Shutterstock
Shutterstock
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ

Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε στο ξύλινο πάτωμα και το καταστρέφουμε


Το ξύλινο πάτωμα είναι μία όμορφη, ζεστή επιλογή σε κάθε σπίτι. Το μειονέκτημά του όμως είναι η μεγάλη ευαισθησία του. Αν αναρωτιέστε πως έγιναν κάποιες φθορές σε διάφορα σημεία του χωρίς να το πάρετε χαμπάρι, τότε δείτε τα λάθη που ίσως κάνετε. 

Το σαλόνι του σπιτιού σας έχει ξύλινο πάτωμα και εσείς θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να το διατηρήσετε καθαρό και χωρίς φθορές. Υπάρχουν, λοιπόν, μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα λάθη που ίσως κάνετε και το καταστρέφουν.

Δείτε παρακακάτω ποια είναι αυτά:

Εκθεση στον ήλιο 

Αν έχετε ξύλινο πάτωμα καλό είναι να μην το εκθέτετε στον ήλιο. Το καλοκαίρι που η ηλιοφάνεια είναι έντονη φροντίστε να κλείνετε τις κουρτίνες για να προστατέψετε το πάτωμά σας.

Αιχμηρά αντικείμενα 

Είναι γνωστό πως δεν κάνουν καθόλου καλό στο ξύλο. Καλό είναι να μην περπατάτε με τα τακούνια στο ξύλινο πάτωμα, γιατί αφήνουν σημάδια. Ακόμα κι αν φοράτε ίσια παπούτσια, να τα σκουπίζετε καλά στο πατάκι της εξώπορτας πριν μπειτε μέσα στο σπίτι, γιατί μπορεί ακόμα κι ένα πετραδάκι κολλημένο στην σόλα να σας αφήσει γρατζουνιά στο πάτωμα. Τέλος αν έχετε κατοικίδια, φροντίστε να έχουν κοντά νύχια. 

Συχνό σφουγγάρισμα 

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται. Επομένως δεν πρέπει να σφουγγαρίζονται πάνω από μία φορά κάθε 1-2 μήνες. Για να καθαρίσετε το πάτωμά σας χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα και όχι σφουγγαρίστρα. Προτιμήστε επίσης τα νωπά πανιά. Αν χρειάζεται να απολυμάνετε το πάτωμα, μία φορά στο τόσο, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι σε νερό, να βουτήξετε εκεί ένα πανί και αφού το στραγγίξετε καλά να καθαρίσετε το πάτωμα. 

Η τεχνική για να καθαρίσει το πάτωμα, καθώς το «περνάτε» με νωπό πανί, είναι παράλληλα με τη φορά των ξύλινων ταβλών του πατώματος και με κατεύθυνση προς την πόρτα ή την μπαλκονόπορτα του σπιτιού.

Βρώμικες σκούπες 

Αν έχετε καιρό να καθαρίσετε την ηλεκτρική σκούπα, τότε η σκόνη και οι βρωμιές που έχουν κάτσει πάνω της μπορούν να γδάρουν το ξύλινο πάτωμα. Επίσης υπάρχουν κάποια εξαρτήματα στις ηλεκτρικές σκούπες που δεν είναι κατάλληλα για ξύλινο πάτωμα. Διαβάστε καλά τις οδηγίες της ηλεκτρικής σας σκούπας.

Λάθος διαρρύθμιση επίπλων 

Φροντίστε το κάθε έπιπλο που πατάει στο ξύλινο πάτωμα να είναι σταθερό και να μην μετακινείται, ώστε να μην καταστρέφει το πάτωμα. Αγοράστε τσοχάκια και τοποθετήστε τα στα έπιπλα, βοηθούν πολύ. Επίσης τοποθετήστε τα έπιπλα σε σωστά σημεία, ώστε να μην χτυπάτε συχνά επάνω τους και γδέρνετε το πάτωμα. 

Συσκευές καθαρισμού με ατμό 

Εάν το δάπεδό σας έχει ένα φινίρισμα από κερί ή αν το φινίρισμα του είναι παλιό και φθαρμένο, καλύτερα παραλείψτε τον ατμό.