Unsplash
Unsplash
22|10|2017 17:00
SHARE
ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να μαλώνετε χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο τη σχέση σας


Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν. Ή τουλάχιστον όλα τα υγιή ζευγάρια.

Ίσως ο σύντροφός σας να έχει αργήσει σε ένα ραντεβού που είναι σημαντικό για εσάς. Πιθανόν ξέχασε να σας ενημερώσει σχετικά με το πού βρίσκεται, ή έχει πάρα πολλές φίλες, ή παρέλειψε να σας φέρει δώρο στα γενέθλιά σας. Οι αιτίες  σύγκρουσης είναι ατελείωτες. Όμως είναι γεγονός πως οι καλύτερες σχέσεις βρίθουν τσακωμών. Δεν έχει σημασία για ποιο πράγμα μαλώνετε, αλλά πώς μαλώνετε.

Όταν τσακωνόμαστε, κυριαρχεί ο φόβος. Η σύγκρουση σίγουρα κουβαλάει ένα αρνητικό φορτίο. Αν ο σύντροφός σας δεν συμφωνεί μαζί σάς, ίσως αισθανθείτε την αίσθηση της προδοσίας και της βίαιης προσβολής, επειδή πληγώνεστε.Κι αυτή η απειλή που βιώνετε σας οδηγεί στο να απαντήσετε με το ίδιο νόμισμα. Κάποιοι άνθρωποι επιλεγούν τη σιωπή. Παγώνουν τον σύντροφό τους, αρνούμενοι να μιλήσουν μαζί τους για το οτιδήποτε. Αυτό τελικά δημιουργεί μεγαλύτερο χάσμα στη σχέση και είναι εντελώς διαφορετικό από το να κάνετε ένα διάλειμμα για να επεξεργαστείτε σωστά τα συναισθήματά σας.

Άλλοι πάλι εξαφανίζονται ώρες, ή ακόμα και ημέρες, κάνοντας τον άλλο να ανησυχεί, ή να φοβάται ότι η σχέση έχει τελειώσει. Ακόμα κι αν δεν έχουν αυτή την πρόθεση, η στάση τους δείχνει μια διάθεση χειραγώγησης των συναισθημάτων του άλλου, πράγμα αρκετά οδυνηρό γι’ αυτόν που δέχεται αυτή τη συμπεριφορά.

Μερικοί αναλώνονται σε προσωπικές προσβολές, αντί να εστιάζουν στο θέμα. Μειώνουν και προσβάλλουν τον χαρακτήρα του  συντρόφου τους, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την αιτία της διαφωνίας. Αυτή είναι η κακή στην ουσία συνήθεια συνήθως καταλήγει σε  χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, που μπορεί να τραυματίσουν πραγματικά τον άλλον άνθρωπο. Τέλος, μια κατηγορία  επιλέγει να βλέπει μονοδιάστατα  το πρόβλημα, παρουσιάζοντας τη δική  της θέση  ως τη μόνη σωστή. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αρνείται να είναι ανοιχτόμυαλος και να δώσει χώρο στην άποψη του συντρόφου του, πράγμα που εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία.

Πώς να «πολεμήσετε» σωστά

Το κλειδί για την υγιή αντιμετώπιση των συγκρούσεων που προκύπτουν στη σχέση σας είναι να αντιδράτε εποικοδομητικά, με αγάπη και λογική. Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι  να αποφεύγετε τις αντιδράσεις που προκαλούν φόβο.

1. Δουλέψτε πάνω στον έλεγχο των απαντήσεων σας

Μην βιάζεστε να απαντήσετε αμέσως σε μια διαφωνία. Πάρτε χρόνο για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας. Όταν αισθάνεστε θυμό και όλα τα αρνητικά συναισθήματα αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, κάντε ένα διάλειμμα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Επιτρέπεται να αισθάνεστε όπως αισθάνεστε. Τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και νόμιμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να τα εκφράσετε εκείνη τη στιγμή- δεν έχετε μπροστά σας μια βόμβα που πρέπει αν απασφαλίσετε μέσα σε δευτερόλεπτα. Αν όμως  λειτουργείτε βιαστικά, τότε σίγουρα δεν θα αποφύγετε την έκρηξη. Είναι προτιμότερο πρώτα να καταλάβετε πώς αισθάνεστε (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό) και γιατί, πριν συζητήσετε.

2. Προσέξτε το στόμα σας

Μόλις έχετε την ευκαιρία να επεξεργαστείτε και να ταξινομήσετε τα συναισθήματά σας, τότε είστε έτοιμοι να τα μοιραστείτε  με τον σύντροφό σας. Όταν συζητάτε για το ζήτημα, να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Πείτε «Αισθάνομαι» και προσπαθήστε να αποφύγετε αρνητικές λέξεις. Εξηγήστε γιατί αισθάνεστε έτσι και επιτρέψτε στον σύντροφό  σας να ζητήσει διευκρινιστικές απαντήσεις. Το κλειδί εδώ είναι να συζητήσουμε για τα συναισθήματά μας χωρίς να  πνιγούμε σε αυτά. Είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό.

