσαν πως θα αντιδράσει το κουνούπι σε καθε οσμή.

Ολα τα προϊόντα που περιείχαν το τοξικό χημικό Ν-Διαιθυλ- μετα- τολουαμίδιο, που υπάρχει σε πολλά εντομοαπωθητικά (DEET) είχαν σημαντική επίδραση στα κουνούπια, ωστόσο ένα από τα αρώματα του διάσημου οίκου εσωρούχων  Victoria's Secret είχε την ισχυρότερη δράση.

Ο λόγος για το «Secret Bombshell», μαζί με το οποίο θεώρησαν ως « εντομοαπωθητικό» και το Avon Skin So Soft Bath Oil, που είναι λάδι σώματος, με τη διαφορά ότι το δεύτερο είχε μικρότερης διάρκειας δράση.

Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι οι φρουτένιες και λουδουδένιες μυρωδιές, σαν και αυτές του εν λόγω αρώματος, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.