Shutterstock
Shutterstock
ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΚΑΥΓΑΣ

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα για τα οποία μαλώνει ένα ζευγάρι στις γιορτές


Αν και είναι η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου, τα Χριστούγεννα μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα σε πολλά ζευγάρια σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Κανείς δεν θέλει να τσακώνεται κατά την διάρκεια των γιορτών, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις το στρες είναι υψηλό και τα συναισθήματα έντονα εκείνη την περίοδο.

Ερευνες έχουν δείξει ότι συνήθως τα Χριστούγεννα επηρεάζουν αρνητικά τη δυναμική του ζευγαριού. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων πολλά ζευγάρια, κάποιες μάλιστα μελέτες κάνουν λόγο για τέσσερα στα δέκα, τσακώνονται και χωρίζουν. 

Σύμφωνα με μελέτες ο πολύς κοινός χρόνος του ζευγαριού την διάρκεια των γιορτών δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο τη δυσκολία στην επικοινωνία, το κενό στα συναισθήματα, τη διάσταση στις επιθυμίες ή, ακόμη περισσότερο, τη δυσφορία που μπορεί πλέον να προκαλεί στον έναν η παρουσία του άλλου.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να σώσετε τη σχέση σας και να πάτε μαζί, αγαπημένοι στο ρεβεγιόν;

Για να σας βοηθήσουμε να περάσετε όμορφες διακοπές με τον σύντροφό σας, διαβάστε τους παρακάτω τρεις συχνούς καυγάδες που συνήθως έχουν τα ζευγάρια.  

Θέμα 1: Δεν συμφωνείτε πού θα το γιορτάσετε  

Η απόφαση για το πού θα περάσετε τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι ένα τεράστιο θέμα για σχεδόν όλα τα ζευγάρια. Είδικά όταν τα μέλη της οικογένειας ζουν πολύ μακριά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο πρόβλημα και δίλημμα. Ενας τρόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει όλο αυτό το θέμα και να αποφασίσετε με ποια οικογένεια θα κάνετε ρεβεγιόν είναι να το κάνετε εναλλάξ. Για παράδειγμα Χριστούγεννα στα πεθερικά και Πάχα με την οικογένειά σας. Είναι θέμα συμβιβασμού και έτσι και οι δύο οικογένειες θα είναι ευχαριστημένες. Μία άλλη εναλλακτική λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να καλέσετε και τις δυο οικογένειες στο σπίτι σας (αν μπορείτε να το αντέξετε φυσικά).

Θέμα 2: Ο σύντροφός σας δεν τα πηγαίνει καλά με τα πεθερικά
Τις γιορτές πολλά ζευγάρια επισκέπτονται τις οικογένειές τους. Αν ήδη έχετε κακή σχέση με την οικογένεια του/της συντρόφου σας ακόμα και το παραμικρό αρνητικό σχόλιο που μπορεί να ειπωθεί στο γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι αφορμή για καβγά. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το άλλο σας μισό. Μια συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι πως αν ακούσετε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο ή κάτι επικριτικό, φροντίστε να πάρετε το μέρος του/τη συντρόφου σας. Η στήριξή σας είναι το κλειδί για να αποφευχθεί ένας καβγάς.

Θέμα 3: Δεν είσαστε στην ίδια σελίδα όσον αφορά τα δώρα και τα χρήματα 

Η σπατάλη των χρημάτων είναι πάντα αφορμή για καβγά ανάμεσα στα ζευγάρια και ειδικά στις γιορτές που τα έξοδα είναι περισσότερα, το πρόβλημα μπορεί να γίνει πιο έντονο. Αποφύγετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα αν δεν χρειάζεται και μην ξεχνάτε να έχετε ανοιχτή επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας. Επιπλέον ένα από τα βασικά προβλήματα των Χριστουγέννων είναι ότι όλοι έχουν υψηλές προσδοκίες, οπότε αν το δώρο που θα σας δώσει δεν σας ικανοποιεί, μην αφήσετε αυτό να σας χαλάσει τη διάθεση. Μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές είναι απλά μία εποχή του χρόνου και δεν χάλασε ο κόσμος αν όλα δεν πάνε τέλεια. 

Οπως και να έχει, οτιδήποτε κανονίσετε για τις γιορτές θα πρέπει να είναι κάτι που αρέσει και στους δύο. Οσο περισσότερο χρόνο διαθέσετε για να οργανώσετε τι θέλετε να κάνετε τις γιορτές, τόσο το καλύτερο θα νιώσετε στη σχέση σας, γιατί θα υπάρχει περιθώριο για συζήτηση και δίκαιη αντιμετώπιση των καταστάσεων και από τους δύο. 

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στην ψυχολογία σου όταν στολίζεις πιο νωρίς από το κανονικό για τα Χριστούγεννα