Γνωστό και ως μαραθόριζα, το φινόκιο είναι ένα άγνωστο σε πολλούς λαχανικό, που ήρθε η ώρα να μπει στην κουζίνα σου.
Λέξη ιταλικής προέλευσης, είναι στην ουσία η ρίζα του μάραθου. Αγαπημένο λαχανικό των Ιταλών, έχει ήπια γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκάνισο.
Είναι τραγανό, σούπερ αρωματικό και ταιριάζει πολύ στις σαλάτες, αλλά και σε πολλά ελληνικά πιάτα, σε ζυμαρικά, ριζότο, φαγητά κατσαρόλας, ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα.
Το φινόκιο τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Διατηρείται στο ψυγείο, αν και είναι καλύτερο να καταναλώνεται φρέσκο, ειδικά αν πρόκειται να φαγωθεί ωμό.
Στη Σικελία, μετά από κάθε γεύμα, σερβίρονται στο τραπέζι ωμές φέτες από φινόκιο που καθαρίζουν την αναπνοή και αρωματίζουν το στόμα.
Ηταν ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά στην αρχαιότητα. Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και τη νοστιμιά του και το περιέγραφαν ως το «καλό και χρήσιμο βότανο».
Η καλύτερη εποχή για το φινόκιο είναι από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης.