shutterstock.com

Απρόοπτα δερματικά στις διακοπές; Μια ειδικός συμβουλεύει

Οι διακοπές είναι τόσο σημαντικές για όλους που τίποτα δεν αξίζει να σου χαλάσει την ηρεμία.

Η φαρμακοποιός Χριστίνα Γκιούρδα, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, σου δίνει συμβουλές, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις δερματικά μικροπροβλήματα χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου και τη καλή σου διάθεση σου.

shutterstock.com

Πρόβλημα: Αλλεργία στον ήλιο

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερο ανθρώπους να εμφανίζουν ξαφνικά φωτοευαισθησία και φωτοαλλεργία. Κοκκινίλα, κνησμός, επώδυνο εξάνθημα είναι η αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Εμφανίζεται απρόσμενα, όχι μόνο στα ευαίσθητα δέρματα αλλά και σε νέους ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα στο παρελθόν.

Η προοδευτική έκθεση στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας πριν βγεις στον ήλιο συμβάλλουν στο να αποτραπεί ο κίνδυνος της φωτοαλλεργίας. Δεν πρέπει να ξεχνάς οτι η έκθεση στην επικίνδυνη UVA ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη όταν οδηγείς ή όταν κινείσαι στην πόλη, που συνήθως αμελείς να προστατευτείς με αντιηλιακό.

Αντιμετώπιση

- Συχνοί ψεκασμοί με ιαματικό νερό που δροσίζει και καταπραΰνει το δέρμα. Οι κρύες κομπρέσες νερού μειώνουν το ερύθημα αλλά αυτό που θα επανορθώσει την επιδερμίδα είναι μια κρέμα αλόης (όχι gel αλόης γιατί συνήθως περιέχει οινόπνευμα στη σύνθεση του) ή εναλλακτικά μία κρέμα με καλέντουλα και βάλσαμο. Σε περίπτωση που το εξάνθημα και ο κνησμός επιμένει εφάρμοσε στην περιοχή μια φαρμακευτική κρέμα με συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης για μερικά βράδια. Προσοχή το επόμενο πρωί ξέπλυνε καλά το δέρμα σου πριν βάλεις αντιηλιακό.

shutterstock.com

Πρόβλημα: Μύκητες στα νύχια

Θα καταλάβεις ότι έχεις μύκητες όταν το χρώμα των νυχιών αλλάζει και γίνεται κιτρινωπό, όταν το νύχι αρχίζει να αποκολλάται από την κοίτη του ή όταν η κεράτινη πλάκα του γίνεται παχιά, σκληρή και θαμπή. Τα αίτια των ονυχομυκητιάσιων συνήθως οφείλονται στις συνθήκες υγιεινής μας, σε μικροτραυματισμούς που επιτρέπουν στο μύκητα να περάσει κάτω από την πλάκα, αλλά κυρίως είναι αποτέλεσμα της επιμόλυνσης που γίνεται από τα εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ που σπάνια- παρά τις διαβεβαιώσεις των επαγγελματιών του χώρου- αποστειρώνονται σωστά .

Αντιμετώπιση

- Κόψε τα νύχια σου κοντά και προσπάθησε να φοράς παπούτσια που θα αερίζουν τα πόδια σου. Μην κρατάς βαμμένα συνεχώς τα νύχια σου σε όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η υγεία των νυχιών εξαρτάται από το χρόνο που αναπνέουν ανενόχλητα από τεχνικές εργασίες. Απόφυγε το ημιμόνιμο μανικιούρ και ιδιαίτερα το πεντικιούρ, επειδή αντέχει περισσότερο στην ταλαιπωρία της παραλίας και της θάλασσας. Τα νύχια ασφυκτιούν, η πλάκα τους λεπταίνει και γίνεται εύθραυστη και ευάλωτη σε μύκητες και μικρόβια.

Οι μύκητες στα νύχια απαιτούν θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών μηνών για να είναι αποτελεσματικές. Καθημερινή εφαρμογή φαρμακευτικής λάκας και αν η κατάσταση είναι σοβαρή, σύγχρονη θεραπεία από το στόμα με αντιμυκητιασική αγωγή. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις κάθε είδους φάρμακο αν πρόκειται να επισκεφτείς το δερματολόγο η να κάνεις καλλιέργεια στο νύχι για διερεύνηση της αιτίας γιατί μπορεί να αλλοιώσεις το πόρισμα και την πραγματική εικόνα.

Για όσες αγαπούν να αντιμετωπίζουν τα θέματα υγείας τους με τη βοήθεια της φύσης είναι ιδανική μια θεραπεία με tea tree. Χρησιμοποίησε μία σταγόνα αιθέριο ελαιο tea tree καθημερινά πάνω στο νύχι που έχει προσβληθεί απο μύκητες και από το στόμα 15 σταγόνες βάμματος Spilanthes και 1 κάψουλα με αιθέριο λάδι ρίγανης. Πρόκειται για ένα πραγματικά θαυματουργό συνδυασμό αντιμετώπισης των ονυχομυκητιάσιων.

shutterstock.com

Πρόβλημα: Σε τσίμπησε τσούχτρα

Όταν η φύση σχεδιάζει μόνη της, πολλά μπορούν να σου συμβούν. Συχνά το τσίμπημα της τσούχτρας, εκτός από πόνο μπορεί να δημιουργήσει ένα εξάνθημα που μοιάζει με έγκαυμα και αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά να αφήσει σημάδι στο δέρμα για αρκετούς μήνες. Τα πλοκάμια της τσούχτρας εγχύουν μια τοξική ουσία που δημιουργεί φυσαλίδες, ερυθρότητα, και φαγούρα.

Αντιμετώπιση

- Μην απομακρύνεις την τσούχτρα με γυμνά χέρια για να μην επεκταθεί ο ερεθισμός. Ξέπλυνε με κρύο δροσερό νερό, ακόμα καλύτερα με ιαματικό νερό, για να μειωθεί ο πόνος. Άπλωσε μια αντισταμινική κρέμα ή λίγη αμμωνία. Το roll on μελισσόχορτου έχει επίσης μεγάλη θεραπευτική και ανακουφιστική αξία σε όλα τα τσιμπήματα. Επίσης μια κρέμα Αρνικας σαν πρώτη αντιμετώπιση έχει θαυματουργή αποτελεσματικότητα γιατι αντιμετωπίζει εξαιρετικά τον πόνο και κυρίως τη φλεγμονή. Μια ιδιότητα της Άρνικα που πολλοί αγνοούν γιατί την έχουν συνδέσει με τα χτυπήματα και τους μώλωπες.

Το εξάνθημα απο το τσίμπημα της τσούχτρας απαιτεί σχεδόν πάντα αντιμετώπιση με συνδυασμό κρεμών που έχουν αντιβίωση- κορτιζόνη και κρεμών με ισχυρή επουλωτική και επανορθωτική δράση.