«Είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες»: H Αμάντα Μιχαλοπούλου και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού» | 0 bovary.gr
«Είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες»: H Αμάντα Μιχαλοπούλου και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού» | 0 bovary.gr
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες»: H Αμάντα Μιχαλοπούλου και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού»


Γυναικείο άρωμα έχουν φέτος οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» με δύο σπουδαίες γυναίκες -η καθεμία στο χώρο της- να παίρνουν τη σκυτάλη και να συζητούν στην ιστορική αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της ΤτΕ.

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, την Τετάρτη 8 Μαΐου, κατάφεραν να μαγνητίσουν το κοινό στη συζήτηση με θέμα «Το βίωμα και η επινόησή του: Γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες».

Παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και των επιχειρήσεων, η συζήτηση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, θεματικές όπως η σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο, το ελληνικό βιβλίο και η προώθησή του εκτός συνόρων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΄Ελληνες συγγραφείς, η καθημερινότητα και το πως μπορεί να αποτελέσει «υλικό» για μυθιστόρημα, το βιβλίο και το Διαδίκτυο, η δημιουργική γραφή κι ανάγνωση, η ενηλικίωση, η μέση ηλικία κι η αντιμετώπιση της φθοράς του χρόνου.

Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, ΄Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Παναγάκης καλοσώρισε εκεί, μεταξύ άλλων: την πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο και Ευάγγελο Χρόνη, το ζεύγος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη, την αρχαιολόγο βυζαντινών αρχαιοτήτων Ασπασία Λούβη, το ζεύγος Τίτου και ΄Ελλης Αθανασιάδη, τις κυρίες Μαρίζα Φασιανού, Λόλα Νταϊφά, Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα, Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη, Ντόρυ Ράλλη, Κατερίνα Τερζοπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή, Φανή Σαραντοπούλου, Αθηνά και Γκρέτα Λυμπεροπούλου, τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Χριστίνα Μερκούρη, τους κριτικούς τέχνης Τάκη Μαυρωτά και Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, τις ζωγράφους  Βένια Δημητρακοπούλου και Χρύσα Βέργη, τη γκαλερίστα Ρεβέκα Καμχή, τους δημοσιογράφους Μαργαρίτα Πουρνάρα, Ευάννα Βενάρδου, Αρη Βασιλειάδη κ.α. 

Η συζήτηση μαγνητοσκοπήθηκε και θα προβληθεί από το blod του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες (1996), με το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και με το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών για το Θα ήθελα (2005), καθώς και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή Μέρα (2012). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση είναι το διήγημά της Μεσοποταμία στον τόμο Best European Fiction 2018 (Dalkey Archive). Πιο πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα Μπαρόκ. Διδάσκει δημιουργική γραφή στην ΠΥΡΝΑ και στην ARTENS. Τελευταία εκδόθηκε ο συλλογικός τόμος Το μυστικό, με έργα μαθητών της.

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Βήμα και την Απογευματινή. Συνεργάζεται με το ενημερωτικό site The TOC. Είναι μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με το φωτογράφο Robert McCabe συνυπογράφουν την ελληνική (Πατάκης/2018) και διεθνή (Abbeville Press/2019) έκδοση του βιβλίου Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων.