pexels.com
pexels.com
ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΝΑΚ

Γιατί πρέπει τελικά να τρως τις κατά τα άλλα ενοχλητικές ίνες της μπανάνας


Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο γευστικά και λαχταριστά σνακ και μάλιστα αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές επιλογές των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους.

Είναι το φρούτο που μπορεί να μπει στην τσάντα σου και να καταναλωθεί εύκολα και γρήγορα, απλά και μόνο με ένα ξεφλούδισμα, όποτε αισθανθείς το στομάχι σου να διαμαρτύρεται. Δεν λερώνει και φυσικά είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ενοχλεί η μπανάνα και αυτό είναι οπωσδήποτε οι «κλωστές» που υπάρχουν επάνω στη σάρκα της, οι οποίες είτε θα κολλήσουν στα χέρια ή στο στόμα και θα προκαλέσουν εκνευρισμό.

Κι αν μέχρι σήμερα, πίστευες ότι αυτές είναι διακοσμητικές και περιττές, τότε έκανες λάθος.

Στην πραγματικότητα αυτές ονομάζονται «phloem bundles» και αποτελούν τον αγγειακό ιστό του φυτού, ο οποίος παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της, όπως και στην ανάπτυξη των φυτών γενικότερα, καθώς μεταφέρει «τροφή» και νερό σε αυτά, παρέχοντας τους ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Σύμφωνα με τον φυσικοχημικό Νίκολας Γκίλιτ, αντιπρόεδρο διατροφικής έρευνας και διευθυντή του Dole Nutrition Institute, τα λεγόμενα «phloem bundles» βοηθάνε στην επαρκή διάθεση των θρεπτικών συστατικών σε όλη την έκταση του φυτού, έτσι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φρούτου και αυτό τα κάνει εξίσου θρεπτικά αλλά περισσότερο πλούσια σε φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο.

Ο ειδικός εξηγεί, ότι πρόκειται για βρώσιμο αγγειακό ιστό, ωστόσο θεωρεί ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί γενετικά το φρούτο ώστε να μην σχηματίζονται οι ίνες αυτές επάνω του, αλλά υποστηρίζει πως είναι πιο σημαντικό να δοθούν χρήματα για άλλες έρευνες, όπως για την ανάπτυξη τροφίμων που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και πιο πλούσια διατροφική αξία.