shutterstock
shutterstock
27|09|2017 20:00
SHARE
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Ο πραγματικός λόγος που οι γυναίκες βαριούνται πιο γρήγορα το σεξ μέσα σε μια σχέση


Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα που κυκλοφόρησε και επιβεβαιώνει οτι οι γυναίκες βαριούνται πρώτες το σεξ, η Rebecca Reid της βρετανικής Telegraph εξηγεί τους «κοινωνικούς» λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και εκφράζει μια πικρή αλήθεια στην οποία επιμένουμε να κλείνουμε τα μάτια.

«Οι γυναίκες είναι αυτές που χάνουν πρώτες το ενδιαφέρον και την επιθυμία για σεξ μέσα σε μια σχέση». Αυτό επιβεβαιώνει νέα έρευνα (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyle) η οποία, την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως να πέρασε και από το δικό σας feed στα social media. 

Ίσως μάλιστα να το γνωρίζατε πριν καν βγει οποιαδήποτε σχετική έρευνα, είτε επειδή το έχετε βιώσει εκείνα τα βράδια που προσποιείστε το «ράκος» από την κούραση ή επειδή έχετε βρεθεί μπροστά σε συζητήσεις μεταξύ γυναικών φίλων που μπορεί να μη το εκφράζουν ανοιχτά, αλλά αυτό ακριβώς εννοούν. 

Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που όλες λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν και τώρα μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κιόλας. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί; 

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι γυναίκες δεν είναι λιγότερο «σεξουαλικά προγραμματισμένες» σε σχέση με τους άντρες. Με άλλα λόγια και σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη και όσα μας έχουν πει, δεν αντλούμε ικανοποίηση από το σεξ μέχρι να κάνουμε παιδιά και την υπόλοιπη ζωή μας επικαλούμαστε πονοκέφαλο. Φαίνεται όμως ότι πηγαίνουμε πακέτο με αυτή φήμη. 

Ακόμα όμως και η εν λόγω έρευνα να μην είχε διεξαχθεί ποτέ, όντως, είμαστε εμείς αυτές που βαριόμαστε πιο εύκολα. 

Ίσως να φταίει και ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουμε (ή η κοινωνία θέλει να υπάρχουμε) στη σύγχρονη εποχή. 

Σκεφτείτε το λίγο: Ακόμα κι ένα φόρεμα που έχει κλείσει χρόνο στη ντουλάπα παύουμε να θέλουμε να το φορέσουμε και νιώθουμε την ανάγκη για καινούριο. Όλοι περιμένουν από εμάς να κινούμαστε σε ανοδικά εξελικτικούς ρυθμούς όσο περνάνε τα χρόνια. Να βελτιωνόμαστε και να ομορφαίνουμε. Να αποκτάμε καλύτερο χρώμα στα μαλλιά, πιο καλή θέση στην αγορά εργασίας, πιο «κελεπούρι» σύντροφο. Πιο πάνω, ποτέ πιο κάτω. Το να παραμείνουμε σε μια στατική κατάσταση και να νιώθουμε άνετες με αυτό, δεν υφίσταται. 

Εκτός από το σιωπηλά επιβεβλημένο status quo μας -το οποίο κανονικά πρέπει να εξαλείψουμε παντελώς- υπάρχει ακόμα ένας λόγος που βαριόμαστε το σεξ με το σύντροφό μας τόσο γρήγορα. 

Απλώς γιατί στη συλλογική συνείδηση έχει καταγραφεί ότι το σεξ είναι αντρική υπόθεση και μικρό ρόλο παίζει σε αυτό μια γυναικα. Είναι κάτι που γίνεται σε εμάς, παρά εμάς και όχι μόνο μαζί με εμάς.

Υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι στρέιτ γυναίκες έρχονται λιγότερα συχνά σε οργασμό από τις ομοφυλόφιλες. Επιπλέον, είναι κοινός τόπος πια ότι πάρα πολλές γυναίκες δεν φτάνουν σε οργασμό μέσω της διεύσδυσης, οπότε είναι λογικό, όσο σεξ κι αν κάνουν, να μην είναι σεξουαλικά ικανοποιημένες.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά είναι ότι την πρώτη φορά που θα κάνεις σεξ με ένα καινούριο άνθρωπο είναι σίγουρα συναρπαστικό. Το ότι ανακαλύπτεις ένα καινούριο σώμα και να βλέπεις τα σημεία που μέχρι πρότινος έκρυβαν τα ρούχα είναι, αδιαμφισβήτητα, πολύ ενδιαφέρον, ακόμα κι αν αυτό που θα αντικρίσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα σου αρέσει πάντα.

Με την ίδια λογική οι πρώτες φορές που θα κάνεις σεξ -ακόμα και αν δεν έρθεις ποτέ σε οργασμό- πάλι σου δημιουργούν σπίθες ενθουσιασμού, αφού αποκομίζεις ένα σωρό νέες πληροφορίες. Κατανοείς τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις ενός ατόμου, γίνεσαι ένας σεξουαλικός ανθρωπολόγος.  

Και ύστερα, όλο αυτό το στοιχείο του καινούριου φεύγει. Ο,τι κι αν κάνουμε δε μπορούμε να ξαναγίνουμε καινούριοι. Φυσικά, τα εσώρουχα, το να υποδύεσαι ρόλους, αλλά και η προσθήκη βοηθημάτων είναι μερικοί διαφορετικοί τρόποι να πετύχουμε το ίδιο πράγμα: να ανανεώσουμε τον ενθουσιασμό. Σε κάθε περίπτωση αν η μόνη περίοδος που το σεξ είναι ενδιαφέρον είναι όταν ακόμα είναι φρέσκο, όταν αυτή η περίοδος περάσει, τι γίνεται;  

Τίποτα δε γίνεται. Οπότε βαριέσαι. Το σεξ ήταν καλό γιατί ήσασταν στα μέλια, οπότε δεν σκεφτόσουν ότι μπορεί να μην ήρθες σε οργασμό. Οταν όμως γίνεται οικείο, αρχίζεις να παρατηρείς τις ελλείψεις και να ζητάς περισσότερα, αλλά να είναι αργά για να παραδεχτείς ότι πολλά απ' όσα σου έκανε ο σύντροφός σου πλέον κολυμπούν σε μια λίμνη μετριότητας.  

Πόσες φορές έχετε ακούσει έναν άντρα να παραπονιέται ότι η σύντροφός του δε θέλει πια να κάνουν σεξ; Το λένε σαν να υποφέρουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. 

Αυτό που θέλω να πω σε κάθε άντρα που το έχει ξεστομίσει αυτό κατά καιρούς είναι να μην υποθέτει ότι η γυναίκα του έχει χάσει την όρεξη της για σεξ επειδή μεγαλώνει ή επειδή δεν αισθάνεται τόσο σεξουαλική. Ανάλαβε την ευθύνη, συζήτησε το μαζί της, μάθε αν όντως απολαμβάνει το σεξ μαζί σου ή αν το έβρισκε πάντα μέτριο και το έκανε για να σε κάνει χαρούμενο. 

Φυσικά και οι γυναίκες φέρουν μέρος της ευθύνης. Είναι απαράδεχτο να δέχεστε ότι από εδώ και πέρα θα κάνετε μέτριο σεξ. Το να πεις τη φράση «Βασικά δεν τελείωσα» μπορεί να επιφέρει αμηχανία στην αρχή μιας σχέσης, αλλά είναι πολύ πιο σκληρό να το πεις μετά από μήνες ή και χρόνια παίρνοντας σαν απάντηση την εύλογη ερώτηση «Γιατί δε μου το είπες νωρίτερα;».  

Το καλό σεξ είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο. Αλλά δε συμβαίνει έτσι απλά. Όπως και κάθε κομμάτι κάθε σχέσης, για να πετύχει, χρειάζεται δουλειά. Και ξέρω ότι αυτό μπορεί να μην ακούγεται σέξι, αλλά είναι αληθινό».