Pexels
Pexels
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τι είναι το «φίκα» που τηρούν ευλαβικά στη Σουηδία και γιατί πρέπει να έρθει άμεσα στη χώρα μας


Μία λεξούλα με 4 γράμματα, φίκα, είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών. Πρόκειται για μία σουηδική παράδοση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά για να γεμίσουν λίγο τις μπαταρίες τους και να χαλαρώσουν.

Ο όρος φίκα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Σουηδία και δεν είναι τίποτε άλλο από το διάλειμμα για καφέ και σνακ. Προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως.

Το φίκα είναι τόσο εδραιωμένο στη Σουηδία, που ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες ή οι προϊστάμενοι προτρέπουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν διάλειμμα για καφέ. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει.

Το πρώτο διάλειμμα οι Σουηδοί το κάνουν γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ευκαιρία χαλάρωσης. 

Για τους Σουηδούς, όμως, το φίκα δεν είναι ένα απλό διάλειμμα για καφέ. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα, να μιλήσουν με φίλους, να μείνουν λίγο μόνοι και να χαλαρώσουν.

Πρόκειται για ένα κομμάτι της κουλτούρας τους, το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό.

Ίσως οι Σουηδοί να γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς, αφού σύμφωνα με έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως.

Μπορούν τελικά τα μικρά διαλείμματα για καφέ να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας;  Να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με διαφορετικό μάτι;

Οι μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον.