shutterstock
shutterstock
11|07|2017 10:30
SHARE
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το να μυρίζεις το φαγητό σου σε παχαίνει


Λες και δεν ήταν ήδη αρκετά δύσκολη δουλειά η διατήρηση του βάρους, οι επιστήμονες μας «κέρασαν» μια νέα θεωρία: Δεν χρειάζεται καν να φάμε για να παχύνουμε. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μυρίζοντας το φαγητό μας.

Αντί η επιστήμη να ανακαλύπτει νέες διόδους που το φαγητό μπορεί όχι απλώς να μην σε παιχαίνει, αλλά να σε αδυνατίζει, μαθαίνουμε ότι δε χρειάζεται καν να το καταναλώσεις. Το φαγητό μπορεί να σε παχύνει ακόμα και μυρίζοντας το (Μυ-ρί-ζο-ντας το, επαναλαμβάνουμε) ενώ, φήμες λένε, ότι ήδη προετοιμάζονται πορείες και διαδηλώσεις ενάντια σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εφαρμόστηκε σε ομάδες από παχύσαρκα ποντίκια. Αφού οι ερευνητές νέκρωσαν την αίσθηση της όσφρησης σε μερικά από αυτά και διεξήγαγαν τη μελέτη, παρατήρησαν τα αποτελέσματα:  Η ομάδα των ποντικιών που δεν μπορούσε να μυρίσει έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με τα ποντίκια που μπορούσαν να μυρίσουν το φαγητό τους. Για την ακρίβεια, τα τελευταία όχι απλώς δεν έχασαν βάρος, αλλά το διπλασίασαν.   

Shutterstock
Shutterstock

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το να μυρίζετε το φαγητό πριν το κατακαναλώσετε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το σώμα σας διαχειρίζεται τις θερμίδες. Αυτό επειδή το σώμα μεταφράζει τη μυρωδιά σαν σήμα ότι πρέπει αποθηκεύσει το φαγητό σε μορφή λίπους αντί να το μεταβολίσει.

«Τα αισθητήρια όργανα επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού» υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Dillin. «Η αύξηση του βάρους δεν είναι απλώς ένα επακόλουθο των θερμίδων που λαμβάνετε. Εξαρτάται και από τον τρόπο που οι θερμίδες γίνονται αντιληπτές από τον οργανισμό». 

Η θετική πλευρά (ναι, ευτυχώς υπάρχει) σε όλο αυτό είναι ότι οι επιστημόνες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω νέα δεδομένα προκειμένου να τα προσαρμόσουν σε ανθρώπινες μεταβολικές συνθήκες. 
«Αν επιβεβαιώσουμε ότι η παραπάνω θεωρία ισχύει και για τον άνθρωπο, θα μπορούσαμε ακόμα και να φτιάξουμε ένα σκεύασμα που να παύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αίσθηση της όσφρησης ξεγελώντας έτσι το σώμα και οδηγώντας το να κάψει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύσει» λέει ο δρ. Dillin. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο αφού έτσι είναι σαν να μετατρέπεις το φαγητό σε απλό καύσιμο για τον οργανισμό στερώντας από τον άνρθωπο την απόλαυση που νιώθει όταν το καταναλώνει. 

Οι ερευνητές, παρόλα αυτά, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, υπέρβαρους ή άτομα με αναπτυσσόμενες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. 

Ωραία, αφού είναι για το γενικό καλό θα προσπαθήσουμε να το καταπιούμε, αλλά την επόμενη φορά που θα προσγειωθεί μπροστά μας ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά θα το σκεφτούμε δύο φορές πριν αφήσουμε τη μυρωδιά του να εισχωρήσει μέσα από τα ρουθούνια μας.