Shutterstock
Shutterstock
ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ

To να είσαι ειλικρινής, δεν σου δίνει το δικαίωμα να είσαι αγενής


Τον τελευταίο καιρό η ειλικρίνεια έχει χάσει την σημαντική της έννοια και έχει καταντήσει να γίνεται αγένεια. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που στο όνομα των ξεκάθαρων και σταράτων λέξεων, νομίζουν ότι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν.

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα ψέματα. Η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή, ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης και ο θεμελιώδης λίθος της ευσυνειδησίας και της ευτυχίας.

Η ειλικρίνεια είναι μία πτυχή της ηθικής και υποδηλώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως είναι η ακεραιότητα, η αλήθεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη και η ευθύτητα. 

Η διδασκαλία της ειλικρίνειας έχει τεράστια αξία γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των παιδιών. Μέσα από την ειλικρίνεια αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Η ειλικρίνεια όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Παρόλο που είναι μεγάλο προτέρημα, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μεγάλο μειονέκτημα. 

Σίγουρα θα έχεις ακούσει κι εσύ πολλές φορές ανθρώπους να υπερασπίζονται ότι είναι ειλικρινείς. Ανθρωποι που δεν μασάνε τα λόγια τους, τα λένε έξω από τα δόντια και όποιον πάρει ο χάρος. 

Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς, αλλά... αγενείς. 

Υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο ειλικρινά μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο. Υπάρχει όριο στο δικαίωμά σου να είσαι ειλικρινής.

Για παράδειγμα, δεν είναι ειλικρίνεια να λες αφιλτράριστα τη γνώμη σου σε κάποιον για την εμφάνισή του.

Δεν είναι ειλικρίνεια να συμπεριφέρεσαι όπως σου κατέβει επειδή έτυχε να έχεις κακή διάθεση. 

Δεν είναι ειλικρίνεια να κρίνεις τις επιλογές ζωής κάποιου χωρίς να σε αφορά και κυρίως χωρίς να σε έχει ρωτήσει. 

Δεν είναι ειλικρίνεια να κατακρίνεις ενέργειες άλλων και να εκφέρεις την άποψή σου χωρίς οι ίδιοι να στη ζητήσουν, διότι απλά δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν είναι ειλικρίνεια όταν προσβάλεις ή υποτιμάς κάποιον. Είναι αγένεια. 

Πάντως Αμερικανοί ερευνητές σε έρευνα που διεξήγαγαν βρήκαν οτι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν και χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως ευγενικό, με καλούς τρόπους και όχι αγενές άτομο.

Παρόλα αυτά, σε πείραμα που ακολούθησε το οποίο αφορούσε μια σειρά «αγενών συμπεριφορών», φάνηκε πως τελικά οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν τόσο ευγενικοί όσο νόμιζαν.

Επιπλέον, σχετική μελέτη που έγινε από δύο ψυχολόγους, Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ στο πανεπιστήμιο Μπεκλεϊ της Καλιφόρνια έδειξε πως τα άτομα που ανήκουν σε υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο τείνουν να είναι πιο αγενή συγκριτικά με τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στο γεγονός οτι τα άτομα με υψηλό status δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να κερδίσουν την εύνοια των άλλων και να γίνουν αρεστοί, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι καθώς είναι πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων.

Καλή η ειλικρίνεια, αλλά μέχρι εκεί που δεν θα γίνεις αγενής, δεν θα προσβάλεις τον άλλον, δεν θα γίνεις κακός και δεν θα υποτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η λάθος συμπεριφορά που μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την πιο υγιή σχέση