Shutterstock

Τι να κάνεις αν έφαγες πολλά γλυκά την προηγούμενη μέρα

Λίγο η στενοχώρια, η πλήξη, η αδυναμία σου φυσικά στην ζάχαρη και στους γλυκούς υπέροχους πειρασμούς μάλλον σε έκαναν να μην καταφέρεις να κρατηθείς και να φας περισσότερα γλυκά από ότι κανονικά έπρεπε. Και εκτός του ότι το έχεις μετανιώσει πικρά, αναρωτιέσαι πώς θα μπορέσεις να μπεις ξανά στους κανονικούς σου ρυθμούς.

Από το να τιμωρείς τον εαυτό σου και να νιώθεις απίστευτες τύψεις καλύτερα να εξιλεωθείς απλά και μόνο από την διατροφή σου και συγκεκριμένα, από μυστικά μικρά αλλά πολύ σημαντικά.

Ο γνωστός Αμερικανός διατροφολόγος Brierley Horton σου δίνει τις παρακάτω λύσεις για να μπορέσεις να επανέλθεις από την πολλή ζάχαρη που κατανάλωσες την προηγούμενη μέρα.

Πρώτα όμως εξηγεί τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν τρως γλυκά.

«Tα απλά σάκχαρα των γλυκών έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα χαρίζοντας άμεση τόνωση και ενέργεια.

Η αύξηση της γλυκόζης δίνει με τη σειρά της το έναυσμα στο σώμα να παράγει ινσουλίνη προκειμένου να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου. Έτσι η ενέργεια και η καλή διάθεση δεν διαρκoύν για πολύ, αντίθετα πέφτουν απότομα.

Η ζάχαρη και τα λιπαρά των γλυκών, όταν τα καταναλώνουμε συχνά, συσσωρεύονται στο συκώτι με τη μορφή γλυκογόνου. Οταν όμως αυτό υπερβεί το όριο, επιστρέφει στο αίμα με τη μορφή λιποκυττάρων, που με τη σειρά τους αποθηκεύονται ως λίπος σε μέρη του σώματος όπως κοιλιά, οπίσθια, μηροί, μπράτσα» εξηγεί χαρακτηριστικά.

O οργανισμός θυμάται πώς σε έκανε να νιώθεις το γλυκό. Αποθηκεύει στη μνήμη του ποια τροφή τον ανέβασε, με αποτέλεσμα όταν ξαναπέφτει να την αναζητά. Και έτσι δημιουργείται ο φαύλος κύκλος που σε οδηγεί στην αύξηση του βάρους και τη δημιουργία των ενοχικών συναισθημάτων.

Να λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις την επόμενη μέρα:

Shutterstock

1. Φάε πρωτεϊνη και φυτικές ίνες

Μπορείς να σταθεροποιήσεις το σάκχαρο του αίματός σου με την κατανάλωση κάποιων πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αλλιώς θα αισθανθείς πάλι έντονη πείνα και θα θέλεις να φας πάλι. Καλή επιλογή για σνακ είναι ένα μήλο, ένα σκληρό βραστό αυγό, φιστίκια και λαχανικά.

2. Ενυδατώσου

Η έντονη πρόσληψη ζάχαρης αφήνει αφυδατωμένο τον οργανισμό, οπότε φρόντισε να πιεις πολύ νερό μετά την κατανάλωση γλυκών. Το αλκαλικό νερό ενδείκνυται μετά από υπερκατανάλωση γλυκών, γιατί αφαιρεί τις τοξίνες από τον οργανισμό. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού στο νερό.

3. Πήγαινε σε μάθημα γιόγκα

Το 80% των ανθρώπων λένε ότι τρώνε περισσότερα γλυκά όταν είναι στρεσαρισμένοι. Οπότε η καλύτερη λύση είναι να κάνεις ό,τι σε χαλαρώνει είτε αυτό είναι γυμναστήριο είτε είναι γιόγκα είτε είναι μια βόλτα με μια φίλη σου.

4. Βοήθεια στην πέψη

Αν η υπερκατανάλωση γλυκών έχει οδηγήσει σε δυσπεψία, καταπολέμησε την ετοιμάζοντας ένα ρόφημα με τζίντζερ, γλυκόριζα και μέντα.

5. Προετοίμασε ένα υγιεινό γεύμα για την επόμενη μέρα

Οταν τρως γλυκά, ο οργανισμός αναζητά κι άλλα επειδή θυμάται το ευχάριστο συναίσθημα που του προκαλεί η ζάχαρη. Γι΄αυτό ετοίμασε ένα υγιεινό γεύμα με λαχανικά και πρωτεϊνη για να μην ενδώσεις σε ακόμη ένα γλυκό.

6. Φαε μερικές προβιοτικές τροφές

Οταν υποφέρουμε από διάρροια, παίρνουμε αντιβιοτικά ή καταναλώνουμε πολλά γλυκά αναπτύσσονται τα «κακά» βακτήρια, που εμποδίζουν τα φιλικά να επιτελέσουν το έργο τους. Μία από τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι η κατανάλωση των προβιοτικών τροφών όπως για παράδειγμα ένα γιαούρτι ή τυρί cottage.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορείς να τρως τα αγαπημένα σου γλυκά χωρίς να παχαίνεις

Πώς απέκτησα το σώμα που πάντα ήθελα χωρίς να κόψω τα γλυκά