Σύμφωνα με τον Δρ. Ντάνιελ Μπέλσκυ, επίκουρο καθηγητής ιατρικής στο Ντιουκ, «επεμβάνοντας στον ρυθμό βιολογικής γήρανσης ίσως είναι δυνατό να προλάβουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία».
Σε αυτά τα συμπεράσματα έφτασαν αναλύοντας στοιχεία από μια παλαιότερη κλινική δοκιμή.
Σε ένα δείγμα 220 ανθρώπων, από τους οποίους κανένας δεν ήταν παχύσαρκος), οι 145 μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, ενώ οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν τίποτα στη διατροφή τους. Σε διάστημα δύο ετών που διήρκεσε η μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και από τις δύο ομάδες, η οποία ήταν κατά μέσο όρο τα 37 χρόνια, αξιολογώντας παραμέτρους της καρδιακής, μεταβολικής και ανοσολογικής τους λειτουργίας.
Για καθένα από τα δύο έτη της μελέτης, στην ομάδα όσων είχαν διατηρήσει τις διατροφικές τους συνήθειες, παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,71 έτη ενώ στην ομάδα των μειωμένων θερμίδων παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,11 έτη. Με άλλα λόγια, , διαφορά 0,6 έτη κατ’ έτος.
Όπως έχουν επισημάνει και παλαιότερες έρευνες πάνω στο ίδιο θέμα, η μείωση λήψης τροφής οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό διαίρεσης και καταστροφής των κυττάρων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει χαμηλότερα τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, πιο δυνατά κύτταρα ενάντια στη φθορά και, επομένως, πιο νεανικό δέρμα.