shutterstock
shutterstock
30|06|2017 10:38
SHARE
ΚΑΥΣΩΝΑΣ:ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πως να κάνεις τον ανεμιστήρα σου να λειτουργεί σαν air-condition


Με τον καύσωνα να είναι έξω από την πόρτα μας, τα κλιματιστικά δουλεύουν υπερωρίες. Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να δροσίσετε το σπίτι αν το μόνο που έχετε είναι ένας ανεμιστήρας;  

Η αλήθεια είναι ότι σε συνθήκες ζέστης όπου ιδρώνουμε και μόνο που αναπνέουμε, το να υπάρχει μια πηγή δροσερού αέρα κρίνεται απαραίτητο. Αν έχετε κλιματιστικό δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχετε, το πιθανότερο είναι πως το σπίτι σας μοιάζει με ιδιωτική σάουνα αφού υπάρχουν φορές που ακόμα και ο ανεμιστήρας δεν κάνει πολλά για να περιορίσει το φαινόμενο (ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή). 

Υπάρχει σωτηρία; Υπάρχει. Και για να είμαστε πιο ακριβείς υπάρχουν δύο κόλπα για να κάνετε τον ανεμιστήρα σας να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά ώστε να δίνει την αίσθηση κλιματιστικού (έτσι όπως τα διαβάσαμε στο spirosoulis.com). 

 

1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα σε τέτοια θέση ώστε να «κοιτάει» προς το παράθυρο.

Ιδανικά, μάλιστα, φροντίστε πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, επιτρέποντας να μπει δροσερός αέρας στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να διαχυθεί σε όλο τον χώρο. Πέντε λεπτά λειτουργίας σε αυτή τη θέση, αρκούν για να νιώσετε κάποια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του δωματίου. 
 
Disclaimer: Το παραπάνω τρικ μπορεί να μη λειτουργήσει αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Γι' αυτό δοκιμάστε το καλύτερα τις ώρες που ο ήλιος έχει πέσει ή πριν το μεσημέρι.
  
2. Τοποθετήστε παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για να λειτουργήσει το παραπάνω τρικ ή διάταξη του δωματίου σας δεν βοηθάει, δοκιμάστε αυτό:

Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ (έχει σημασία να είναι μεταλλικό γιατί αυτό το υλικό διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου), ρίξτε παγάκια. Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα, σε μια θέση και κλίση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια «στηρίγματα» όπως περιοδικά, πετσέτες) ώστε να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια.