Shutterstock
Shutterstock
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ

Αυτός είναι ο επιστημονικός λόγος που τα ζευγάρια τα ξαναβρίσκουν μετά από έναν χωρισμό


Σχεδόν τα μισά από τα χωρισμένα ζευγάρια αποφασίζουν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στη σχέση τους. Η επιστήμη μετά από μελέτες έχει την εξήγηση για την επανασύνδεση. 

Αντικειμενικά ο χωρισμός, είτε είσαι αυτός που τον επιδιώκει είτε όχι, δεν είναι ποτέ ευχάριστη εμπειρία και κανείς μας δεν θέλει ποτέ να παραδεχτεί πως απέτυχε να κρατήσει μια σχέση.

Ομως τις περισσότερες φορές, η πιθανότητα της επανασύνδεσης είναι πολύ μεγάλη. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε έναν φίλο μας που έχει μια «on-off» σχέση, όπου τη μία χωρίζει και την άλλη τα ξαναβρίσκει (σε ένα σημείο καταντάει κουραστικό και προβλέψιμο).

Για να το πάμε όμως και σε επιστημονικό επίπεδο, έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 50% των χωρισμένων ζευγαριών επανασυνδεόνται. Πολλά ζευγάρια έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία πισωγυρίσματος, έχοντας ευτυχή κατάληξη.

Ενώ το λογικό είναι πως «αν σπάσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει» και «ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται», αρκετά ζευγάρια βρίσκουν επιχειρήματα για να είναι και πάλι μαζί. 

Μια νέα μελέτη λοιπόν σημειώνει πως ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι επειδή το ζευγάρι δεν ήταν σίγουρο για τον χωρισμό από την αρχή.   

Το πανεπιστήμιο του Κάνσας μελέτησε χωρισμένα ζευγάρια που επανασυνδέθηκαν και βρήκαν ότι σχεδόν τα μισά ζευγάρια ήλπιζαν ότι ο σύντροφός τους είχε αλλάξει προς το καλύτερο και επομένως θα επικοινωνούσαν καλύτερα από πριν. 

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρσμα πως οι δημοφιλείς λόγοι που ένα ζευγάρι επανασυνδέεται είναι κυρίως η ελπίδα πως ο σύντροφός έχει αλλάξει, οι συναισθηματικές επενδύσεις που έγιναν στη σχέση πριν από τον χωρισμό, τα οικογενειακά καθήκοντα και ο φόβος της αβεβαιότητας που θα ακολουθούσε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, το 66% των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι ήθελαν να τα ξαναβρούν λόγω της οικειότητας και της εξάρτησης που είχαν αναπτύξει με τον συντροφό τους με την πάροδο του χρόνου.

Οσο για τους λόγους του χωρισμού, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ήθελαν να χωρίσουν λόγω συναισθηματικής απόστασης, έλλειψη εμπιστοσύνης και γενικής ασυμβατότητας χαρακτηρών (συχνές συγκρούσεις).

Παρ' όλα τα παραπάνω αρνητικά συναισθήματα, το 49% των ζευγαριών ήταν μπερδεμένο για το αν ο χωρισμός ήταν μια σωστή λύση. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο χωρισμός είναι συχνά πιο δύσκολος για το άτομο που το αποφασίζει λόγω του ότι και ο ίδιος αμφιβάλει για την απόφασή του. Αυτή η αμφιβολία είναι και ο λόγος που τα περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν την επανασύνδεση μετά από έναν χωρισμό. 

Οπως σημειώνει η ψυχολόγος Νoelle Nelson, αν σκέφτεσαι να τα ξαναβρείτε, να είσαι εντελώς ειλικρινής με τον εαυτό σου. Εξέτασε τα κίνητρά σου για κάτι τέτοιο. Μην επιστρέφεις σε εκείνον επειδή νιώθεις μόνη.

Μην επιστρέφεις επειδή βαριέσαι ή φοβάσαι ότι δεν θα βρεις ποτέ κάποιον άλλο.

Μια επανασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν και οι δύο είναι διατεθιμένοι να καταλάβουν και να είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε ό, τι προκάλεσε τον χωρισμό.

«Δεδομένου ότι η σχέση σας δεν λειτούργησε για πρώτη φορά, κάτι πρέπει να αλλάξει για να λειτουργήσει την δεύτερη φορά», σημειώνει η Nelson και καταλήγει: «Διαφορετικά, οι ίδιες συγκρούσεις που προκάλεσαν τον χωρισμό θα επανέλθουν».

Διάβασε επίσης: Επτά βασικοί λόγοι για τους οποίους ένας άντρας πάντα επιστρέφει