Shutterstock
Shutterstock
27|08|2017 09:45
SHARE
VIZEAT

Vizeat: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για γαστρονομικά ταξίδια


Για να γνωρίσεις έναν τόπο, πρέπει να δοκιμάσεις την κουζίνα του, λένε όσοι αγαπούν τα ταξίδια. 

Κάθε φορά που επισκέπτεστε μια καινούργια χώρα, σίγουρα θα έχετε ανατρέξει σε οδηγούς και χάρτες για να βρείτε εκείνο το χαριτωμένο εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, ή μια κρυμμένη γωνιά που υπόσχεται γαστρονομικές απολαύσεις. Αυτή τη λογική ακολουθεί και η Vizeat.com, μια social dinning πλατφόρμα, που σκοπό έχει να γνωρίσει σε τουρίστες ως επί το πλείστον την γαστρονομική παράδοση του τόπου όπου ταξιδεύουν.

Το πλεονέκτημά της είναι ότι μέσω αυτής μπορείτε να γνωρίσετε όχι μόνο κουζίνες, αλλά και ντόπιους από την κάθε χώρα ,να ανταλλάξετε απόψεις , ή – γιατί όχι;- να γίνεται εσείς οι ίδιοι οικοδεσπότες. Η ιδέα ξεκίνησε το 2014, όταν  ο Jean-Michel Petit και η Camille Rumani , οι ιδρυτές του Vizeat, μετά από ένα ταξίδι τους στο Περού και την Κίνα, όπου έτρωγαν σε σπίτια ντόπιων κατοίκων, αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν και σε άλλους τη δυνατότητα αυτής της πολύτιμης εμπειρίας, που δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομία, αλλά προωθεί την αλληλεπίδραση και τη συνεύρεση διαφορετικών πολιτισμών.   Σήμερα, μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, στη Vizeat μπορείτε να βρείτε περίπου 110 χώρες ανά τον κόσμο -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που έγινε μέλος τους τελευταίους μήνες - και να αναζητήσετε τον οικοδεσπότη που σας ταιριάζει ανάμεσα σε περισσότερους από 110.000 χρήστες. Μάλιστα, η Apple την κατέταξε στην τριάδα των κορυφαίων apps για το 2016.

Πώς λειτουργεί: Αν είστε εσείς αυτοί που ταξιδεύετε, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε τον προορισμό και να διαλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες χρήστες που θα σας ετοιμάσουν ένα παραδοσιακό τραπέζι και θα σας ξεναγήσουν στην πόλη τους. Αν πάλι θέλετε εσείς να γίνετε οικοδεσπότες, μπορείτε πολύ εύκολα να  δημιουργήσετε τη δική σας καταχώρηση. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, να γνωρίσετε ανθρώπους από άλλες κουλτούρες και να τους μάθετε τα μυστικά του τόπου σας. Γενικά, η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί όπως περίπου και το AirBnb δηλαδή διαλέγετε το μέρος και τον άνθρωπο που προτιμάτε να σας μαγειρέψει και κλείνετε  την ημερομηνία που εσείς θέλετε. Η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτας και υπάρχουν πολλές κατηγορίες, για κάθε πορτοφόλι.

Τι προσφέρει: Οι περισσότεροι χρήστες- οικοδεσπότες δεν περιορίζονται μόνο στην ετοιμασία ενός γεύματος, αλλά προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους και άλλες δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις στην πόλη τους, μαθήματα μαγειρικής, βόλτες σε αγορές και καταστήματα, ακόμα και πικ-νικ σε ιδιαίτερα σημεία , που μόνο οι ντόπιοι μπορούν να γνωρίζουν. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς διοργανώνουν και πάρτυ ,όπου θα έχετε την ευκαιρία να συναναστραφείτε ακόμα περισσότερους ανθρώπους και να κάνετε καινούργιες γνωριμίες. Αν έχετε ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις, μην ανησυχείτε γιατί οι περισσότερες καταχωρίσεις λαμβάνουν υπόψη τα γούστα των ενδιαφερομένων. Επιπλέον έχετε τόσες πολλές δυνατότητες επιλογής, που αποκλείεται  να μην βρείτε κατά που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Πώς να γίνετε εσείς οικοδεσπότης; Είναι πολύ απλό, αρκεί να είστε πάνω από 25 ετών. Δεν απαιτείται να έχετε κάποια συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση ή εμπειρία στην εστίαση. Αρκεί να βγάλετε μερικές φωτογραφίες του χώρου σας και να περιγράψετε με ακρίβεια τις υπηρεσίες που είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε. Το ιδανικό είναι να βρείτε μια ευφάνταστη ιδέα που να συνδυάζει το φαγητό με μια ακόμα δράση, για να προσελκύσετε περισσότερους χρήστες. Ας πούμε, μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο και στις κεντρικές αγορές (Βαρβάκειος, ψαραγορά κτλ) σίγουρα είναι δελεαστική για έναν τουρίστα.  Αν  είστε εξπέρ στην κουζίνα , μπορείτε να κάνετε και ένα έξτρα μάθημα στους καλεσμένους και να  τους μυήσετε  στην ελληνική γαστρονομία. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσουν δεόντως. Μπορείτε ακόμα και να ετοιμάσετε το γεύμα  μαζί τους, δείχνοντάς τους στην πράξη πώς να μαγειρεύουν ελληνικά. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες που είδαμε στο Vizeat είναι το roadtrip σε ελληνικούς αμπελώνες, αλλά και το πικ -νικ με ελληνικούς μεζέδες.

Τιμές: Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες, αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε και προσφορές πολύ οικονομικές, που κοστίζουν φθηνότερα από ό,τι μια έξοδος σε κάποιο εστιατόριο. Ειδικά αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας,αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Θα μπείτε σε ένα σπίτι της χώρας που εσείς γνωρίζετε μόνο ως τουρίστας, θα γευτείτε σπιτικό καλό φαγητό και θα έρθετε σε επαφή με ντόπιους που σίγουρα θα σας πουν πολύ περισσότερα  για το τόπο από όσα θα καταφέρετε να ανακαλύψετε μόνοι σας.

 Πώς να επιλέξετε με ποιον οικοδεσπότη να φάτε; Διαβάστε προσεκτικά τι προσφέρει ο χρήστης που σας ενδιαφέρει και ταυτόχρονα συμβουλευτείτε τις κριτικές άλλων μελών που ήδη τον έχουν επισκεφθεί. Επίσης μπορείτε να  έχετε γραπτές συνομιλίες μαζί τους και να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες, ή να ρωτήσετε για τυχόν απορίες σας.