Shutterstock
Shutterstock
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Γιατί νιώθεις λυπημένη μετά το σεξ;


Νιώθεις λυπημένη μετά το σεξ; Δεν είσαι η μόνη. Πολλές γυναίκες νιώθουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και οι ερευνητές ξέρουν την αιτία.

Kαι ενώ έχεις περάσει πολύ όμορφα με τον σύντροφό σου και έχει κάνει πολύ καλό σεξ, δεν καταλαβαίνεις τον λόγο που νιώθεις λυπημένη μετά από αυτό. Μην ανησυχείς. Δεν σου συμβαίνει κάτι ανησυχτικό. Το παθαίνουν κι άλλες γυναίκες και οι ψυχολόγοι έχουν βρει την αιτία που νιώθεις έτσι μελαγχολικά. 

Παρόλο που καμία δεν μιλάει ποτέ ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα, θα δεις ότι πολλές βιώνουν την ίδια ανεξήγητη εμπειρία με σένα. 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλές γυναίκες μετά από ένα εξαντλητικό και καλό κρεβάτι, κλαίνε ή κλείνονται για λίγη ώρα στον εαυτό τους. Ο αριθμός αυτός στους άνδρες είναι βέβαια πολύ μικρότερος, γιατί πιο δύσκολα εκδηλώνονται.

Η μετά-σεξουαλική αυτή περίεργη φάση έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες post-sex blues και πιο επιστημονικά post-coital dysphoria or PCD.

Με λίγα λόγια, πολλές γυναίκες μετά το σεξ έχουν την ανάγκη να κλάψουν, νιώθουν αγχωμένες, μελαγχολικές ή έχουν επιθετικότητα και ανησυχία.

Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και συχνά συμβαίνει μέσα σε μια σταθερή σχέση και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί στον οργανισμό ο οργασμός.

Οι μυς τεντώνονται και χαλαρώνουν, οι χτύποι της καρδιάς ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, οι αναπνοές το ίδιο, ενώ πολλές ορμόνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ. 

Ολη αυτή η συναισθηματική φόρτιση που απελευθερώνεται μετά από τη σεξουαλική πράξη και ιδίως μετά τον οργασμό, φέρνουν τα άσχημα συναισθήματα λόγω της συσσώρευσης συγκεκριμένων ορμονών.

Δεν σημαίνει ότι ο συναισθηματικός σου κόσμος είναι χάλια ή ότι είσαι ψυχολογικά ασταθής. Αφησε τον εαυτό σου να εκφραστεί όπως θέλει, και μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Κι αν θέλεις να κλάψεις, δεν πειράζει.

Να θυμάσαι ότι πάνω απ’ όλα οι λόγοι ύπαρξης του post-sex blues είναι φυσιολογικοί και μπορεί να συμβεί στον καθένα σε ανύποπτο χρόνο

Είναι απλώς μία χαρμολύπη εξαιτίας των πολλών κι έντονων συναισθημάτων που βιώνει το σώμα και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι.

Όπως και να έχει η μετα-σεξουαλική φόρτιση είναι ένα υπαρκτό γεγονός κι όχι πρόβλημα.