shutterstock
shutterstock
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η ηλεκτρική συσκευή που καίει πολύ περισσότερο ρεύμα απ' όσο φαντάζεσαι


«Το φάκελο παρακαλώ». Η φράση που ακούγεται στις απονομές βραβείων, παίζει στο μυαλό μου κάθε φορά που καταφθάνει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αγωνία που νιώθω αναμένοντας να δω τον αριθμό είναι ανάλογη αυτής που θα ένιωθα αν ήμουν σε μια σκηνή για να ανακοινώσω τον νικητή (και κατ' επέκταση και τον χαμένο). Καθώς σκίζω τον φάκελο, κρατάω κλειστά τα μάτια μου. Βγάζω σιγά σιγά το εσωτερικό χαρτί (όχι αυτό με τις συμβουλές για πιο οικονομική κατανάλωση ρεύματος, το άλλο που σου λέει, actually, την κατανάλωση ρεύματος που έκανες το τελευταίο δίμηνο) και παίρνω μια τελευταία βαθιά ανάσα πριν ανοίξω τα μάτια και αντικρίσω τον αριθμό που δείχνει αν όντως φέρθηκα φειδωλά με το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μου. 

Καθώς περιμένω με αγωνία να δω το αποτέλεσμα σκέφτομαι πόσες φορές ξέχασα το θερμοσίφωνα, πόσες προθέρμανα το φούρνο πριν βάλω το φαγητό ή το γλυκό να ψηθεί, πόσες άφησα το κλιματιστικό ή θερμάστρα να με ζεσταίνει (κι ας μην έκανε και τόσο κρύο) ή πόσα βράδια κοιμήθηκα αφήνοντας τον φορτιστή στην πρίζα. Οχι πολλές. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν συνέβη σε υπερβολικό βαθμό. Γιατί όμως ο λογαριασμός επιμένει να με πληγώνει; 

Στο μυαλό των περισσότερων, αυτές είναι οι συσκευές που είναι υπεύθυνες για την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Κι όμως. Υπάρχουν κι άλλες πιο ύπουλες, καθότι πολύ πιο μικρές σε μέγεθος. Και κάπως έτσι, ενώ υποτίθεται ήσουν «καλό παιδί» πάλι βρίσκεσαι να δίνεις ένα αξιοσέβαστο ποσό του μισθού σου στον πάροχο του ηλεκτρικού σου ρεύματος. 

Είστε έτοιμοι να μάθετε για ποια συσκευή μιλάω; 

Πολύ λυπάμαι που είμαι εγώ αυτή που θα μεταδώσει τα άσχημα νέα, αλλά η αναπάντεχα ενεργοβόρα συσκευή είναι το πιστολάκι. Όσο λίγο και να το χρησιμοποιήσετε, δεν «λυπάται» τις κιλοβατώρες. 

Αν, δε, είστε από τις γυναίκες που το χρησιμοποιούν αρκετή ώρα για να φορμάρουν τα μαλλιά τους, τότε σίγουρα ανήκετε στους «τυχερούς». 

Η λύση; Πιθανώς, η κατάσταση να βελτιώνεται αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο νεότερο, πιο εξελιγμένης τεχνολογίας μοντέλο το οποίο θα ανήκει σε ανώτερη ενεργειακή κλάση. Ίσως σας κοστίσει πιο ακριβά απ' όσο θα θέλατε, αλλά, όπως αποδεικνύεται πάντα στο τέλος, το ακριβό είναι και φθηνό τελικά.