Κάνοντας μια βόλτα στα καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα, μπορείτε να διαπιστώσετε πως η αγορά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από τροφές που ξεχωρίζουν για τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητές τους στον ανθρώπινο οργανισμό και αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας, αρκεί βέβαια αυτή να είναι ισορροπημένη.
Ενώ λοιπόν κάποιες από αυτές είναι πολύ διαδεδομένες, αποφασίσαμε να σας μυήσουμε στα μυστικά μιας υπερτροφής, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην Ινδία και η χρήση της οποίας γίνεται από την αρχαιότητα ακόμα, καθώς υπήρξε πάντα ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά στον χώρο της φαρμακευτικών βοτάνων.
Πρόκειται για το φυτό που ακούει στο όνομα «Moringa Οleifera» (Μορίνγκα Ολεϊφέρα) και ευδοκιμεί σε πολλά τροπικά μέρη του κόσμου. Τρώγονται σχεδόν όλα τα μέρη του και οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως «δέντρο θαύμα» ή «δέντρο της ευεξίας», μιας και τα φύλλα και οι καρποί του έχουν πολλές ευεργετικές φαρμακολογικές και θρεπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το φυτό αυτό συγκεντρώνει περισσότερα από 90 διαφορετικά είδη θρεπτικών ουσιών και μάλιστα σε πολύ σημαντικές ποσότητες: βιταμίνη Α (τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα), Β, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C (επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια), D, E, K, φολικό οξύ, βιοτίνη, μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (περισσότερη ποσότητα από το γάλα), σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη (πλήρης πηγή λόγω των 8 αμινοξέων που περιέχουν και ιδανική για την ανάπτυξη των μυών), λίγους υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και 46 αντιοξειδωτικά. Τα θαυματουργά του φύλλα καταναλώνονται ως σαλάτα αλλά στην αγορά θα τα βρείτε σε μορφή σκόνης (moringa powder) στους καταλόγους των superfoods, την οποία προτείνουμε να προσθέσετε στο φαγητό ή τα smoothies σας.