shutterstock
shutterstock
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

4 συνταγές για μακαρονάδες-απόλαυση από τα κορίτσια του Βovary 


Με αφορμή την πιο νόστιμη Παγκόσμια Ημέρα (αυτή των Ζυμαρικών), ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στο φαγητό- γίγαντα της απόλαυσης και μοιραζόμαστε τις καλύτερες μας συνταγές. 

Αν και η αγάπη είναι μη μετρήσιμη, αυτή που τρέφω για τα μακαρόνια μετριέται σε στριφογυριστές πιρουνιές. Στριφογυριστές πιρουνιές που καταλήγουν στον ουρανίσκο μου πλημμυρίζοντας τις αισθήσεις μου οι οποίες οξύνονται και μόνο στη θέα ενός αχνιστού πιάτου με μακαρόνια. 

Σάλια που τρέχουν, πιρούνια που ανεβοκατεβαίνουν αχόρταγα, ψιθυριστά μουγκρητά απόλαυσης, ήχοι από το «ρούφηγμα» των σπαγγέτι, αστείες πιτσιλιές από τη σάλτσα γύρω από το στόμα. Μια ζεστή μακαρονάδα είναι ο,τι πιο κοντινό με το να σε καθίσουν σε ένα θρόνο και να σου χαρίσουν τον κόσμο (καλά εντάξει, κόβω κάτι). 

Όπως έγινε αντιλητπό, είμαι μέγα λάτρης των ζυμαρικών. Τόσο «μέγας» που μπορώ να υπερβάλλω σε κάθε μου λέξη για την απόλαυση και την ευχαρίστηση που μου έχουν χαρίσει και συνεχίζουν γενναιόδωρα να χαρίζουν. Μπορώ να γράψω πραγματεία γι' αυτά και ναι, προφανώς, είναι περιττό να πω ότι μπορώ να τα τρώω κάθε μέρα (δεν το κάνω, αλλά μπορώ). 

Σήμερα, αυτό το διεστραμμένα νόστιμο φαγητό έχει την τιμητική του. Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η οποία καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. 

Εμείς εδώ, στο Bovary, που το φαγητό το έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την αγαπημένη μας συνταγή (ή είμαστε κορίτσια για σπίτι ή δεν είμαστε!) με ζυμαρικά. Αυτή που δε βαριόμαστε ποτέ, αυτή που μπορούμε όλη μέρα και όλη νύχτα. Έτσι η κάθε μία από εμάς, δίνει τη δική της πιο νόστιμη και απολαυστική συνταγή.

Δείτε, εμπνευστείτε, δημιουργήστε και γευτείτε!  

Η Φράνσις Γιατζόγλου είναι από τους ανθρώπους που τρώει τα μακαρόνια της νέτα, σκέτα, μόνο με τυρί (ναι, την έχω δει να τα τρώει ουκ ολίγα μεσημέρια έτσι). Αν υπάρχει όμως μια εκδοχή στην οποία δε μπορεί να αντισταθεί είναι στη μαγεία του πέστο. Να πως θα φτιάξεις μακαρονάδα με πέστο αλά Φράνσις. 

Όλα ξεκινούν από το σωστό βράσιμο. Προσωπικά, προτιμώ να μακαρόνια να μην είναι μαλακά, οπότε τα βράζω το πολύ 8 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος δεν βάζω αλάτι στο νερό και όταν είναι έτοιμα δεν τα ανακατεύω με βούτυρο. Ετσι έχω την αυθεντική τους γεύση. Οταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζω, τα επαναφέρω στην κατσαρόλα και προσθέτω πέστο (μπορείτε να βάλετε είτε έτοιμο, είτε δικό σας). Ανακατεύω και παραδίνομαι στην απόλαυση. 

Shutterstock
Shutterstock

Η Μάρθα Κουμπάνη είναι κορίτσι που αγαπάει τις κλασικές γεύσεις και δε φοβάται τις θερμίδες. Αν τολμάς δοκίμασε τη full fat edition, αλλά πεντανόστιμη καρμπονάρα της. 

Υλικά: 
500 γρ. σπαγγέτι, 300 γρ. μπέικον, 5 κρόκους αυγών, 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 100 γρ.παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι/πιπέρι, 1 κ.σ. τυρί κρέμα, μαιντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και τα ζυμαρικά της επιλογής μας. Παράλληλα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε χοντροκομμένο το μπέικον μαζί  με το σκόρδο, το οποίο θα αφαιρέσουμε στη συνέχεια. Όσο τα μακαρόνια βράζουν, σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα 150 ml από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά μας, την τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους και την κρέμα στο τηγάνι με το ψημένο μπέικον και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε με μια κουταλιά τυρί κρέμα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Η Νάνσυ Μητροπούλου είναι μακαρονού, αλλά προτιμά τα μακαρόνια της στο φούρνο και μάλιστα σε μορφή πίτας. Ιδού η λατρεμένη της μακαρονόπιτα-μπόμπα της Νάνσυ (Η συνταγή είναι της μαμάς- Ευχαριστούμε κυρία Βάσω). 

Yλικά: 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο, 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5, 200 γρ. φέτα, 200 γρ, βούτυρο +5 κουταλιές της σούπας για το άλειμμα, 200 γρ. κασέρι, 200 γρ. γαλοπούλα ή ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια. 5 κ.σ. αλεύρι, 1 λίτρο γάλα, 5 αυγά, αλάτι, λίγο πιπέρι , μοσχοκαρυδο
Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Παράλληλα βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τρίβουμε το κασέρι στον τριφτή και την φέτα τη θρυμματίζουμε με το πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα μεμιάς και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να δέσει η κρέμα. Χτυπάμε τα αυγά με το πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι (λόγω των τυριών) και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια, τη σάλτσα, τα τυριά, το ζαμπόν και τη γαλοπούλα πολύ καλά. Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα (βουτυρωμένα ελαφρά ένα -ένα), ρίχνουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε από πάνω την επιφάνεια με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και βούτυρο και ψήνουμε στους 180 αέρα για 1 ώρα περίπου. Την σερβίρουμε χλιαρή όχι καυτή!

Shutterstock
Shutterstock

Η Ξένια Καποπούλου (εγώ δηλαδή) μετά τον εκτενή πρόλογο δεν έχω να προσθέσω πολλά ακόμα, παρά μόνο το ότι αν έπρεπε να διαλέξω ποιο θα είναι το τελευταίο μου γεύμα στη γη, θα επέλεγα τα μακαρόνια με κιμά. Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για κιμά.

Υλικά: 400 γρ. κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 1 καρότο (τριμμένο), 1/2 πιπεριά (ψιλοκομμένη), ελαιόλαδο, 3 ντομάτες, αλάτι/πιπέρι και μπαχαρικά της επιλογής σας, κίτρινο τυρί της επιλογής σας και, προφανώς, μακαρόνια (ιδανικά λινγκουίνι). 

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδια, καρότο, πιπεριά), σκεπάζουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προσθέτουμε άλλα τυχόν μπαχαρικά που θέλουμε (π.χ. τζίντζερ ή κουρκουμά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για τουλάχιστον 25 λεπτά με μισή ώρα. 

Για το σερβίρισμα ρίχνετε πρώτα τριμμένο τυρί στο πιάτο και ύστερα βάζετε την ποσότητα μακαρονιών που επιθυμείτε. Συνέχεια έχει ο κιμάς (βάλτε αρκετό) και από πάνω ξανά τυρί. Ρίχνετε λίγο πιπέρι ακόμα και voila!