unsplash.com/ matthewkane
unsplash.com/ matthewkane
ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΣΟΥ

Αυτή η συνήθεια που έχεις με τις φίλες σου, μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σου


Είναι λογικό να θέλεις να συζητήσεις για όσα σε προβληματίζουν. Το θέμα είναι με ποιον επιλέγεις να το κάνεις. 

«Μπορείς να βρεθούμε σήμερα;», λέει το μήνυμα της Κ. και, χωρίς να «διαβάζω» τον τόνο της φωνής της καταλαβαίνω ότι, μάλλον, κάτι δεν πάει καλά. Η Κ. είναι σε σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά τους τελευταίους 6 μήνες τα πράγματα είναι αρκετά ζορισμένα μεταξύ τους. «Τσακωμός μου μυρίζεται», της απαντάω. Με αφήνει με ένα ασαφές «Θα τα πούμε απο κοντά» και κανονίζουμε ώρα και μέρος, μετά τη δουλειά.

Μπορώ να φανταστώ από πριν τι θα γίνει. Με το που καθίσουμε και θα αρχίσει να μου αναλύει τα ψυχοσωματικοερωτικά τους ρίχνοντας το 89% του βάρους της ευθύνης σε εκείνον, αν όχι απροκάλυπτα, τότε σίγουρα μέσω φράσεων που δεν τιμούν ιδιαίτερα ούτε εκείνον, αλλά ούτε κι εκείνη που τον έχει επιλέξει για σύντροφό της.

Συναντιόμαστε, αλλά μέχρι να έρθουν οι καφέδες -όπως έχω προβλέψει- εκείνη έχει ήδη μπει στο ψητό και έχει ήδη πει τη φράση «Δεν τον αντέχω άλλο» καμιά 5αριά φορές συνοδευόμενο από επιθετικούς προσδιορισμούς που καθρεφτίζουν έναν άνθρωπο που δε θέλεις ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπεις μπροστά σου, πόσο μάλλον νά έχεις σχέση μαζί του. 

Είναι αντικειμενική; Όχι. Είναι ταραγμένη; Ναι.   

Δε λέω, όταν είσαι με ανθρώπους που θεωρείς «δικούς σου», σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να αφεθείς ψυχικά και να μιλήσεις ανοιχτά, αφενός επειδή οι φίλοι είναι για να (αισθανόμαστε ασφάλεια να) συζητάμε όσα μας προβληματίζουν, αφετέρου γιατί με το να σχολιάζεις όλη την ώρα πόσο ερωτευμένοι είστε, σύντομα θα γίνεις γραφική (τουλάχιστον). Ωστόσο, όσο υπέροχες και άξιες εμπιστοσύνης κι αν είναι, οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα συζητήσεις αυτά δεν είναι ακριβώς οι φίλες σου. 

Γιατί όσο απελευθερωτικό ή όσο πλάκα κι αν έχει, μερικές φορές, να συνοδεύεις τον απογευματινό σου καφέ ή το κοκτέιλ σου με τα «ατοπήματα» του συντρόφου σου εν είδη κουτσομπολιού, ίσως έτσι, άθελα σου, να καταβαραθρώνεις τη σχέση σου. Πώς το καταφέρνεις αυτό; 

Έτσι με το να παραπονιέσαι για όσα σε ενοχλούν μπορεί να επιφέρεις μια σειρά από γεγονότα που, μάλλον, δε θα σου αρέσουν καθόλου. 

Αρχικά, μπορεί να κάνεις τις φίλες σου να τον αντιπαθήσουν. Λογικό δεν είναι να αρχίσουν να σκέφτονται αρνητικά για κάποιον που περισσότερο σε κάνει γκρινιάρα, παρά ευτυχισμένη; Πως περιμένεις να τον συμπαθούν όταν όλη την ώρα ακούν για χαρακτηριστικά και σκηνικά που σε κάνουν έξαλλη. 

Και καλά να τον αντιπαθούν εκείνες και εσύ μαζί του να περνας φανταστικά. Αμ δε. Όταν μιλάς με το χειρότερο τρόπο για κάποιον αρχίζεις, υποσυνείδητα, να τον αντιπαθείς μέχρι που η παρουσία του γίνεται ανυπόφορη.  
Εστιάζοντας στα αρνητικά, αγνοείς τα καλά του στοιχεία (αυτά για τα οποία τον διάλεξες! Θυμήσου!) ή τις όμορφές σας στιγμές και εκπαιδεύεσαι να αναγνωρίζεις μόνο όσα είναι άξια αναφοράς και παραπόνων στο επόμενο Girls night οut και, σύντομα, ίσως να τον μάθεις να τον αποστρέφεσαι, αντί να τον αγαπάς. 

Φυσικά, υπάρχει και το άλλο. Όλο αυτό να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι με το που «βγαίνουν» λέξεις από το στόμα σου, ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψουν. Μπορεί για παράδειγμα, κάποια από αυτά που ανέφερες, το βράδυ που οι φίλες θα επιστρέψουν σπίτι τους, να τα αναφέρουν καλοπροαίρετα ή στα πλαίσια της συζήτησης πριν τον ύπνο, με τη σειρά τους, στους δικούς τους συντρόφους.
Και αν κάποιος από αυτούς έχει επαφές με το δικό σου φίλο, δεν είναι απίθανο, να φτάσουν και στα δικά του αυτιά.  Αξίζει να ρισκάρεις κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να νιώσεις ότι τα είπες και ξεθύμανες; 

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί θα παίξουμε και το τελευταίο και πιο δυνατό μας χαρτί.

Το να μιλας για τα «θέματα» σας είναι ο πλέον αναποτελεσματικός τρόπος να τα λύσεις. Αρκεί να φανταστείς πόσο πιο υγιής θα μπορούσε να ήταν η σχέση σου αν, όλη την ενέργεια που δαπανούσες για να κανονίσεις και να τα πεις στις φίλες σου, την διοχέτευες στο να τα εκφράσεις σε εκείνον και να φτάσετε μαζί σε μια λύση. Επιπλέον, αν δε του εξωτερικεύεις τα συναισθήματα σου (και δεν εννοούμε μόνο τα θετικά), τίποτα απ' όσα σε ενοχλούν δε θα αλλάξει, απλά και μόνο γιατί δε θα έχεις δώσει εσύ την ευκαιρία να γίνει. Όπως πάντα λέμε κα θα συνεχίσουμε να λέμε, η επικοινωνία είναι το κλειδί. 

Και στην τελική, αν πρέπει να κρατήσεις κάτι απ' όλα αυτά, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο μοναδικός κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσεις ο,τι πρόβλημα υπάρχει στη σχέση σου ή ο,τι σε ανησυχεί σε αυτή δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο με τον οποίο τη διατηρείς.