Πώς θα γίνεις expert στη φωτογραφία...
Πώς θα γίνεις expert στη φωτογραφία...
10|05|2023 10:41
SHARE
IMAGING

10 tips για αρχάριους: Βγάλε τέλειες φωτογραφίες!


Δεν έχει σημασία αν μόλις πήρες την πρώτη σου φωτογραφική ή αν απλά αποφάσισες να βελτιώσεις τα φωτογραφικά σου skills. Υπάρχουν μερικά βασικά tips που μόλις σου γίνουν συνήθεια, οι φωτογραφίες σου θα είναι πολύ καλύτερες.

Η φωτογραφία ανήκει στις τέχνες και σαν τέχνη η διαδικασία εκμάθησης και αυτοβελτιώσης είναι συνεχής. Όπως όλες οι μορφές δημιουργικής έκφρασης όσο πειραματίζεσαι, όσο δοκιμάζεις και όσο εξασκείσαι τόσο θα αλλάζεις και θα βελτιώνεσαι.

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι η φωτογραφική μηχανή κάνει τη διαφορά. Επειδή είναι προϊόντα τεχνολογίας και συστηματικά παρουσιάζουν νέες καινοτομίες έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η βελτίωση των φωτογραφιών θα προκύψει από τις τεχνολογίες.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ οι τεχνολογικές διάφορες έχουν σημασία για τους έμπειρους και τους επαγγελματίες, η μηχανή ποτέ δεν έκανε τον φωτογράφο! Φυσικά αν έχεις κάποιο ιδιαίτερο project κατά νου, όπως υποβρύχια φωτογραφία θα πρέπει να πάρεις κάποια από τις αδιάβροχες φωτογραφικές. Γενικά όμως υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες που με λίγη εξάσκηση θα αναβαθμίσουν τις φωτογραφικές σου επιδόσεις. Πάμε να δούμε δέκα βασικές συμβουλές.

1. Μάθε τη μηχανή σου

Ό,τι φωτογραφική και αν έχεις, από το smartphone σου μέχρι την απόλυτη DSLR το να ξέρεις τις λειτουργίες και τα μενού της είναι το βασικότερο. Πρέπει να έχεις εξοικειωθεί με τις θέσεις των χειριστηρίων και την λειτουργία τους.

Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι να μάθεις να κρατάς την μηχανή σου σωστά. Όταν λέμε σωστά εννοούμε να είναι σταθερή στη γωνία που θες και να μπορείς να κάνεις αλλαγές στις ρυθμίσεις αν χρειάζεται. Βασική αρχή είναι να συνηθίσεις να κρατάς τη μηχανή και με τα δύο χέρια. Ειδικά αν έχεις dslr το δεξί χέρι την κρατά σταθερά από το grip ενώ το αριστερό είναι κάτω από το φακό τόσο για σταθεροποίηση όσο και για αλλαγές. Προφανώς θα αποκτήσεις το δικό στιλ κρατήματος που εξαρτάται και από το μέγεθος και το βάρος της μηχανής αλλά να θυμάσαι ότι αν χρειάζεσαι έξτρα σταθερότητα κράτα τη μηχανή κοντά στο σώμα σου. Τέλος, προσπάθησε να ελέγχεις την αναπνοή σου κατά τις λήψεις σου.

2. Εγκατάλειψε το auto

Ναι, πλέον οι περισσότερες μηχανές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα όταν έχεις επιλέξει αυτόματες ρυθμίσεις. Αλλά αφήνεις την καλλιτεχνική επιλογή σε ένα τσιπάκι… Η ουσία της φωτογραφικής τέχνης είναι να ελέγχουμε το φως, τα χρώματα και τα σημεία εστίασης. Κράτα το auto μόνο για συνθήκες που πρέπει να κινηθείς γρήγορα και μάθε να δουλεύεις σε manual mode.

3. Κατανόησε το τρίπτυχο της έκθεσης

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν την έκθεση, δηλαδή την ποσότητα φωτός που θα καταγράψει η μηχανή σου. Με τους διαφορετικούς συνδυασμούς πετυχαίνουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι η ευαισθησία (ISO), το διάφραγμα (aperture) και τέλος η ταχύτητα κλείστρου (shutter speed). Διαφορετικές συνθήκες απαιτούν διαφορετικές ρυθμίσεις και ποια είναι η ισορροπία που θα επιλέξεις σαν φωτογράφος είναι αυτό που αφήνει το καλλιτεχνικό σου στίγμα σε μια εικόνα. Μάθε πως αλλάζουν οι ρυθμίσεις στη μηχανή σου και παίξε με αυτές.

4.Πειραματίσου με τα ISO

Τα ISO ή ευαισθησία ορίζουν το πόσο «ευαίσθητη» είναι η μηχανή στο φως. Όσο πιο μεγάλη είναι η ρύθμιση ISO τόσο λιγότερο φως απαιτείται για να έχουμε εικόνα. Σαν γενική αρχή προσπαθούμε να κρατάμε τα ISO χαμηλά στα 100 ή 200 γιατί όσο μεγαλώνει η ευαισθησία τόσο αυξάνεται και ο κόκκος ή θόρυβος στην εικόνα. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς με την αύξηση του ISO ειδικά αν κάνεις λήψεις με λίγο φως. Γενικά τα 100 και 200 είναι καλά για έντονο φως, τα 400 με 800 για ενδιάμεσο φως και από τα 1000 και πάνω για λήψεις νυχτερινές ή με λίγο φως.

5. Μάθε να τσεκάρεις το ISO

Συμπληρωματικά με την προηγούμενη συμβουλή, δημιούργησε την αυτόματη κίνηση να κοιτάς το ISO πάντα πριν αρχίσεις να τραβάς. Μια λάθος ρύθμιση θα σου δώσει εικόνες είτε υπερφωτισμένες είτε υποφωτισμένες. Και ναι, κάποια πράματα μπορείς να τα σώσεις μετά αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την σωστή λήψη. Αν φοβάσαι ότι έτσι θα χάνεις χρόνο, μπορείς να σε μάθεις να επιστρέφεις το iso σε κάποια ρύθμιση που είναι σχετικά ασφαλής για τις εικόνες που βγάζεις συνήθως. Αν δηλαδή βγάζεις κυρίως στο φως της ημέρας φρόντιζε μετά από κάθε χρήση η μηχανή να επιστρέφει στη ρύθμιση 100 ή 200.

6. Χρησιμοποίησε το σωστό fstop

Το διάφραγμα ή aperture ή fstop περιγράφει την ποσότητα φωτός που περνάει μέσα από τον φακό. Χαμηλό f είναι ανοιχτό διάφραγμα στα αγγλικά wide και άρα πολύ φως και υψηλό f είναι κλειστό ή narrow. Θέλει λίγη προσοχή γιατί οι αριθμοί πάνε αντίστροφα, ένα f2 είναι πολύ ανοιχτό διάφραγμα και ένα f22 πολύ κλειστό. Σαν βασική συμβουλή σε πορτρέτα επιλέγουμε ανοιχτό διάφραγμα ενώ σε τοπία το κλειστό. Αυτό επειδή το μέγεθος διαφράγματος πέρα από το φως επηρεάζει και την εστίαση. Το ανοιχτό διάφραγμα έχει πιο μικρό βάθος πεδίου και έτσι σε ένα πορτρέτο έχουμε καθαρά το υποκείμενο μας και όχι όλο το υπόβαθρο.

7. Αξιοποιήσε το Κλείστρο

Η ταχύτητα κλείστρου ρυθμίζει το χρόνο που η μηχανή θα λαμβάνει φως αλλά και τον τρόπο που καταγράφεται η κίνηση. Υψηλές ταχύτητες κλείστρου σου επιτρέπουν να παγώσεις τον χρόνο. Ιδανικές για την καταγραφή γρήγορα κινούμενου θέματος, για παράδειγμα ένα αθλητικό γεγονός. Με υψηλή ταχύτητα κλείστρου έχεις καθαρά περιγράμματα αυτό που λέμε sharp εικόνες. Αν βάλεις χαμηλή ταχύτητα κλείστρου η μηχανή σου θα καταγράφει για περισσότερο χρόνο και έτσι αν υπάρχει κίνηση θα δεις θολά περιγράμματα ή motion trail. Η αστροφωτογραφία αλλά και πολλές φωτογραφίες φύσης ή αρχιτεκτονικές αξιοποιούν την χαμηλή ταχύτητα κλείστρου για να πετυχαίνουν πιο ζωντανές λεπτομέρειες και χρώματα.

8. Μην ξεχνάς το whitebalance

Η ισορροπία λευκού ή white balance είναι βασική ρύθμιση στις ψηφιακές φωτογραφικές και βιντεοκάμερες. Διαφορετικά είδη φωτισμού επιδρούν με άλλο τρόπο στα χρώματα. Ένας θερμός φωτισμός όπως ο ήλιος κάνει το λευκό πιο πορτοκαλί ενώ ένας ψυχρός φωτισμός όπως οι λάμπες φθορίου το κάνουν πιο μπλε. Τα ματιά μας προσαρμόζονται αυτόματα και μας δίνουν τα σωστά χρώματα αλλά ένας αισθητήρας φωτογραφικής πρέπει να ξέρει τις συνθήκες για να λειτουργήσει σωστά. Κάθε φορά που αλλάζεις χώρο λήψεων κάνε τη σωστή ρύθμιση white balance.

9.Τράβα RAW

Τα αρχεία RAW είναι μεγάλα και θέλουν επεξεργασία για να μπορούν να αξιοποιηθούν. Ενώ τα jpg είναι μικρά και έτοιμα. Επένδυσε σε μεγάλες κάρτες μνήμης και τράβα πάντα και jpg και RAW. Αν για κάποιο λόγο δε μπορείς και τα δύο μαζί να προτιμάς πάντα το RAW. Ναι απαιτεί επεξεργασία και χρόνο μετά τις λήψεις στον υπολογιστή σου, αλλά οι δυνατότητες διόρθωσης είναι αξεπέραστες! Σε ένα αρχείο RAW μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις εκ των υστέρων το white balance, την έκθεση και την φωτεινότητα μιας φωτογραφίας.

10.Μάθε από τα λάθη σου

Ναι είναι απογοητευτικό να μην έχεις τις εικόνες που ήθελες. Όμως όπως είπαμε από την αρχή η φωτογραφία είναι τέχνη και σαν φωτογράφος εξελίσσεσαι συνεχώς. Πάρε τον χρόνο να μελετήσεις τα λάθη σου ώστε να βρεις τι πήγε στραβά και γιατί. Οι ψηφιακές φωτογραφικές έχουν αρκετά metadata σε κάθε εικόνα και έτσι μπορείς να δεις αναλυτικά τι ρυθμίσεις είχες και να μάθεις από τα λάθη σου!





SHARE