shutterstock
shutterstock
CHRISTMAS DECOR

Οι κρυμμένοι συμβολισμοί πίσω από τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα στολίδια


Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά συνοδεύονται από δεκάδες έθιμα και παραδόσεις, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η διακόσμηση των χώρων, που προσαρμόζονται αισθητικά στο πνεύμα των εορτών.

Η μαγεία μπαίνει δειλά δειλά στο σπίτι σας και αλλάζει την ατμόσφαιρα σας με μικρές διακοσμητικές πινελιές, όπως για παράδειγμα με την αλλαγή των καλυμμάτων σε καναπέδες και υπνοδωμάτιο ή με το στολισμό στο τζάκι και τη βεράντα του σπιτιού, για να κορυφωθεί με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που κατέχει εξέχουσα θέση.

Η διακόσμηση αυτή ποικίλει ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις κάθε οικογένειας και άλλοτε μπορεί να έχει μίνιμαλ ύφος, ενώ άλλες φορές να είναι επιβλητική και γκράντε, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται είναι σχεδόν τα ίδια.

Γνωρίζατε όμως, ότι πίσω από κάθε διακοσμητικό στοιχείο κρύβεται ένας μικρός αλλά σημαντικός συμβολισμός;

Αυτά είναι τα «μηνύματα» που μεταφέρετε στους καλεσμένους σας:

Στεφάνι

Φτιαγμένο από γκι, κουκουνάρια και φιόγκους ή άλλα στολίδια, το στεφάνι κοσμεί την πόρτα του σπιτιού σας, ωστόσο οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν ότι αντιπροσωπεύει τα αγκάθια στο κεφάλι του Ιησού και τα κόκκινα μικροσκοπικά μούρα, το αίμα του.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Είναι το έμβλημα της εορταστικής διακόσμησης, αλλά το δέντρο - έλατο που στολίζετε εσείς με δεκάδες χρώματα και φιγούρες ή γιρλάντες, ξεκίνησε από μια παράδοση που το ήθελε να διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα και τις αρρώστιες.

Μπισκότα τζίντζερ με σχήμα ανθρώπου

Σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία αυτά αποσκοπούν στην θύμιση της δημιουργίας του Αδάμ στην Εδέμ.

Γκι

Επειδή το γκι επιβιώνει όταν έρχεται σε επαφή με το δέντρο, είναι ένα σύμβολο της ζωής των ανθρώπων χάρη στο Θεό.  

Ασπρα και κόκκινα μπαστουνάκια

Αν και πολλοί άνθρωποι διαφωνούν ως προς την προέλευση και τις ρίζες του εθίμου αυτού, λέγεται ότι το λευκό χρώμα τους συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού και το σχήμα τους αυτό του μπαστουνιού του Μεγάλου Ποιμένα.

Κάλτσες στο τζάκι

Ο μύθος θέλει έναν φτωχό χήρο να μην μπορεί να αγοράσει δώρα στις τρεις κόρες του και ο Αγιος Βασίλης μόλις το έμαθε, γέμισε τις κάλτσες των κοριτσιών με χρυσά νομίσματα.

Τα δώρα των Χριστουγέννων

Κάτω από το φωτεινό χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκονται κάθε χρόνο μικρά και μεγάλα κουτιά με κατακόκκινες ή χρυσές κορδέλες, τα δώρα προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ένδειξη χαράς και αγάπης. Ωστόσο, το έθιμο αυτό πηγάζει από τους τρεις Μάγους που προσκύνησαν τον νεογέννητο Χριστό φέρνοντας τα δώρα τους.