Shutterstock
Shutterstock
ΕΡΕΥΝΑ

Ερευνα: Οσοι έχουν διατροφικές διαταραχές είναι πιο εύκολο να γίνουν κλεπτομανείς


Αυξημένη πιθανότητα να κλέψουν ή να υποπέσουν σε άλλη παρανομία εμφανίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από κάποια διαταραχή στην πρόσληψη της τροφής, όπως η ψυχογενής βουλιμία ή ανορεξία, σύμφωνα με σουηδική επιστημονική έρευνα.

Tο κυριότερο χαρακτηριστικό της κλεπτομανίας είναι τα επανειλημμένα επεισόδια στα οποία ωθείται το άτομο και δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην παρόρμηση του να κλέψει ορισμένα αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν για το άτομο κάποια σημαντική χρηματική αξία, αλλά ούτε τα χρησιμοποιεί. Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες και πολύ λιγότερο στους άνδρες. 

Η διαταραχή αυτή ανήκει στα ψυχιατρικά περιστατικά και αφορά στην αποτυχία να αντισταθεί κανείς στις ορμές του να κλέψει αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται για προσωπική χρήση ή αντικείμενα που δεν έχουν χρηματική αξία.

Τα αίτια είναι ακόμα απροσδιόριστα. Έρευνες συσχετίζουν την κλεπτομανία με διαταραχές του νευρικού συστήματος, με καταθλιπτικά επεισόδια και φαινόμενα εξαρτήσεων. Στατιστικώς η κλεπτομανία, επηρεάζει ένα αρκετά μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού (περίπου 0,3%-0,6%) καθώς εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σε συχνότητα 3/1, κατά βάση στην ενήλικη ζωή, όμως πρόσφατες μετρήσεις φανερώνουν αυξημένα κρούσματα και στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης λοιπόν ανέλυσαν στοιχεία για τουλάχιστον 960.000 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έπασχαν από διατροφική διαταραχή είχαν τάση κλεπτομανίας. Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα κλοπών και άλλων παρανομιών στις γυναίκες με τέτοιες διαταραχές, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά κλοπών και άλλων παρανομιών ήταν 12% και 7% αντίστοιχα στις γυναίκες με ψυχογενή ανορεξία, καθώς επίσης 18% και 13% στις γυναίκες με ψυχογενή βουλιμία, έναντι 5% και 6% αντίστοιχα στις γυναίκες χωρίς διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να μελετηθεί ο μηχανισμός που συνδέει την ψυχοπαθολογία αυτών των διαταραχών με την εγκληματική συμπεριφορά, καθώς, επίσης, να αναζητηθούν τρόποι θεραπείας των τάσεων κλοπής και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.