Φωτογραφία: Instagram/AnaViladomiu
Φωτογραφία: Instagram/AnaViladomiu
LA PEDRERA

Η ζωή μέσα σε ένα έργο τέχνης -Γνωρίστε τη γυναίκα που ζει στο πιο διάσημο σπίτι του Γκαουντί, το La Pedrera


Το «La Pedrera» είναι το τελευταίο σπίτι που χτίστηκε από τον καταλανό αρχιτέκτονα.

Βρίσκεται φυσικά στη Βαρκελώνη και το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες. Η ιδιοκτήτριά του κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγει τις φωτογραφίες. «Θα ήμουν πολύ ανόητη να μετακομίσω οπουδήποτε αλλού», λέει η Ana Viladomiu, η οποία ζει στο κτίριο από τη δεκαετία του 1980.

Το «La Pedrera», είναι το τελευταίο σπίτι που χτίστηκε από τον Antoni Gaudi, τον λαμπρό καταλανό αρχιτέκτονα που πέθανε σε δυστύχημα με τραμ το 1926. Τα έργα του βοήθησαν τη Βαρκελώνη να γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Τις περισσότερες μέρες, σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από το «La Pedrera», του οποίου η κυρτή και ανομοιογενής πέτρινη πρόσοψη το κάνει να μοιάζει με σπηλιές σκαλισμένες σε ένα τεράστιο βράχο. Μόλις φτάσουν στο εσωτερικό, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα κτίριο με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.

 

 

Η πλακόστρωτη αυλή στην είσοδο μοιάζει με ένα υποβρύχιο δάσος. Η ταράτσα έχει καμινάδες σε σχήμα κράνους.

Ωστόσο, για την Viladomiu, η ζωή στο «La Pedrera» έχει ορισμένα πρακτικά προβλήματα, ξεκινώντας από τον καθημερινό αγώνα της να φτάσει στον ανελκυστήρα που οδηγεί στο διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.

«Έχω βρεθεί πολλές φορές να πηγαίνω «στα κλεφτά» στο σπίτι μου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φωνάζουν πως προσπερνάω την ουρά για τα εισιτήρια» λέει στους New York Times η Ana. «Δεν είναι και πολύ ωραία κατάσταση, ειδικά όταν κουβαλάω τσάντες με τα ψώνια του σπιτιού».

 

 

Το ίδιο το διαμέρισμα είναι ασβεστωμένο και ευάερο, 350 τετραγωνικά μέτρα, με λίγα έπιπλα και μεγάλα παράθυρα. Η Ana ζει εκεί από τη δεκαετία του '80.

63 ετών πια και συγγραφέας, η Ana μετακόμισε στο κτίριο όταν γνώρισε τον σύζυγό της, ο οποίος νοίκιαζε ένα από τα διαμερίσματα πριν το «La Pedrera» κηρυχθεί από την Unesco χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1984.

Shutterstock
Shutterstock

Ο Gaudi σχεδίασε το κτίριο -το οποίο ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια- για δική του κατοικία, η οποία στη συνέχεια διαμοιράστηκε σε αρκετούς ενοίκους.

Το ζευγάρι κράτησε τον κύριο όροφο, αλλά ξεκίνησε να ενοικιάζει τον επιπλέον χώρο, ο οποίος είχε υποδιαιρεθεί σε 20 διαμερίσματα.

 

 

Ονομάστηκε «La Pedrera» (λατομείο πέτρας), λόγω της τραχιάς πρόσοψης και της ασύμμετρης μορφής.

Οι τουρίστες πληρώνουν 22 ευρώ για να επισκεφθούν το «La Pedrera», αλλά αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση μόνο σε ένα τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται και ένα από τα διαμερίσματα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας.

Ωστόσο, ατρόμητοι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει μερικές φορές τα όρια, αναγκάζοντας την Viladomiu να προσθέσει ένα φράγμα έξω από το διαμέρισμά της, για να έχει την ησυχία της.

Shutterstock
Shutterstock