Shutterstock
Shutterstock
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σφουγγαράκι κουζίνας: Πώς θα απολυμάνετε το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού σε 1 λεπτό


Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείτε για να πλένετε τα πιάτα γεμίζουν συνήθως με μικρόβια πολύ εύκολα και γι' αυτό καλό είναι να τα απολυμαίνετε τακτικά. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος απολύμανσης;

Το σφουγγαράκι της κουζίνας φιλοξενεί αμέτρητα μικρόβια, μερικά από τα οποία είναι στενοί συγγενείς των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. 

Οι επιστήμονες συνιστούν την αλλαγή του κάθε εβδομάδα, επειδή ακόμη κι αν προσπαθήσει κανείς να τα αποστειρώσει τα σφουγγαράκια, π.χ. με βράσιμο, τα μικρόβια δεν θα εξαλειφθούν. 

«Οι άνθρωποι απλώς ξεπλένουν τα σφουγγάρια τους, αλλά κανονικά θα έπρεπε να τα αποστειρώνουν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν», σημειώνει ο ο δρ Phlip Tierno, κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Langone στη Νέα Υόρκη.

Eάν χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε ένα πιάτο και θεωρείτε ότι το πιάτο είναι καθαρό, ίσως στην πραγματικότητα να είναι πιο βρώμικο απ’ ό,τι ήταν πριν το καθαρίσετε.

Το νερό και το απορρυπαντικό πιάτων δεν αρκούν για να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια.

«Το σαπούνι και το νερό δεν σκοτώνουν τα μικρόβια, απλά τα ξεπλένουν. Αλλά αν έχετε ένα βρώμικο σφουγγάρι, τότε περνώντας το πάνω από τα πιάτα σας, το μόνο που θα πετύχετε είναι να καλύψετε με ένα… ωραίο στρώμα μικροβίων το πιάτο σας. Ετσι, μπορεί μεν να διαλύσετε τα μικρόβια που υπάρχουν πάνω στο πιάτο με τα υπολείμματα φαγητού, αλλά ταυτόχρονα έχετε μεταβιβάσει στο πιάτο πιο ισχυρά μικρόβια που υπάρχουν στο βρώμικο σφουγγάρι σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να έχετε καθαρό σφουγγάρι και είναι πολύ πιο αποτελεσματικός.

Αφού καθαρίσετε το σφουγγάρι σας με νερό, σαπούνι και λίγο χλωρίνη, βρέξτε το και τοποθετήστε το βρεγμένο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό.

Αυτός είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να απολυμάνετε το σφουγγάρι σας.

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή γιατί θα καίει), θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια της κουζίνας σας.

Δείτε το βίντεο:

Να θυμάστε ότι όταν τελειώνετε το πλύσιμο των πιάτων, να αφήνετε το σφουγγάρι κάπου να στεγνώνει και όχι να παραμείνει μέσα σε νερό, γιατί τα νέα βακτήρια αναπτύσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς.