shutterstock
shutterstock
26|11|2017 17:00
SHARE
Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ

Πόσες ημέρες μπορεί να διαρκέσει ένα μπουκάλι κρασί στο ψυγείο αφού το ανοίξεις


Να πιει κανείς το κρασί που έχει μείνει στο ψυγείο ή να μη το πιει; Ιδού η απορία. Ιδού και η απάντηση!

Το σενάριο πηγαίνει ως εξής: Εχετε καλεσμένο (ή καλεσμένους) στο σπίτι. Ανοίγετε κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό ή τα ορεκτικά που έχετε ετοιμάσει. Τις περισσότερες φορές, φυσικά, το αδειάζετε. Υπαχουν όμως κι αυτές οι φορές που το κρασί μένει στη μέση και εσείς το τοποθετείτε στο ψυγείο για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση. Το θέμα είναι πόσο μελλοντική; 

Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η μοίρα αυτών των μισογεμάτων (ή μισοάδειων) μπουκαλιών είναι να καταλήξουν στο ψυγείο. Οπου και θα ξεχαστούν. 

Μερικές ημέρες (μπορεί και εβδομάδες) αργότερα θυμάστε εκείνο το κρασί που κάαααποτε πίνατε παρέα με το φίλο σας. «Θα έχει περισσέψει λίγο» σκέφτεστε και ετοιμάζεστε να το μεταφέρετε σε ένα ποτήρι ή μέσα στο φαγητό όσο αυτό μαγειρεύεται. Το θέμα είναι μπορείτε; Μέχρι ποτέ ένα κρασί που έχει ανοιχτεί διατηρείται αναλλοίωτο τόσο σε γεύση, όσο και σε ποιότητα ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; 

 

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση. Παράγοντες όπως ο τύπος του κρασιού, η ποσότητα που έχει απομείνει και το πόσο καλά έχει διατηρηθεί, παίζουν ρόλο.

Ένας μέσος χρόνος διάρκειας διατήρησης τους, κατά μέσο όρο, είναι 4-5 ημέρες (φυσικά, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να τα έχουμε κλείσει καλά με το φελλό). Αφού αυτές περάσουν, το κρασί χάνει και σε γεύση και σε ποιότητα. 

Τα κρασιά που διατηρούνται λιγότερο είναι τα αφρώδη τα οποία μένουν φρέσκα 1 έως 3 ημέρες μετά το άνοιγμά τους. Αντιθέτως, τα ροζέ, αλλά και τα γλυκά κρασιά μπορούν να διατηρηθούν έως και 6 ημέρες. Οι λευκοί και ερυθροί οίνοι διατηρούνται ανοιχτοί (αλλά σωστά «ταπωμένοι» με το φελλό) 3-5 μέρες. Συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, όσο περισσότερες τανίνες και οξύτητα έχει τόσο περισσότερο αντέχει ανοιχτό. 

Τα παραπάνω ισχύουν για τα εμφιαλωμένα κρασιά. Τα κρασιά σε σακούλα ή χάρτινη συσκευασία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Βλέπετε αυτός ο τρόπος «αποθήκευσής» τους τούς επιτρέπει να μένουν στο ψυγείο έως και ένα μήνα μετά το άνοιγμά τους, αφού η συσκευασία τους δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέλθει μέσα.