9 πράγματα που δεν ξέρεις για τη ζωή μιας μπαλαρίνας | 0 bovary.gr
9 πράγματα που δεν ξέρεις για τη ζωή μιας μπαλαρίνας | 0 bovary.gr
MΠΑΛΑΡΙΝΕΣ

9 πράγματα που δεν ξέρεις για τη ζωή μιας μπαλαρίνας


Κορμάκι, φούστα από τούλι, πουέντ. Μαλλιά μαζεμένα, χάρη, κίνηση, αρμονία. Τέλειο σώμα και ομορφιά υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής επάνω σε μια σκηνή.

Αυτή είναι η συνηθέστερη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης «μπαλαρίνα».

Ο κλασικός χορός απαιτεί σκληρές και πολύωρες προπονήσεις από μικρή ηλικία για να μπορέσει μια χορεύτρια να κάνει τις καταπληκτικές πιρουέτες στον αέρα και να εκτελέσει με άψογο τρόπο τις χορογραφίες της.

Μοιάζει με μικρή νεράιδα μα η καθημερινότητα της δεν είναι βγαλμένη από τα παραμύθια, αφού η ζωή της είναι πιο δύσκολη από ότι θα φανταζόσασταν και με αποδείξεις, αφού υπάρχει τόσο σωματικός όσο και ψυχικός πόνος.

Εργάζεται δώδεκα ώρες την ημέρα

Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της καθημερινότητας μιας μπαλαρίνας. Η μέρα ξεκινάει με το πρωινό μάθημα. Έπειτα ακολουθούν τα δοκιμαστικά και οι πρόβες για τα κοστούμια της εκάστοτε παράστασης, ενώ πρέπει να φροντίσουν τη θεραπεία του σώματος τους, αλλά και το μακιγιάζ, το χτένισμα και το ντύσιμο τους στις καθημερινές τους εμφανίσεις.

Το σώμα της μαθαίνει να αντέχει στην πίεση

Μια επαγγελματίας μπαλαρίνα μπορεί να έχει παραστάσεις επτά ημέρες την εβδομάδα σε πέντε διαφορετικά μπαλέτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «δουλεύουν» σκληρά και οι αντοχές τους αυξάνονται. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια μπαλαρίνα δεν φοράει μόνο μια στολή, αλλά αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης για να εκτελέσει περισσότερες χορογραφίες;

Το επάγγελμα της μπαλαρίνας είναι απαιτητικό κι επικίνδυνο

Οι τραυματισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα από τη χορεύτρια ,είναι δυνατόν να της στερήσουν την καριέρα της. Ετσι, συχνά αναγκάζονται να επισκέπτονται ένα θεραπευτή που διατηρεί την καλή φυσική τους κατάσταση και ελέγχει τα τραύματα.

Η διατροφή δεν είναι και τόσο αυστηρή

Αν πιστεύατε ότι μια μπαλαρίνα καταναλώνει μόνο πράσινα λαχανικά και κοτόπουλο 365 ημέρες το χρόνο, τότε μάθετε πως στην πραγματικότητα μπορεί να φάει ακόμα και μακαρόνια με τυρί και χοιρινό μετά από δύο παραστάσεις!

Η αμοιβή της είναι πολύ καλή

Μια επαγγελματίας μπαλαρίνα που είναι μέλος μιας ομάδας χορευτών κερδίζει περίπου 1.100 με 2.100 δολάρια την εβδομάδα ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας και καριέρας, αλλά και με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει. Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα ακολουθεί για μια ζωή.

Δεν υπάρχει ιδιωτικό καμαρίνι για την κάθε χορεύτρια

Μπορεί πίσω από την τεράστια σκηνή να πιστεύετε ότι κρύβονται δεκάδες καμαρίνια, που λειτουργούν σαν τον προσωπικό χώρο της κάθε χορεύτριας, όμως η ομάδα μοιράζεται ένα δωμάτιο που διαθέτει συνήθως τα απαραίτητα: έναν καθρέφτη, μια κρεμάστρα και κάποια ράφια.

Εχουν ένα μοναδικό τρόπο να εύχονται «καλή επιτυχία» μεταξύ τους

Στα γαλλικά το λένε «merde» και στα αγγλικά «break a leg». Και οι δυο εκφράσεις είναι συνώνυμες της καλής επιτυχίας και συναντώνται τόσο σε παραστάσεις χορού όσο και θεάτρου. Ενας κώδικας επικοινωνίας για καλλιτέχνες!

Το μπαλέτο δεν είναι όλη τους η ζωή

Επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι η καριέρα τους ως επαγγελματίες χορεύτριες έχει ημερομηνία λήξης, οι περισσότερες από αυτές φροντίζουν να ολοκληρώσουν παράλληλα σπουδές επάνω σε κάποιο άλλο αντικείμενο, για να το ακολουθήσουν ίσως αργότερα.

Οι ομάδες μπαλέτου είναι σαν μια οικογένεια

Το στοιχείο του ανταγωνισμού μπορεί να υπάρχει μέσα σε μια ομάδα χορού, όπως και σε κάθε άλλο εργασιακό περιβάλλον. Οι χορευτές απολαμβάνουν τη δυνατότητα που τους δίνεται να προχωρήσουν και να αποδείξουν αυτό που πραγματικά αξίζουν επάνω στη σκηνή, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό, όμως η καλή επίδοση είναι ένα αμοιβαίο αίσθημα.