shutterstock.com
shutterstock.com
ΦΑΚΕΛΟΣ «ΣΧΕΣΗ»

Πώς θα σώσω τη σχέση μου; -Ενας ψυχολόγος συμβουλεύει


Συχνά μια σχέση περνάει δυσκολίες και όταν αυτή η σχέση είναι σημαντική για εμάς, τότε προσπαθούμε να τη σώσουμε.

Ζητήσαμε από το Βαγγέλη Βερτόπουλο (BA Marketing/BSc Psychology/MSc Sport Psychology REBT Therapist, Executive & Athletes' Coaching), να γίνει οδηγός μας σε μία πορεία που θα εξερευνήσουμε το πως μπορούμε να σώσουμε τη σχέση μας.

shutterstock.com
shutterstock.com

Υπάρχουν κατευθύνσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις εντάσεις και να διατηρήσουμε τη σχέση μας; Μπορεί ένας σύμβουλος να φανεί χρήσιμος σε αυτό;

Φυσικά, με τη βοήθεια κάποιου συμβούλου μπορούμε να μάθουμε πως θα διαχειριστούμε τα πράγματα:

  • Να μάθουμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να νοιώθουμε πώς νοιώθει.
  • Να μάθουμε να επικοινωνούμε μέσα από μια εκπαίδευση δεξιοτήτων επικοινωνίας ώστε να μειωθούν οι ανώφελες εντάσεις
  • Να θυμηθούμε τί ήταν αυτά που μας άρεσαν στο παρελθόν και μας έφεραν κοντά.
  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση δεν είναι κάτι που προχωρά μόνο του στον αυτόματο πιλότο χρειάζεται τη δική μας ενεργή συμμετοχή.

Τελικά, η σωτηρία της σχέσης γίνεται αυτοσκοπός;

Φυσικά όχι. Η σωτηρία της σχέσης μας δεν είναι αυτοσκοπός. Δουλεύουμε για να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση μας όχι γιατί «πρέπει» να σώσουμε τη σχέση μας, αλλά γιατί «θέλουμε» να σώσουμε τη σχέση μας. Δεν υπάρχει πουθενά στο σύμπαν κάποιος νόμος που να ορίζει πως η σχέση μας «πρέπει» να συνεχιστεί και «δεν πρέπει» να χωρίσουμε. Εμείς επιλέγουμε πως θέλουμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη σχέση μας και να απαλλαγούμε από κάποιες εστίες προβλημάτων και αυτή την επιλογή την κάνουμε γιατί υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κρίνουμε πως αξίζει τον κόπο.

shutterstock.com
shutterstock.com

Μπορούν δηλαδή να σωθούν οι σχέσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα;

Αν «έπρεπε» να σωθεί η σχέση μας, τότε όλοι οι άνθρωποι θα ήμασταν στη ζωή μαζί με τον πρώτο άνθρωπο που δημιουργήσαμε δεσμό και όλοι θα ήταν με τον πρώτο τους σύζυγο καθώς κανείς δεν θα είχε πάρει ποτέ διαζύγιο από το γάμο του. Η τωρινή μας σχέση θα ήταν η ιδανική και για αυτό θα έπρεπε να τη διαφυλάξουμε πάση θυσία. Δεν είναι όμως έτσι. Μερικές φορές, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε μία σχέση και αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε προσωπική αποτυχία για οποιονδήποτε από τους εμπλεκομένους. Αντιθέτως, μπορεί να είναι μια ορθολογική επιλογή ενός ή δύο ανθρώπων που σέβονται πολύ τον εαυτό τους, το σύντροφό τους και την ίδια τη ζωή.

Ποιά είναι η ερώτηση-κλειδί όταν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία;

«Γιατί θέλω να διατηρήσω αυτή τη σχέση;». Αν απαντήσουμε με πραγματική ειλικρίνεια σε αυτή την ερώτηση, τότε σίγουρα θα δούμε πολλά πράγματα ξεκάθαρα, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές μας. Αρκετές φορές η πραγματική απάντηση έρχεται μετά από ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης μέσω ψυχοθεραπείας ή coaching και μπορεί να μας αποκαλύψει πως βρισκόμαστε σε μια σχέση για πολύ διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζαμε. Έτσι αυτό που ονομάζαμε έρωτα μπορεί να φανεί περισσότερο ανασφάλεια και εξάρτηση, ή η εξιδανικευμένη σχέση που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας μπορεί να φανεί λιγότερο τέλεια από όσο νομίζαμε.

Μήπως κάποιες φορές είναι ο εαυτός μας αυτός που χρειάζεται να σώσουμε και όχι η σχέση μας;

Η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητο πως θα σώσει τη σχέση μας. Όμως μπορεί να μας βοηθήσει σε πιο συνειδητές επιλογές, πιο ενεργά και απαλλαγμένοι από συναισθηματική φόρτιση η οποία εάν είναι δυσλειτουργική μπορεί να μας παραπλανήσει. Έτσι μένοντας στη σχέση θα είμαστε ακόμα πιο σωστοί σύντροφοι, ενώ αν φύγουμε δεν θα είναι υπό το καθεστώς συναισθηματικής υπερέντασης. Η προσωπική ανάπτυξη αφορά ένα άτομο. Εμάς.

shutterstock.com
shutterstock.com