Shutterstock
Shutterstock
WASHING TIPS

Τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα σεντόνια μας


Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικό πράγμα από το να ξαπλώνεις σε καθαρά και μαλακά σεντόνια! Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι πρέπει να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο να τα πλένεις για να μην σου γαργιάζουν και κυρίως να μην σου καταλήγουν συρρικνωμένα.

Οταν επιστέφετε σπίτι κουρασμένοι, θέλετε αυτή την μικρή «πολυτέλεια». Να ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας και να το απολαμβάνετε. Επειδή όμως πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι τα σεντόνια μας μετά το πρώτο πλύσιμο χάνουν την φρεσκάδα και την τέλεια υφή που είχαν όταν τα πρωτοαγοράσαμε, μήπως τελικά κάνουμε κάτι λάθος όταν τα πλένουμε;

Φυσικά και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε για να τα πλένουμε και ιδού είναι τα λάθη που συνήθως κάνουμε:

Δεν τα πλένετε αρκετά συχνά

Tα σεντόνια δεν φθείρονται τόσο με τις πολλές πλύσεις. Επιπλέον, κάθε βράδυ διάφορα βακτήρια και ο ιδρώτας μας εισχωρούν στην ύφανσή τους γεγονός που κάνει το φρεσκάρισμά τους απαραίτητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείτε να κρατήσετε τα σεντόνια σας μακριά από το πλυντήριο είναι 2 εβδομάδες. Το ιδανικό σενάριο είναι να τα πλένετε κάθε 6-7 ημέρες.

Διαλέγετε το λάθος πρόγραμμα

Κάθε φορά που πλένετε τα σεντόνια σας, επιλέγετε κάποιο πρόγραμμα με πρόπλυση και με υψηλή θερμοκρασία με στόχο να ξορκίσετε λεκέδες και μικροοργανισμούς από την επιφάνειά τους. Αυτή τη συνήθεια καλό θα ήταν να την σταματήσετε, εκτός κι αν τα σεντόνια σας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου καθαρισμού! Επιλέξετε απλά το πρόγραμμα πλύσης ή εκείνο για βαμβακερά και χρωματιστά υφάσματα. Αυτά τα προγράμματα διαρκούν λιγότερο, είναι πιο «φιλικά» στις ίνες του υφάσματος και, έτσι, μειώνουν το τσαλάκωμα. Το πιο σημαντιικό όμως είναι να μην πλένετε τα σεντόνια σας με ζεστό νερό γιατί θα «μπουν». Ειδικά τα βαμβακερά σεντόνια σε πολύ υψηλές θρμοκρασίες συρρικνώνονται. 

Γεμίζετε το πλυντήριο με πολλά ρούχα 

Η ιδέα του να ρίξετε απλά όλα τα άπλυτα σεντόνια της οικογένειας στο πλυντήριο μπορεί να φαίνεται άκρως δελεαστική, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση ειδικά όταν γεμίζετε τόσο πολύ τον κάδο που με το ζόρι κλείνει η πόρτα της συσκευής. Τα σεντόνια χρειάζονται το χώρο τους για να καθαρίσουν σε βάθος.

Shutterstock
Shutterstock

Βάζετε πολύ απορρυπαντικό 

Η μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού δεν πρόκειται να καθαρίσει καλύτερα τα σεντόνια σας. Χρησιμοποιήστε τη μισή δόση από αυτή που πρέπει και αποφύγετε το μαλακτικό, καθώς περιέχει χημικά που ξεφτίζουν το σεντόνι και σπάνε τις ίνες του.

Τα βάζετε στο στεγνωτήριο μαζί με τις πετσέτες σας 

Αν και ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τα σεντόνια στεγνώνουν πιο γρήγορα από τις πετσέτες, γιατί η ύφανσή τους είναι πιο λεπτή και ελαφριά. Αν δε θέλετε να βάλετε στεγνωτήριο μόνο για τα σεντόνια σας, επιλέξτε να τα συνδυάσετε με τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα σας.

Τέλος, όταν πλένετε για πρώτη φορά τα σεντόνια σας καλό θα ήταν να τα βάλετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και να τα αφήσετε για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα, βάλτε τα κανονικά στο πλυντήριο και πλύντε τα στους 30 βαθμούς Κελσίου με λίγο απορρυπαντικό ή ένα φλυτζάνι μαγειρικής σόδας και χωρίς καθόλου μαλακτικό

Ετσι με αυτούς τους τρόπους τα σεντόνια σας θα διατηρήσουν την φρεσκάδα και την τέλεια υφή τους.