shutterstock
shutterstock
ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΦΙΛΙΕΣ

O αναπάντεχος τρόπος να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει χωρίς να πεις λέξη


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ενισχύσετε αν θέλετε να κάνετε καινούριους φίλους είναι η ζεστασιά. Κυριολεκτικά όμως. 

Όλοι ξέρουμε πόσο πολύτιμοι είναι οι φίλοι. Ένας θεμέλιος λίθος για να έχουμε τόσο καλή ψυχολογία, όσο και καλή υγεία. Οι καλοί φίλοι (και δεν εννοούμε απαραίτητα να είναι κολλητοί), συνήθως, διαμορφώνονται κατά τα σχολικά ή φοιητικά έτη της ζωή μας. Και μετά; Τι; Κλείνει ο κύκλος;
Όχι, ο κύκλος μπορεί συνεχώς να μεγαλώνει, αλλά οι πιθανότητες να κάνει κάποιος καινούριους, σταθερούς και με άδολα συναισθήματα απέναντί του φίλους, σαφώς, μειώνονται. Πιθανώς να έχετε βιώσει και στη δική σας κοινωνική καθημερινότητα το γεγονός πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι τόσο να εμπιστευτούμε νέα άτομα, όσο και να μας εμπιστευτούν αυτά πίσω. 

Ωστόσο η ανάγκη να γνωρίζουμε και να συγχρωτιζόμαστε με καινούριους ανθρώπους δεν παύει ποτέ. Πως κάνουμε κάποιον που έχουμε συμπαθήσει πολύ, φίλο μας; 

Το πρώτο βήμα για να μπορούμε να μιλάμε για φιλία, είναι η αμοιβαία συμπάθεια. Οι περισσότεροι, όταν θέλουμε να μας συμπαθήσει κάποιος που δεν μας γνωρίζει και τόσο καλά, συνήθως, και τις περισσότερες φορές ασυνείδητα, είμαστε πιο φιλικοί, πιο χαμογελαστοί, δείχνουμε ενδιαφέρον για όσα λέει ενώ οι πιο πεπειραμενοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν και τη γλώσσα του σώματος (μίμηση των κινήσεων του άλλου, κάποια ευγενικά και διακριτικά αγγίγματα).

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science αναφέρει μια τεχνική με την οποία μπορείτε να δώσετε τις καλές πρώτες εντυπώσεις και να γίνετε συμπαθείς στους άλλους χωρίς να πείτε λέξη.

Ποια είναι αυτή;

Shutterstock
Shutterstock

Να βάλετε το άτομο το οποίο θέλετε να σας συμπαθήσει να κρατήσει κάτι ζεστό. Μια κούπα καφέ, μια κούπα τσάι, ένα ποτήρι με ζεστό κρασί, κάτι αλλά να είναι ζεστό. Και εξηγούμε αμέσως τι εννοούν με αυτό. 

Όπως υποστηρίζει, η θερμότητα είναι συνδεδεμένη με τη ζεστασιά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ζητήθηκε από 41 συμμετέχοντες να κρατήσουν είτε μια κούπα με ζεστό καφέ, είτε ένα ποτήρι με κρύο καφέ. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να διαβάσουν την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά ενός υποθετικού ατόμου και να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβανομένου και της ζεστασιάς. Οι συμμετέχοντες που κρατούσαν κούπες με ζεστό καφέ αξιολόγησαν με υψηλότερο βαθμό τη ζεστασιά (ναι, συγκεκριμένα τη ζεστασιά) σε έναν άνθρωπο σε σχέση με αυτούς που κρατούσαν τον κρύο καφέ. Όσο για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά οι ομάδες δεν είχαν ιδιαίτερη απόκλιση. 

«H φυσική θερμοκρασία που βιώνει ένα άτομο μια δεδομένη στιγμή, ασυνείδητα, επηρεάζει τη συμπεριφορά του απέναντι σε άλλους ανθρώπους καθώς και τις εντυπώσεις που θα σχηματίσει γι΄αυτούς», υποστηρίζουν οι διεξάγοντες της έρευνας.

Τώρα λοιπόν ξέρετε. Για να κάνετε κάποιον να σας συμπαθήσει δεν έχετε παρά να του προτείνετε να πάτε για ένα καφέ (αλλά να φροντίσετε να τον πιει ζεστό!). Ή ακόμα καλύτερα να του τον προσφέρετε εσείς (αφού πρώτα ρωτήσετε όμως πως τον πίνει!).