My space
My space
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Κόρη δείχνει τι έκανε το Αλτσχάιμερ στην μητέρα της μέσα σε 2 χρόνια


Μια 34χρονη χρήστης του Reddit από το Κάμντεν του Νιού Τζέρσεϊ της Αμερικής μόλις δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει τη μάχη της μητέρας της με το Αλτσχάιμερ και μας ραγίζει την καρδιά.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που εξελίσσεται προοδευτικά. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας.

Οσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει σταδιακά να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Κάποιες φορές παρατηρούνται επίσης διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει αυτή την νόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς μπορεί το αλτσχάιμερ να αλλάξει ένα άτομο.

Μια 34χρονη χρήστης του Reddit μόλις δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει τη μάχη της μητέρας της με την νόσο και μας ραγίζει την καρδιά.

Η 66χρονη μητέρα της αγαπούσε να πλέκει. Σε διάστημα δύο ετών έπλεξε 14 τετράγωνα, τα οποία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αργή εξέλιξη της νοητικής κατάστασής της και τις εξασθενημένες ικανότητές της για να ολοκληρώσει το έργο που κάποτε αγαπούσε. 

«Επλεκε τετράγωνα για λίγο. Στη συνέχεια, όμως, έφτασε στο σημείο που απλώς κουβαλούσε τις βελόνες και τα νήματα στο πορτοφόλι της» σημειώνει η 34χρονη. 

«Εχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που ήταν σε θέση να μιλήσει και πολλά από τότε που ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ποια είμαι» συμπλήρωσε.

«Η εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω των πλεκτών της μαμάς μου» ήταν η λεζάντα της φωτογραφίας που ανήρτησε η 34χρονη και ομολογουμένως προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φτάνοντας τα 131,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Ελληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Διαβάστε επίσης: Όσοι διαβάζουν βιβλία ζούν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες

5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που προλαμβάνουν τις ασθένειες