3. Μην αποφεύγετε τις συγκρούσεις

Η αποφυγή ή η άρνηση αντιμετώπισης της σύγκρουσης δεν την λύνει τα προβλήματα, αντίθετα τα μεγεθύνει, γιατί δεν εκτονώνονται. Ο πρωταρχικός στόχος οποιασδήποτε σύγκρουσης είναι η λύση. Υπάρχουν όμως και άλλα βασικά οφέλη από μια σύγκρουση, όπως το να νιώσετε ότι ο σύντροφός σας είναι πολύτιμος και πιο σημαντικός από οποιαδήποτε προσωρινή διαμάχη. Οπότε μην το βάζετε στα πόδια, μείνετε και αγωνίστειτε δίκαια.

4. Αποδεχτείτε τις διαφορές σας

Τις περισσότερες φορές  σε ένα καβγά και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Η αποδοχή αυτή μπορεί να  μοιάζει αρχικά  με χάσιμο χρόνου, αλλά η όλη αυτή διαδικασία θα ενισχύσει τη σχέση μακροπρόθεσμα.

5. Επιλέξτε σε ποιους εμπιστεύεστε το πρόβλημά σας

 Όταν έχουμε ένα πρόβλημα σίγουρα νιώθουμε την ανάγκη να το συζητήσουμε με φίλους, \ για να ακούσουμε καταρχάς  μια διαφορετική οπτική. Όμως μερικές φορές τα τρίτα πρόσωπα μπορεί να σας δώσουν συμβουλές, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Όταν επιλέγετε να μοιραστείτε τα προσωπικά σας με έναν φίλο, βεβαιωθείτε ότι αυτός σας γνωρίζει καλά, θέλει το καλό σας, είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός, ακόμα κι αν πει κάτι  που δεν θέλετε να ακούσετε.

6. Μαλώστε με σκοπό τη βελτίωση, κι όχι τη βλάβη της σχέσης.

Είναι φυσιολογικό για ένα ζευγάρι να συγκρούεται και προβλήματα να βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι συγκρούσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο μια σχέση. Τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να λύνουν τα προβλήματα και να τα αφήνουν να φεύγουν. Επικεντρώνονται στη φροντίδα των θεμάτων που τους απασχολούν και όχι στις εκατέρωθεν επιθέσεις. Ακόμη και όταν είναι θυμωμένοι, βρίσκουν τον τρόπο να είναι κοντά την ίδια στιγμή. Η σύγκρουση σας δίνει τη δυνατότητα  να προσδιορίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν, να τα αντιμετωπίσετε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη σχέση και  έτσι να προχωρήσετε. Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν. Τα επιτυχημένα ζευγάρια όμως μαλώνουν σωστά.

7. Τα εν οίκω μη εν δήμω

Κάποιοι έχουν την κακή συνήθεια να μεταφέρουν τις διενέξεις τους στους φίλους τους ή ακόμα χειρότερα δημοσιεύουν με πλάγιο τρόπο τις απόψεις τους στα  μέσα δικτύωσης, βγάζοντας τα άπλυτά τους στη φόρα. Αδικαιολόγητα φωτογραφίζουν τη σχέση τους, όταν δημοσιοποιούν τα προβλήματά τους. Το να έχει κανείς μια διέξοδο εκτόνωσης είναι καλό, αλλά το Facebook  δεν είναι και τόσο παραγωγικό τρόπος εκτόνωσης. Από τη στιγμή που δημοσιοποιείτε κάτι κακό για τον σύντροφό σας, οι άνθρωποι θυμούνται τι είπατε.

8. Μην φοβάστε

Η αντίσταση και οι αρνητικές συμπεριφορές, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, οδηγούνται από το φόβο, που ως συναίσθημα είναι φυσιολογικό μέχρι ενός σημείου. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά καλοί, ή ότι ο σύντροφός τους δεν είναι αρκετά καλός. Φοβούνται επίσης ότι δεν αξίζουν να αγαπηθούν και ότι θα  καταστρέψουν τη σχέση τους και θα μείνουν μόνοι. Η αγάπη όμως  μπορεί να είναι και τρομακτική. Προσφέροντας τον εαυτό σας σε μια στενή σχέση είναι επικίνδυνο. Όταν ερωτευτείτε αληθινά, ανοίγετε τον εαυτό σας και γίνεστε ευάλωτοι. Είστε εκτεθειμένοι. Αλλά είναι αυτό τελικά αξίζει τον κόπο.

Φωτογραφίες: Unsplash