shutterstock
shutterstock
FYTRO

Ο πιο απλός τρόπος να ακολουθήσεις τη μεγαλύτερη τάση στη διατροφή αυτή τη στιγμή


Η υγιεινή διατροφή είναι ένα στοίχημα που κάθε ένας από εμάς βάζει κάποια στιγμή με τον εαυτό του. Με την σωστή υποστήριξη μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα το κερδίσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν, πριν από μια εβδομάδα, ένα (τελικά, όχι και τόσο) συνηθισμένο πρωινό που ετοιμαζόμουν για τη δουλειά. Θα ήταν μια μέρα όπως όλες οι άλλες, μέχρι τη στιγμή που πήγα να φορέσω το τζιν μου για να φύγω. «Δεν μπορεί. Πάχυνα; Αποκλείεται», σκεφτόμουν καθώς πάλευα να το ανεβάσω και να το κλείσω (και όχι δεν ήταν φρεσκοπλυμμένο ώστε να έχει μαζέψει). Τα κατάφερα, αλλά ένιωθα ότι από λεπτό σε λεπτό θα σκάσω. Αν έπαιζα σε ταινία, εκείνη θα ήταν η στιγμή που θα ακουγόταν ο ήχος από τον συναγερμό που ειδοποιεί ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται να συμβεί. Φρίκαρα και το έβγαλα επιλέγοντας ένα σε boyfriend γραμμή για να καθησυχάσω για λίγο τη νευρικότητα μου.

Στο δρόμο για τη δουλειά θυμήθηκα όλες εκείνες τις φορές μέσα στον τελευταίο μήνα είχα καταναλώσει φαγητά που είχαν βγάλει το μεταβολισμό μου νοκ άουτ. Βραδιές με ταινία και πίτσες ή άλλα που με έβρισκαν να μασουλάω ό,τι υπήρχε στο ψυγείο από λιγούρα, μεσημέρια που δεν είχα προλάβει να μαγειρέψω και τα σουβλάκια στο γραφείο έκαναν πάρτι, απογευματινοί καφέδες που πάντα συνόδευα με κάποιο λαχταριστό γλυκό. Είχα πει περισσότερα «ναι» απ' ότι «όχι» σε street food και αχνιστές μακαρονάδες και τα αποτελέσματα, πλέον, «διαγράφονται» και πάνω στο σώμα μου. Η αλήθεια είναι ότι το είχα παρακάνει. 

Κάπου εκεί (και για την ακρίβεια μεταξύ των στάσεων Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός), πήρα μια απόφαση σχετικά με το βάρος μου. Να μη το αφήσω να με πλακώσει.

Είχε έρθει η στιγμή για μια καινούρια αρχή ή, για να είμαι πιο ακριβής, για μια επαναφορά στον παλιό, καλό μου εαυτό. Αυτόν που κυκλοφορούσε με αυτοπεποίθηση και ένα τεράστιο χαμόγελο (και χωρούσε άνετα στα ρούχα του!).
 

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Είμαι από τους ανθρώπους που ποτέ δε συμπάθησαν τη λέξη «δίαιτα» και, φυσικά, κάθε είδους πρακτική της: Πρόγραμμα πάνω στο ψυγείο με συγκεκριμένα γεύματα, σε συγκεκριμένες ώρες, φαγητά που «απαγορεύονται», η καθημερινή πληκτική επανάληψη του σαλάτα με πρωτεΐνη. Πφφ. Όλα αυτά μπορούν να με «διαλύσουν» τόσο ενεργειακά, όσο και ψυχολογικά.  Ίσως γι' αυτό και κάθε «προσπάθεια» δίαιτας που έχω επιχειρήσει κατά καιρούς έχει στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Οι πιο πολλές ημέρες που έχω καταφέρει να τηρήσω πρόγραμμα δεν είναι καν ημέρες, είναι 18 ώρες. 

Από την άλλη βέβαια, δυσκολεύομαι να συμφιλιωθώ με τη νέα τάξη πραγμάτων στο σώμα μου. Έχω φουσκώσει πράγμα που με κάνει να νιώθω «θεόρατη» για τα ρούχα μου και φοβερά προβληματισμένη κάθε φορά που περνάω μπροστά από καθρέφτη

Ποια είναι η χρυσή τομή; Μια στροφή στην υγιεινή διατροφή. Δεν θα έκανα οτιδήποτε προσεγγίζει την έννοια της δίαιτας, παρά μόνο πιο υγιεινές και συνειδητές επιλογές. Στόχος: Να αποκτήσω την γραμμή που μου ταιριάζει, τρώγοντας πλήρη γεύματα και χωρίς να στερηθώ καμία διατροφική ομάδα. 

