Instagram/dearcatcallers
Instagram/dearcatcallers
ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Αυτή η 20χρονη έχει βρει τον πιο έξυπνο τρόπο να «βάζει στη θέση τους» όσους της κάνουν σχόλια στο δρόμο


Αυτή η γυναίκα βγάζει selfies με όσους την «πειράζουν» στο δρόμο και με αυτό τον τρόπο στέλνει ένα δυνατό μήνυμα κατά του σεξισμού. 

Σε όλες τις γυναίκες έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να πέσουν «θύματα» σεξιστικών σχολίων ή σφυριγμάτων στο δρόμο είτε από οδηγούς, είτε από περαστικούς. Αν σας έχει τύχει, το πιθανότερο είναι πως έχετε κοιτάξει με βλοσυρό βλέμμα ή έχετε πάρει μια ξινή ή αηδιασμένη έκφραση. Μπορεί, βέβαια, και να μην έχετε κάνει τίποτα από τα παραπάνω γιατί δεν προλάβατε να αντιδράσετε ή γιατί «παγώσατε».  

Η Noa Jansma, μια 20χρονη φοιτήτρια από το Άμστερνταμ, που γίνεται συνχά αποδέκτης της έλλειψης σεβασμού προς τις γυναίκες από το αντίθετο φύλο, αποφάσισε να μην αφήσει άλλο τις σεξιστικές ατάκες να «πέφτουν κάτω» και ανέλαβε δράση.

Για ένα μήνα, έβγαζε selfies μαζί με άντρες κάθε ηλικίας, ιδιότητας και στιλ οι οποίοι της «την έπεφταν» στο δρόμο με ανάρμοστο τρόπο. Το υλικό που μάζευε καθημερινά το ανέβαζε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ο οποίος λέγεται @DearCatCallers (ο slang όρος στα αγγλικά για όσους μιλάνε ή σφυρίζουν σε γυναίκες στο δρόμο). 

 

 

Respect.

Όχι μόνο γιατί θέλει κότσια να αντιδράσεις, αλλά και γιατί το κάνει με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο. Χωρίς να τους προσβάλλει, χωρίς να τους «την πει» ή μάλλον για να είμαστε πιο σωστές, ξεμπροστιάζοντας τους «με το γάντι».   

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό της εκείνη διατηρεί πάντα το ίδιο ανατριχιαστικά παγερό βλέμμα. Φυσικά, όπως φαίνεται, αυτό δεν πτοεί καθόλου τους «θύτες» οι οποίοι όχι μόνο δέχονται να βγάλουν selfie μαζί της, αλλά ποζάρουν χαμογελαστοί και ενθουσιώδεις χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει. Κάτι που, φυσικά, αποδεικνύει περίτρανα την αφέλεια τους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Με αυτό το συμβολικό και πανέξυπνο τρόπο, θέλει να αποδείξει πόσο ανόητοι και επιφανειακοί είναι αυτοί που (ακόμα) χρησιμοποιούν τον σεξισμό ή τα ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια για να πλησιάσουν μια γυναίκα ή απλώς για να ενισχύσουν τον υποτιθέμενο ανδρισμό τους. Συνήθως, στη λεζάντα του ποστ γράφει τα λόγια που άκουσε ακριβώς από τον εκάστοτε άντρα. 

Επικίνδυνο; Προκλητικό; Δραστικό; Αυτό το πρότζεκτ που έχει τη μορφή παθητικής αντίστασης μπορεί να ξεκίνησε τον Αύγουστο, αλλά χάρη στην απήχηση που είχε, αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός μετρά σχεδόν 140.000 followers. «Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο σχετικά με την αντικειμενικοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες καθημερινά», λέει η εμπνευστής του. 

«Από τη στιγμή που, ακόμα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο έντονο είναι το φαινόμενο του σεξισμού, για ένα μήνα, θα δείχνω τους σεξιστές που με "πλησίασαν" στο δρόμο», είχε δηλώσει στην αρχή του πρότζεκτ της. 

 

 

«Βγάζοντας μια selfie, τόσο το "αντικείμενο" όσο και το "υποκείμενο" του σεξισμού συνδυάζονται σε μια φωτογραφία. Το ότι στέκομαι μπροστά από τον σεξιστή αντιπροσωπεύει την αντίστροφη δυναμική μου έναντι εκείνου, αυτό άλλωστε που θέλω να δείξω», λέει η Νόα και καλεί όλες τις γυναίκες να πάρουν μέρος στην «εκστρατεία» της κάνοντας το ίδιο και βάζοντας το hashtah #dearcatcallers.

Εσύ; Θα το έκανες;