marclabarbe.com
marclabarbe.com
CARAVAGGIO

Ιουδήθ και Ολοφέρνης -Ο αδυσώπητα βάρβαρος πίνακας που βρέθηκε και αποδίδεται στον Caravaggio


Ένας πίνακας που εκτιμάται πως ανήκει στον master της μπαρόκ ζωγραφικής, τον Caravaggio βρέθηκε σε σοφίτα μετά από ληστεία.

Οι διαρρήκτες φαίνεται πως άφησαν στην σκονισμένη σοφίτα ένα έργο αξίας που υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο τέχνης του 17ου αιώνα που απορρίφθηκε από το Λούβρο, θα μπορούσε να πουληθεί έως και 171 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πλειστηριαστή Marc Labarbe.

Ο διατιμητής με έδρα το Παρίσι και ο αντιπρόσωπος του Old Masters, Eric Turquin, αποδίδει την δημιουργία του μοναδικού αυτού έργου στον Ιταλό Caravaggio.

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε το 2014, όταν οι ιδιοκτήτες μιας αγροικίας στην Τουλούζη της Γαλλίας ανέβηκαν για να ερευνήσουν μια διαρροή στην στέγη. Βρέθηκε στηριγμένος σε έναν τοίχο ανάμεσα σε παλιά ρούχα και οικογενειακά κειμήλια του ιδιοκτήτη.

Στο βάναυσο έργο η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη, εχθρό των Ισραηλιτών στην Παλαιά Διαθήκη και σύμφωνα με τον Turquin, φιλοτεχνήθηκε το 1607.

 Η εικόνα σκληρή και έντονη, καθηλώνει τον θεατή.

Αν ισχύει, θα ήταν η δεύτερη έκδοση του γνωστού πίνακα του Caravaggio. Ο πρώτος πίνακας, χρονολογείται γύρω στο 1600. Η ανακάλυψη σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν 68 πίνακες που αποδίδονται στον καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε το 1610 από δηλητηρίαση από τα ίδια τα χρώματα του.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι πρόκειται για έναν γνήσιο Caravaggio, παρά το γεγονός πως το στιλ του μεγαλου ζωγράφουν είναι «παρών» στην ζωγραφική και τις λεπτομέρειες.

Ο εντυπωσιακός πίνακας θα πωληθεί στις 27 Ιουνίου στην Τουλούζη στο La Halle aux Grains. Προς το παρόν παρουσιάζεται στη γκαλερί Colnaghi στο Λονδίνο μέχρι τις 9 Μαρτίου.