Έτσι, στην επόμενη μου «εξόρμηση» στο σούπερ μάρκετ, χωρίς να το πολυσκεφτώ, κατευθύνθηκα στα αγαπημένα μου Fytro. Πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία χάρη στις φυτικές ίνες, τα περιορισμένα λιπαρά και θερμίδες, σου επιτρέπουν να τρως υγιεινά και γευστικά, μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Ξεκινάω με τα βασικά: Δηλαδή προϊόντα που θα με βοηθήσουν να τρώω ένα σωστό πρωινό. Έχουμε και λέμε.

Καστανή Ακατέργαστη Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ιδανική για τον καφέ (αλλά και για να την βάλω σε οποιαδήποτε άλλη γλυκιά δημιουργία επιλέξω να φτιάξω). 

Δημητριακά. Εδώ η ποικιλία στα Fytro είναι μεγάλη: Corn flakes, Bran flakes, Νιφάδες Βρώμης, Πίτυρο Βρώμης, Μuesli, αλλά και Crunchy Muesli, δηλαδή μπουκιές δημητριακών, που είναι τα αγαπημένα μου, σε δύο γεύσεις: σοκολάτα και μέλι. Κάνω την αρχή με Crunchy Muesli με βρώμη με μέλι. Mάλιστα, τα συνδυάζω και με φρούτα για ακόμα περισσότερη ενέργεια. 

Τι άλλο; Α ναι! Το «γάλα» μου: Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro. Πρόκειται για 100% φυτικό προϊόν που παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από αμύγδαλα. Έχει τέλεια γεύση, ασβέστιο, είναι χαμηλό σε λιπαρά και ταυτόχρονα πηγή βιταμινών. Ότι δεν έχει γλουτένη το είπα; 

Τέλος, δεν παρέλειψα το τελευταίο, αλλά σημαντικό «εργαλείο» που θα με βοηθούσε να μείνω μακριά από πειρασμούς. Ρυζογκοφρέτες! Το τέλειο σνακ για δεκατιανό ή απογευματινό. Επιλέγω, ασυζητητί, ρυζογκοφρετάκια με γεύση σοκολάτα γάλακτος και παίρνω και δεύτερο πακέτο γιατί είμαι σίγουρη ότι θα κάνουν θραύση, όταν τις εμφανίσω στη δουλειά. 

 

Shutterstock
Shutterstock

Το καλό με το να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα ισορροπημένο πρωινό είναι ότι σου δίνει ώθηση οι επόμενες διατροφικές σου επιλογές να είναι στο ίδιο μοτίβο. Βάζει τις βάσεις για να μην «ξεφύγεις».

Για μια εβδομάδα, κάθε πρωί απολάμβανα ένα γεμάτο μπολ με Τραγανές Μπουκιές Δημητριακών με βρώμη και μέλι και Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro. Φρόντιζα να γλυκαίνω τον καφέ μου με την Καστανή Ζάχαρη Fytro και στις λιγούρες μου να μασουλάω τα απίθανα Ρυζογκοφρετάκια Fytro. Όταν εντάσσεις στη διατροφή σου καλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, η διαφορά που νιώθεις, μέρα με τη μέρα, στο σώμα, στα ρούχα, στην άνεση με την οποία κυκλοφορείς και γενικά υπάρχεις είναι αισθητή.  

Κυριακή πρωί. Όλα είχαν πάει σύμφωνα με το σχέδιο και μάλιστα χωρίς να νιώθω ότι έχω στερηθεί κάτι. Σηκώθηκα από τα σκεπάσματα νιώθοντας σημαντικά πιο ελαφριά. Αυτή τη φορά δεν προσπέρασα το τζιν πάνω στην πολυθρόνα, αλλά το φόρεσα. Στόχος επετεύχθη! Επιτέλους μπαίνει ξανά! 

Είναι μερικές φορές που οι λέξεις δε φτάνουν για να περιγράψουν ένα συναίσθημα και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν πετυχαίνεις έναν στόχο (ακόμα και μικρό) είναι μια από αυτές. Με την ενέργεια που με πλημμυρίζει παίρνω δύναμη για τη συνέχεια. Ω ναι. Αυτή ήταν μόλις η αρχή. Έχω δρόμο μπροστά μου. 

Από την άλλη εβδομάδα ξεκινάω ενταντικά γυμναστική και ακόμα πιο υγιεινή διατροφή. Η πρόκληση αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά με τη Fytro δεν με τρομάζει τίποτα!